Oktatási célra használható audiovizuális tartalmak
Zsigó Zsolt
2007/01/09 17:55
1114 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az elektronikus médiában (analóg és digitális televízió és rádió, Internet) keletkező audiovizuális termékek a nemzeti kulturális és történelmi örökség részét képezik, annak dokumentumai, ezért megőrzésük a jövő számára és hozzáférhetővé tételük a kutatás és az oktatás céljaira ugyanolyan fontos, mint a nyomtatványoké, a képzőművészeti alkotásoké, a filmeké és a zeneműveké.

Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját.

A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez on-line hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül - archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (amelyek könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokat jelent) tekinthetők meg.

Alapfeladatán túl, az archívum közreműködik a Magyar Nemzeti Filmarchívum játék- és híradófilm-digitalizálási programjában. Ennek keretében idén 100 magyar játékfilm és 590 régi híradófilm vált nyilvánosan hozzáférhetővé a NAVA rendszerén keresztül.

A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes.

Keresés a NAVA-ban

A felhasználói felület könnyen átlátható, és felhasználóbarát. A legördülő menüből választhatjuk ki azt, hogy a filmről, filmrészletről, híradóról tárolt metaadatok közül melyikben keresünk, a minket érdeklő témára.

A fizika kulcsszót beírva, most 44 találatot kapunk. Ha átfutjuk a találati listát, akkor rögtön előtűnik az, hogy főleg a híradókban vannak olyan találatok, amelyek nem a fizikával, mint tudománnyal, tantárggyal foglalkoznak. Például a fizikai bántalmazás szerepel az egyik találat leírásában, és mivel ebben szerepel a fizika, így ez is szerepel a listában.

No, de a fizika iránt érdeklődők számára milyen találatok szerepelnek a listán?
Az egyik érdekes film, A Mars-lakók képviselője: Marx György professzor, a film M1 műsorán futott 2006 nyarán. Találunk egy sorozatot, a Duna TV sugározta, A fizika világa címmel. A 6 részes angol sorozatot újra megnézhetjük, ha a sugárzás idején elmulasztottuk volna.

Hogyan?

Nem kell mást tenni, csak elmenni egy NAVA-pontba. A NAVA katalógusa az interneten bárki számára szabadon hozzáférhető, azonban az archivált műsorok megtekintésére csak a NAVA zárt hálózatát alkotó úgynevezett NAVA-pontokban van lehetőség. Ezt a szolgáltatást a NAVA-pont hozzáférést biztosító intézmények intézmények látogatói ingyenesen használhatják.

Egy oktatási intézmény is lehet NAVA-pont, ehhez csak regisztrálni kell.

Zsigó Zsolt

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten