Nincs királyi út az SDT-ben
Tarcsay Tamás
2006/09/11 08:00
1191 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Sulinet Digitális Tudásbázis matematika-tananyagai között egy matematikatörténettel foglalkozót is találhatunk. Ezt mutatjuk be most olvasóinknak.

Sain Márton

A matematikatörténet tanítása direkt módon nem szerepel a közoktatás tananyagában, de háttérismeretként, kiegészítő anyagként alkalmazva, érdekesebbé, változatosabbá tehetjük az innen vett témákkal az általunk tanított ismeretanyagot. A Sain Márton, Nincs királyi út! című műve alapján készült tananyag nagy mennyiségű, változatos ismerteket tartalmaz a matematikatörténet témaköréből. Az első részben kronológiai sorrendben mutatja be a tananyag az egyes kultúrák matematikai tudásanyagát és híres matematikusait. Ezután pedig az egyes tudományágak fejlődéstörténetének tárgyalása következik.

A következőkben híres matematikusok életrajzi adatai és képei között keresgélhetünk. A Naptár című részből megtudhatjuk, hogy az egyes hónapokban mely híres matematikusok születtek és haltak meg. Az Útikönyvek-ben a születésük helye szerint vannak csoportosítva a matematika nagyjai. Az alábbiakban az ebben az időszakban tanított témák közül választunk ki kettőt, és felhívjuk a figyelmet a hozzájuk kapcsolódó, a Nincs királyi út! oldalain található háttéranyagokra:

Halmazelmélet

Venn

  • A halmazelmélet antinómiái
  • A kezdetek
  • Cantor (élete és munkássága)
  • Cantor arcképe
  • Venn (életrajzi adatok)
  • Venn arcképe

Valószínűségszámítás

Kolmogorov

  • A valószínűségszámítás fejlődése (áttekintés)
  • Kolmogorov (élete és munkássága)
  • Kolmogorov arcképe

Az itt kiragadottak természetesen csak példaként szolgálnak. Bármely témakörhöz kereshetünk itt matematikatörténeti anyagot, de hasznosabb lehet, ha e keresgélésre tanítványainkat is rávesszük. Kreatívabb, alkotóbb munkára ösztönözhetjük őket ezzel.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten