Nyugat 1908-1941 (CD-ROM)
Kormos Edit
2004/04/04 10:45
1417 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ajánlónk a magyar sajtótörténet egyik legizgalmasabb fejezetével, a Nyugattal foglakozik- egy igen hasznos CD-ROM bemutatásával.

A ritka Nyugat

Nyugat - fogalommá vált folyóirat, hatásában a legnagyobb jelentőségű irodalmi lap annak ellenére, hogy csak kis példányszámban jelent meg. Fennmaradt darabjai könyvtárok és antikváriumok féltve őrzött kincsei. A CD-Rom elsődleges jelentőssége talán éppen ebből fakad, mivel elérhetővé teszi a folyóirat 34 éves fennállásának valamennyi szövegét, hiszen a teljes eredeti kiadás csak néhány nagyobb könyvtárban lelhető föl.

Kereső, könyvjelző, margójegyzet

A szövegek olvasásakor haladhatunk időrendben, ahogy az eredeti lapszámok megjelentek. Végigkövethetjük a vitákat, reflexiókat, az egyes művek sorsát, utóéletét. De haladhatunk egy-egy szerző mentén is, vagy kiválaszthatunk magunknak bizonyos műfajokat, témákat. Rákereshetünk kedvenc költőinkre, íróinkra, megvizsgálhatjuk, hol és hányszor jelentek meg, illetve hogyan fogadták őket a kortársak. A keresőprogram segítségével beazonosíthatunk bármely idézetet, és gyűjthetünk szövegeket egy adott témához. A kívánt helyen elhelyezhetünk könyvjelzőket is a szövegben, összekapcsolhatunk szövegrészeket, és készíthetünk jegyzeteket is margókra. A kiválasztott részeket átemelhetjük szövegszerkesztőnkbe, vagy akár rögtön ki is nyomtathatjuk.

Extrák

A CD-Rom a Nyugat teljes szövegén túl más érdekességeket is tartogat számunkra. Tartalmaz egy köszöntő levelet Fenyő Jean-Pierre Ady-tól, Fenyő Miksa unokájától és Fenyő Márió D. történésztől, Fenyő Miksa fiától. Olvashatjuk továbbá Kokas Károly bevezetőjét, amely főként a diákok számára tartalmaz információkat a folyóirat történetéről. Különleges kuriózum még a CD-Rom-on található hangfelvétel, amelyen egy közel 30 perces interjút hallhatunk Fenyő Miksával.

A kiadó

A kiadvány az Arcanum Digitéka sorozat tagja. Hasonló kiadványok: Irodalmi arcképcsarnok, A magyar irodalom története, Verstár (49 magyar költő összes verse), illetve néhány jelentősebb szerző műveinek gyűjteménye (pl.: Ady Endre, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór).

  • Rendszerkövetelmények: 486-os PC, Windows 3.1/95/NT/2000, CD-ROM olvasó.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten