Nyomorgó
2005/05/02 20:48
416 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A nyomorgó a már összeszokott, egymást jól ismerő közösségek játéka, hiszen a játékosok egymás ölében ülve játszanak. Játszható teremben, szabadtéren, de akár vonaton is, és ráadásul csupán egy pakli kártya szükséges hozzá.
 • A játék típusa: csoportos játék
 • A játék pedagógiai célja: ismerkedés, érintés, hangulatoldás
 • Résztvevők száma (minimum-maximum): 8 - 18
 • Résztvevők életkora (minimum-maximum): 9 - felsőkorhatár nincs
 • Játékidő: kb. 10 perc
 • Helyigény: nagyobb szoba vagy egy tanterem, de játszható a szabadban is
 • Kellékigény: 1 csomag magyar kártya és játékosonként egy szék

A játék megnyitása, nyitánya

Ismertessük a játékszabályokat. A játékosok rendezzék a székeket kör alakban és üljenek le úgy, hogy a kör közepe felé nézzenek. A játékvezető osszon minden játékosnak egy-egy kártyalapot. Így négy csoport alakul ki a játékosokból (piros, zöld, tök, makk). Persze mindenki csak a saját színét tudja, a többiekét nem. Amikor már mindenki megjegyezte, hogy melyik színhez tartozik, akkor a játékvezető összeszedi a lapokat és belekeveri a pakliba.

A játék menete

A játékvezető egy lapot húz a kártyacsomag tetejéről, felmutatja azt, és hangosan mondja a színét (pl. piros). Azoknak a játékosoknak, akik piros színű lapot húztak a játék elején egy-egy hellyel jobbra kell ülniük. Vagyis a jobboldali szomszédjuk ölébe. Ha ez megtörtént a játékvezető újabb lapot húz és szintén a színhez tartozó játékosok egy-egy hellyel jobbra ülnek függetlenül attól, hogy a mellettük levő szék üres vagy akár többen is ülnek már rajta egymás ölében. Majd jön a következő lap, és így tovább. Akár az is előfordulhat, hogy egymás ölében 7-8 játékos fog ülni. Az a játékos, akinek az ölében már ülnek nem hagyhatja el a helyét még akkor sem ha az ő színét húzta ki a játékvezető mindaddig, amíg a rajta ülők nem kerülnek át egy másik helyre.

A játék lezárása

Az a játékos nyer, aki először visszaér arra a helyre, ahonnan a játék elején indult.

Értékelés, jutalmazás

Dícsérjük meg a játékosokat. A játék után közösen elemezzük a játékban szerzett élményeket és tapasztalatokat. Érdemes kitérni, arra, hogy kinek milyen érzés volt beleülni a másik ölébe, volt-e olyan szituáció, amiben kellemetlenül érezték magukat...

 • Szükséges biztonsági intézkedések: A játékot sima, szilárd talajon játsszuk, ahol a székek stabilan tudnak állni. Olyan székeket válasszunk, amelyeknek nagy a teherbírásuk és lehetőleg mindegyiken legyen támla is.
 • Egyéb: A játék előtt érdemes ismertetni és példalapokkal illusztrálni a kártya színeit (piros, zöld, tök, makk), mert előfordulhat, hogy nem ismeri minden játékos.
 • Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: A játék úgy nehezíthető, hogy csak akkor ismerünk el valakit győztesnek, ha úgy ér vissza a saját helyére, hogy senki sem ül rajta kívül azon a széken (vagyis nem ült bele senki ölébe sem). Lehetőség van arra is, hogy egyéb szabályokkal gazdagítsuk a játékot. Pl.: Ha a játékvezető kihúzza a tök 8-at (vagy bármelyik másik lapot, amiben megegyezünk), akkor azokon a helyeken ahol több játékos ül egymás ölében az alsó és a felső játékos helyet cserél egymással. Ha a piros kilencest húzza, akkor a felül (vagy egyedül) ülő játékosok egyel jobbra ülhetnek, függetlenül attól, hogy milyen az eredeti színűk stb.
 • A moderátor (játékvezető) feladata a játékban: Levezetni és felügyelni a játékot, valamint ügyelni annak biztonságosságára. Nem árt külön figyelmet fordítani, arra is, hogy kinek hányan ülnek az ölükben. Előfordulhat, hogy egy játékosnak már fájdalmas lehet ha sokan ülnek rajta. Ilyen esetekben engedményeket kell adni pl. a felső három játékos elég ha az adott hely előtt áll.

Kép forrása

 • http://www.aspeda.ch/Events/congres04/slides/22%20Kids%20group.jpg

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten