Novell Netware 6.5 rendszergazda szemmel
2003/11/22 11:03
2586 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Novell legfrissebb hálózati operációs rendszere elérhető immár az iskolák számára is. Nézzük milyen lehetőségek rejlenek az iskolai környezetben való használatra. Először a Rendszergazda szemszögéből vizsgáljuk meg, majd további cikkekben a felhasználó, végül a fejlesztő oldaláról tekintjük át az újdonságokat.

Bevezetés

A Novell Netware eddigi verziói is osztatlan sikert arattak az iskolai használatuk során.
Vajon milyen okok játszottak, játszanak közre?
A felhasználók szempontjából:
- Magas rendelkezésreállás
- Stabil működés.
A Rendszegazdák szempontjából:
- Szinte atombiztos működés.
- Minimális karbantartás-igény.
- Érzéketlenség a modern kor támadásai, vírusaival szemben.
Felmerült a kérdés kell ennél több?
A válasz egyértelműen IGEN! A kezdeti Sulinet-s Novell Intranetware 4.11-s csomag még a mai napig megállja a helyét, mint hálózati operációs rendszer egy iskolai környezetben. Minden Internetes szolgáltatást képes nyújtani, amire egy iskolának szüksége lehet (WEB, EMAIL, FTP). Mi az ami mégis hiányzik? A teljesség igénye nélkül néhány: Dinamikus Weblapkészítési lehetőség (PHP), bár néminemű Perl, Netbasic támogatás rendelkezésre állt; Távoli Managelés; Adataink elérése biztonságos kapcsolaton keresztül; Hálózati nyomtatás egyszerűsítése; Portál jellegű elérése szinte minden szolgáltatásnak; Fejlesztői eszközöket, fejlesztési lehetőségeket a platfromra írt alkalmazásokhoz.
Az előbb felsorolt igényeket a 4.11 után megjelent verziók folyamatosan "elégítették" ki. Ám a most megjelent 6.5-s verzió az, amely maradéktalanul teljesítette a felmerült igényeket. Tekintsük át milyen újdonságokat hozott a legújabb verzió:

Újdonságok

A NetWare 6.5 három fő területen kínál újdonságokat: tovább fejlesztett adatkezelést és hatékony üzemeltetési eszközöket a rendszergazdák, virtuális irodai eszközöket a felhasználók, és webes szolgáltatásokat a fejlesztők számára.

Rendszergazdáknak
- Sziklaszilárd és megbízhatóhálózati szolgáltatások
Sok vállalat, talán más szoftvercégek rémisztő statisztikái, biztonsági problémái láttán fontolgatja a nyílt forráskódú programok bevezetését. A NetWare 6.5 a Novell által nyújtott hagyományos értékek a megbízhatóság, a biztonság és a sokféle hálózati szolgáltatás mellett támogatja a nyílt forrású alkalmazásokat és fejlesztőeszközöket is.
- Továbbfejlesztett adminisztrációs eszközök, megnövelt távoli támogatás
A távoli felügyelet fontosságának növekedése és a nagyobb adminisztrációs rugalmasság igénye miatt a felügyeleti eszközöknek is folyamatosan fejlődniük kell. A NetWare 6.5 ezt a fejlődést egy tökéletesített böngésző alapú kezelőeszköz, az iManager segítségével valósítja meg. Az iManager többek között a következő funkciókat biztosítja:
- Tárolóeszközök kezelése
- Szerver diagnosztika
- Nyomtató felügyelet
- Behatolás-érzékelés
- Kirendeltségi kapcsolatok kezelése

1.ábra IManager 2.0 Ez az új, egységesített távvezérlési eszköz a böngészőfelületek széles választékát támogatja, egészen a népszerű PDA modellekig.

Server Consolidation Utility 2.0

Server Consolidation Utility 2.0 Rendszeresen bővítjük a szerver hardverét, frissítjük az operációs rendszereket és az adatokat. Az ilyen műveletek könnyű, fájdalommentes és biztonságos elvégzése a NetWare 6.5 Server Consolidation Utility 2.0 hatáskörébe tartozik. Az új Server Consolidation Utility legnagyobb előnye egy szóban összefoglalható: nemdestruktív. Magabiztosan lehet átállításokat végrehajtani, ellenőrizni, javítani és újrakezdeni, azzal a tudattal, hogy az adatok mindvégig biztonságban vannak. Minden lépés a projekt során, még a legutolsó is, visszavonható. Jelenleg a NetWare 6.5 Server Consolidation Utility 2.0 15 telepítési mintát tartalmaz különböző alapkonfigurációk telepítéséhez, például "standard" NetWare szervert az alábbiakra optimalizálva: fájlszolgáltatás, iFolder Server, Apache Server, MySQL Server, LDAP Identity Server, Network Attached Storage Server, iSCSI Block Storage Server, SilverStream Application Server, J2EE Web Services Server és iPrint Server. Az egyedi telepítési lehetőség megmarad, mindazonáltal egy telepítési minta választásával időt nyerhetünk, és az adott szerepet betöltő szerver számára optimális beállításokat tudjuk biztosítani. A szerverbővítések gazdaságossága érdekében a NetWare 6.5 tartalmazza a Remote Upgrade eszközt, amely lehetővé teszi a földrajzilag szétszórt szerverek frissítését anélkül, hogy bármelyikhez fizikailag hozzá kellene nyúlni. A tulajdonosi attribútumok áthelyezése és konszolidálása régebben gyakran okozott meglepetéseket. Azok a fájlok, amelyek át lettek helyezve, és a tulajdonosuk az új rendszerben nem szereplő felhasználó volt, elvesztették a tulajdonosi attribútumaikat.A Server Consolidation Utility 2.0 ellenőrzi az elárvult felhasználókat, és megkérdezi, hogy a felhasználó legyen-e létrehozva az új környezetben, vagy a jogok szálljanak át másik felhasználóra.

Novell Nterprise Branch Office

A NetWare 6.5 részeként is szállított Novell Nterprise Branch Office egy rendkívül hasznos alkalmazás olyan cégek számára, amelyeknek szétszórt, távoli irodáik vannak, bennük felhasználókkal, akik ugyanolyan szintű szolgáltatást igényelnek, mint ami a központi irodában található. Konkrétan, a hálózati szolgáltatások biztonságos hitelesítése, fájlok elérése, nyomtatás, adatok megbízható védelme.

Továbbfejlesztett fürtözés támogatás

Továbbfejlesztett fürtözés támogatás NetWare 6 már tartalmazott ingyenes fürtözés támogatást két szerver számára. Opcionális licencekkel a fürt 32 szerverig volt bővíthető, és magában foglalta az automatikus helyreállást és erőforrás migrációt, hogy a hálózati erőforrások akkor is elérhetőek legyenek, ha egy szervert le kellett állítani hardverkarbantartás miatt. A Novell Cluster Services 1.7, amely a NetWare 6.5 csomag része, a NetWare 6 fürttámogatására épül, alaphelyzetben is több csomópontot (szervert) támogat és képes akár egy egész telephelyet más távoli helyeken helyreállítani. Ha egy helyen hiba következik be, a távoli fürtök a hálózati erőforrások támogatását másodpercek alatt átveszik.

Óriási lépések a tárkezelésben

A NetWare 6.5-ben új Storage Resource Management (tárerőforrás-kezelés) szolgáltatások találhatók az iManager és Remote Manager interfészekben. Ezek a képességek lehetővé teszik a rendszergazdák számára a tárnövekedés követését felhasználó, vagy fájltípus alapján. Még ábrákat is készíthetnek a tárhasználatról mindkét követési módszerrel.

iSCSI támogatás

Az Internet Small Computer System Interface (iSCSI) egyesíti az időtálló SCSI tárkezelési felületet az IP-vel, ezzel költségcsökkenést és rugalmasságot elérve. A tárhely-hálózat (SAN) a drága Fibre Channel kapcsolók és kapcsolatok helyett szabványos Ethernet-IP hálózaton hordozhatja a tárhely-forgalmat. Az iSCSI-t támogató NetWare 6.5 fürtmegoldás a hibatűrő megosztott tárkezelést az anyagilag korlátozottabb kis hálózatok számára is elérhetővé teszi. 2.ábra iSCSI felépítése

Pillanatkép (Snapshot)

A 6.5-ös NetWare verzió továbbfejlesztette a módosított fájlok listázását, ennek a problémának a megoldására. A nyitott fájlok kezelésére a fájlrendszer alá kell tekintenünk, a tárolási blokkrendszerbe, ahol a Novell megvalósította a pillanatképet (Snapshot) a lemezblokk szintjén. Nézzük át ennek az új pillanatképnek a tulajdonságait:
- Mentés bármikor
- Ellenőrizhető, hogy a mentés sikeres volt-e
- Fájlok keresése és helyreállítása szalag helyett pillanatkép használatával
- Akár 500 aktív pillanatkép tárolása az adatokról
- Bármely pillanatkép saját tárként történő csatolása
- Fagyasztás és felengedés alkalmazások számára (például adatbázisok és e-mail) az adatok konzisztenciájának biztosítására
- A fagyasztás és felengedés használata külső fejlesztők számára, mind szoftverfejlesztőknek, mind hardver alapú pillanatkép megoldások szállítóinak

A merevlemezek drasztikus áresése folytán a merevlemezes pillanatkép mentések olyan olcsók lettek, mint a szalagos megoldások, azonban sokkal kényelmesebbek azoknál. Egy véletlenül letörölt fájl miatt a mentésszalagok indexlistáiban való kutakodással töltött délutánokat felváltja a gyors kötetkeresés és helyreállítás. Valójában több fájlverzió közül lehet választani a többszörös pillanatképek révén, így az adott fájl több generációja helyreállítható. A pillanatkép ezt a fajta helyreállítást nem csak lehetővé, hanem könnyűvé is teszi. És persze a felhasználók így már a saját fájljaikat is helyre tudják állítani.

NAS (Network Attached Storage)

A Novell Native File Access Pack natív fájlhozzáférést biztosít Windows, Macintosh, Unix/Linux és webkliensek számára. A NetWare 6 ezen képességére építve, a Novell további tökéletesítéseket eszközölt a NetWare 6.5-ben. A NetWare 6.5 az eredeti protokollokat az NSS fájlrendszerbe beépítve tartalmazza. Tekintsük át ezeket a szolgáltatásokat:
- 4GB-nál nagyobb fájlméret támogatása minden protokollnál ·
- Protokollok közötti lezárás teljes körű támogatása
- Teljes nemzetközi karakterkészlet támogatása
- Továbbfejlesztett teljesítmény és méretezhetőség a NetWare kliensekhez képest
- Általános hitelesítő jelszó támogatása NetWare kliensekkel
- Jelszó korlátozások és lejáratok támogatása
- Natív Windows Login parancsfájlok támogatása
- Teljes Mac OS X támogatás (AFP v3.1)
- NetWare Access Control mód hozzáadása Unix/Linux esetén (NFS)

A világ legfejlettebb címtárszolgáltatása

Az eDirectory névre átkeresztelt, jelenleg 8.7-es verziónál járó címtárszolgáltatás kulcsszerepet kapott a Novell rendszerek megkülönböztetésében. Több mint egy évtizedes fejlesztés után az eDirectory korábban lehetetlennek tűnő szolgáltatások és alkalmazások széles választékát támogatja és a felhasználók élvezhetik az előnyeit az olyan eDirectory-t támogató szolgáltatásoknak, mint az azonnali kiszolgálás, egypontos bejelentkezés, belépés támogatása a hálózat bármely pontjáról, és a NetWare 6.5-tel az új, az eDirectory személyazonosság szolgáltatásait kihasználó webes szolgáltatások.

DirXML Starter Pack

A NetWare 6.5 részeként szállított DirXML Starter Pack automatizálja a felhasználók és a jelszavak létrehozását, kezelését és törlését eDirectory, Active Directory és Windows NT környezetben. A DirXML, amely a Novell metacímtár megoldásának egyik legfontosabb összetevője, tovább növeli a biztonságot, miközben alapul szolgál az egész vállalatra kiterjedő biztonságos személyazonosság-kezelés megvalósításához.
A cikk következő részében a Felhasználó szemszögéből vizsgáljuk meg milyen újdonságokat hozott a Novell Netware 6.5
Folytatása következik...

Molnár Péter


Forrás: Novell Magyarország

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten