Nyílt oktatással a tudás terjesztéséért
2013/03/14 11:12
3243 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A világ sok részén már nem számítanak újdonságnak a szabadon hozzáférhető oktatási források. A tudás ingyenes terjesztésének irányelvét megfogalmazta már az OECD, az ilyen oktatási célú tartalmak terjesztését támogatja az UNESCO is. Március közepén, a Nyílt Oktatás Hetén ezt (is) ünnepeljük.

girl_suring_on_web_with_modern_laptop-wide

Ünnepekben nem szűkölködünk, nem csak azért, mert közeledik március 15-e, és nem sokkal utána húsvét, illetve a magyar költészet napja április 11-én, hanem mint mi is beszámoltunk róla, március 4-8-áig tartott az e-könyvolvasás hete (Read an E-Book Week), amit 2004 óta jegyeznek, illetve február 14-én Valentin nap helyett a Nemzetközi Könyvajándék Napot is megtarthattuk, 2013-ban már másodszorra. Március 11-15 között, a Nyílt Oktatás Hetén (Open Education Week) azt a megvalósult álmot ünnepeljük, hogy a világon mindenki elérheti a magas minőségű és megfizethető oktatást, ha az oktatási anyagainkat megosztjuk másokkal az interneten, és a közösség javára fordítjuk tudásunkat.

A Nyílt Oktatás Hete a nyílt oktatás globális mozgalmának ötnapos kiemelt eseménysorozata , melyet a helyi közösségek és online események szerte a világon megünnepelnek, méghozzá webináriumok, ingyenes online kurzusok és különböző oktatási célú tartalmak megosztásával. A hét célja, hogy felhívják a figyelmet mind a mozgalomra, mind pedig a nyílt oktatás tanításra és tanulásra gyakorolt hatásaira. A web 2.0 korszakában minden felhasználó lehet tartalomelőállító és -szolgáltató.

A tudás ingyenes terjesztése az OECD-nek is kinyilatkoztatott irányelve, az UNESCO is régóta támogatja az Open Educational Resources azaz a Szabadon hozzáférhető oktatási források terjedését.

Technikailag manapság könnyen kivitelezhető, hogy tanárok és diákok a világ bármely pontjáról tananyagokat készítsenek egymás számára, és ezeket nyilvánosan publikálják az interneten. Sok példát lehet találni a külföldi gyakorlatban, a hazai oktatás ezen a téren azonban még nem tanúsított különösebben nagy aktivitást.

A Nyílt Oktatás Hete szeretné előmozdítani a jó gyakorlatok széles körben való publikálását, magas színvonalú, szabadon hozzáférhető oktatási anyagok megosztását, hogy a tanulók bárhol, bármikor hozzáférhessenek értékes forrásokhoz. A szabad felhasználású tananyagok, ingyenesen letölthető (tan)könyvek, nyílt adatbázisok mellett egyre nagy hangsúlyt fektetnek a nyílt forráskódú oktatási szoftverekre, valamint a hálózatokra, melyeknek tagjai egymástól tanulnak.

Kreatív közjavak

A Nyílt Oktatás Hetéhez a Magyarországon még kevéssé ismert Creative Commons is csatlakozott. A Creative Commons („kreatív közjavak”) egy olyan nonprofit szervezet, melynek céljai azon az egyszerű felismerésen alapulnak, hogy az internetes közösség számos kreatív művet hoz létre, melyet azok publikálásával valójában szerzői jog véd. A Creative Commons e művek létrehozóinak és publikálóinak különböző licenc formákkal segít abban, hogy a szerzői jogok egy részét megtarthassák, más részét azonban felajánlják a közösségnek. Például a szerző rendelkezhet afelől, hogy művének forrását minden esetben feltüntessék, kereskedelmi forgalomba ne hozzák, és változtatás nélkül közöljék akárhol is. Más licencek még szigorúbbak vagy éppen engedékenyebbek, némely munkákat alapul lehet venni saját művek létrehozásához vagy akár fel is lehet használni bevételszerzés céljából. A szervezet célkitűzése, hogy a szerzői jogi kérdésekben - legyen szó egy tananyagról, fényképgyűjteményről vagy videómegosztó oldalon közzétett videóról - egyértelmű, tiszta helyzeteket teremtsenek.

Kreatív pedagógusok és közösségek

A pedagógusok a legkreatívabb szakmák egyikét mondhatják magukénak, a diákjaik tanulásának támogatásához és fejlődésük nyomon követéséhez napi szinten készítenek segédanyagokat, feladatokat illetve dolgozatokat. A legtöbb pedagógus magányos harcosként, a létrehozott dokumentumok egyedüli birtokosaként harcol, hogy megfelelően láthassa el napi feladatait. Együtt ez is könnyebb - az online szakmai közösségek találkozási lehetőséget jelentenek olyan szakemberek számára, akik nyitottak arra, hogy egymástól tanuljanak, úgy, hogy ők is megosszák a többiekkel speciális tudásukat és munkájuk eredményeit. A Sulinet portál Közössége is ilyen felületet kíván biztosítani azoknak a pedagógusoknak és diákoknak, akiket munkájuk és közös érdeklődésük köt össze. A regisztrált felhasználók csatlakozhatnak közösségekhez, tartalmakat cserélhetnek az egyéni és a csoport-dokumentumtárak segítségével, valamint a telepíthető Tananyaggyárnak köszönhetően e-learning szabványos tananyagokat állíthatnak elő, alapszintű felhasználói ismeretek birtokában.

Hogyan ünnepeljük a Nyílt Oktatás Hetét?

A Nyílt Oktatás Hetét ünnepelhetjük úgy is, hogy csatlakozunk egy Sulinetes csoporthoz, vagy magunk hozunk létre egyet, és feltöltünk a dokumentumtárba hasznos, saját készítésű anyagokat, vagy SCORM szabványos tananyagot készítünk a Tananyaggyár segítségével, mindezeket pedig egy tetszőlegesen kiválasztott Creative Commons licenc alatt tesszük közzé.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten