Október 23-a eseményei
Farkas Zoltán
2003/10/22 21:21
15291 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
1956. október 23-án gyors iramban követték egymást az események. Az idő- és térbeli dimenziók egy csapásra megváltoztak, az emberek stabil létállapota hirtelen szertefoszlott. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy ki vagy mi irányítja az eseményeket.

Előzmények

Október 22. (Hétfő)

Október 24-ére parancsnoki értekezletre a HM-be rendelik az ezred- és annál magasabb szintű egységek parancsnokait és politikai helyetteseit.

Másnapra összehívják a DISZ KV-t.

A Budapesti Műszaki Egyetem délutáni gyűlésén részt vesznek az Építőipari és Közlekedési Egyetem, a Mezőgazdasági Gépészmérnöki Főiskola, a Testnevelési Főiskola, a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola, a Haditechnikai Intézet, a Petőfi Akadémia és a Zalka Máté laktanya képviselői is. Megvitatják a szegedi MEFESZ-küldöttek által ismertetett követeléseket. A műegyetemi gyűléssel párhuzamosan, a délutáni-esti órákban gyűlést tartanak Budapest számos felsőoktatási intézményében, többek között a Közgazdaság-tudományi Egyetemen, a Budapesti Orvosegyetemen, a Színművészeti Főiskolán, a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán, valamint a Gödöllői Agráregyetemen.

Este ülésezik a Petőfi Kör vezetősége.

A Pécsi Központi Egyetem udvarán 15 órától gyűlést tartanak az orvosi és jogi egyetem, valamint a pedagógiai főiskola oktatói és hallgatói.

A miskolci Műszaki Egyetem diákgyűlése csatlakozik a MEFESZ-hez. Sopronban közös diákparlamentet tartanak az Erdőmérnöki Főiskola és a Nehézipari Műszaki Egyetem diákjai. Debrecenben a Benczúr utcai diákszállón megalakul a helyi MEFESZ-szervezet.

Ledőlt egy rendszer jelképe

Sztálin az emberek lábainál.

Október 23.

A reggeli órákban visszaérkezik Jugoszláviából a magyar kormányküldöttség. Ezt követően ülésezik az MDP kibővített Politikai Bizottsága.

12. 53-kor a Kossuth Rádió ismerteti a belügyminiszter közleményét, amely a tervezett tüntetést betiltja.

"Rendkívüli jelentés! (A déli cigányzenét megszakítva a következő közleményt olvassák fel:) A Belügyminisztérium közleménye: a közrend zavartalan biztosítása érdekében a Belügyminisztérium nyilvános utcai gyűléseket, felvonulásokat a további intézkedésig nem engedélyez."

14. 23-kor a magyar rádióban beolvassák Piros László belügyminiszter közleményét, mely szerint mégis engedélyezik a tüntetést.

15 órakor indul el a diáktüntetés a Petőfi-szobortól. A Petőfi-szobor előtt kb. 10 ezer jelenlévő előtt Sinkovits Imre elszavalja a Nemzeti dalt, egy diák pedig felolvassa a MEFESZ 16 pontját. A pesti egyetemisták a Margit hídon át, a budaiak a Duna-parton végigvonulva jutnak el a Bem-szoborig.

A délután folyamán kb. 200 ezer ember gyűlik össze a Bem-szobornál, ahol Bessenyei Ferenc elszavalja a Szózatot, Veres Péter felolvassa az írók kiáltványát. Egy lengyel író is üdvözli a nagygyűlést.

17 óra körül érkeznek az első tüntetők a Kossuth Lajos térre. Egy óra múlva már betölti a teret a mintegy kétszázezres tömeg.

21 órakor Nagy Imre beszédet mond a Parlament erkélyéről.

22. 22. Rádióközlemény: "Kedves hallgatóink! Rendkívüli hírt közlünk: Az MDP Politikai Bizottsága a helyzet értékelésére és a teendők megbeszélésére azonnalra összehívta a Központi Vezetőségét." (A hírt 10 percenként ismétlik meg, megszakítva a zenei adást.)

17 óra tájban a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületénél is tüntetők jelennek meg, hogy beolvastassák a diákok 16 pontját. Az épület védelmét megerősítik, a katonák egy része azonban a tüntetők mellé áll.

20. 00 A magyar rádióban Gerő Ernő nacionalistának, sovinisztának nyilvánítja a délutáni tüntetést.

22 óra körül megkezdődik a Rádió hajnalig tartó ostroma.

21. 37-kor a tüntetők ledöntik a Dózsa György úti Sztálin-szobrot. Budapest több pontján támadások érik a telefonközpontokat, a nyomdákat és több fegyvergyártással foglalkozó üzemet. Késő éjszaka már rendőrőrsöket, félkatonai és katonai intézményeket támadnak meg a felkelők. Megostromolják a Szabad Nép székházát is.

20 óra körül megkezdődik az MDP KV rendkívüli ülése, a testület másnap hajnalig folyamatosan tanácskozik. Gerő Ernő a szovjet csapatok beavatkozását kéri Moszkvától, ahol 23 óra körül parancsot adnak a székesfehérvári szovjet különleges hadtestnek Budapest megszállására.

Tüntetések Székesfehérváron, Mosonmagyaróváron, Sopronban és Veszprémben. Debrecenben az ÁVH-sok tüzet nyitnak a tüntetőkre. Hárman életüket vesztik. Szegeden a tüntetések megakadályozására katonai közigazgatást vezetnek be.

Forrás

A Rádió ostroma.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten