Nyári Akadémia - Szabadka, 2003.
2003/08/18 13:12
501 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ÉSZAK-BÁCSKAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK EGYESÜLETE mmár hetedik alkalommal rendezte meg Szabadkán a Nyári Akadémiát, amely a vajdasági magyar pedagógusok anyanyelven történő továbbképzése.

Augusztus 4-én a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kasza József nyitotta meg a VII. Nyári Akadémiát Szabadkán. Az előadásokat abban a Szabadkai Gimnáziumban tartották, amelyben egykor Kosztolányi Dezső tanult. Résztvevők nemcsak a Vajdaságból, hanem Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek, és külön öröm, hogy jelentős számban fiatalok. Az előadásokat megelőzte a közös éneklés, a tanult népdalokat a végén elő is adta az alkalmi kórus. A szakcsoportok - magyar-történelem, óvóda-pedagógia, tanító, természettudomány, matematika, informatika - délelőtti előadásait délután közös előadások követték, majd esténként a szórakozással egybekötött beszélgetések zárták. Részletesen csak a matematika szakcsoport munkájával foglalkozunk.


A rendezvény támogatója a budapesti Oktatási Minisztérium mellett Szabadka önkormányzata volt.

Tartsuk magasan a tudomány zászlaját (Oláh György)

Beszámoló a matematika szakcsoport programjáról és annak megvalósításáról

A program elején tudománytörténeti ismereteket szerezhettünk Dr. Filep László nyíregyházi matematikustól, ugyanakkor a matematika egyik legújabb kutatási területéről, a gráfelméletről is, amely nem igényel magas szintű matematikai apparátust, ezért fontos lenne már az iskolai tananyagon belül a tehetségekkel feldolgozni.
A révkomáromi Oláh György és a szegedi Konfár László matematikatanár olyan érdekes feladatokat mutattak be, amelyek a tanításban - főleg a versenyekre való felkészítésben - hasznosíthatók.
László István (Balatonszentgyörgy) bemutatta az EUKLIDES-ről elnevezett programot, amelynek társszerzője, majd Árki Tamás (SZTE JGYTFK) a programmal megoldható dinamikus geometriai alkalmazásokra hívta fel az érdeklődők figyelmét.
Az idén több fiatal matematikatanár jelent meg a továbbképzésen, mint az előző években. A fiatalok értékelték az új matematikai programok bemutatását, a délutáni általános ismereteket feldolgozó témákat is hasznosnak és fontosnak találták, ugyanakkor igényüket fejezték ki pedagógiai és pszichológiai témákat megvitatására. (A 2003. évi Szabadkai Nyári Akadémián 38-an vettek részt. Az előadások hallgatóságának létszáma átlagosan 27 fő volt.)

Vélemények:

'Sokoldalú, érdekes előadások voltak!'
'Az ismeretszerzés és az alkalmazhatóság egyensúlyban állt.'
'Átfogó volt - így tovább!'
'Gondosan voltak megválasztva az előadások.'
'Gratulálok a szervezőknek, hogy a rengeteg munkájuk hasznomra vált. Köszönöm!'

Szabó Magda
A matematika és a délutáni közös előadások szervezője és vezetője

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten