Pedagógia

Az ENABLE program pilot szakasza lezárult

Az ENABLE program pilot szakasza lezárult

Hazánkban az Oktatási Hivatal Sulinet osztálya koordinálja a nemzetközi ENABLE antibullying program hazai adaptációs munkáit. A pilot program hatékonyságának kvantitatív értékelése az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karának segítségével jelenleg is zajlik, az eredmények folyamatosan publikálásra kerülnek.

3 éve
Milyen a jövő osztályterme?

Milyen a jövő osztályterme?

A jövő osztályterméről gondolkodva mindenkinek más és más jut az eszébe. Vannak, akik a technológiát vagy a digitális eszközöket helyezik középpontba, mások a különböző térbeli elrendezésekben látják a jövőt. Az is lehet, hogy a virtuális téré lesz a főszerep. Sok a kérdés, noha már léteznek konkrét elképzelések és ’minta tantermek’, ilyen például a brüsszeli Jövő Osztályterme.

3 éve
Jegyzetelj okosan! – a Cornell-módszer

Jegyzetelj okosan! – a Cornell-módszer

A jó jegyzet a tanulás alapja. A tanulmányaink során rengeteget jegyzetelünk, memorizálunk és természetesen felejtünk. Mindenkinek más a módszere, valaki színez, valaki keretez, és van olyan is, aki szóról szóra leír mindent. Természetesen ’tuti’ módszer nincs, de ha mégis szeretnél valami újat kipróbálni, akkor olvass tovább!

3 éve
A kategória cikkei
Értelmi fogyatékosok iskolatípusai

Értelmi fogyatékosok iskolatípusai

Az értelmi fogyatékosság egy olyan állapot, amikor az egyén intelligenciaszintje jóval átlag alatti. Ennek különböző okai lehetnek: születés előtti, szülés alatti és a szülés utáni okok. Például különböző betegségek, fertőzések a terhesség alatt, szülés alatti agyvérzés vagy oxigénhiány, születés utáni fertőzések, agyvérzés. Értelmi fogytékossággal jár még például a Down-szindróma.
7 éve
A szülői értekezlet

A szülői értekezlet

Milyen módon tudja a pedagógus a szülőt bevonni az iskola életébe? Hogyan lehet a szülőt motiválttá, érdekeltté tenni abban, hogy legalább a szülői értekezleteken megtiszteljen minket és gyermekét jelenlétével? Előfordul, hogy a szülő nem szeret szülőire járni és nem jelenik meg. Amíg alsó tagozatos a gyermek, addig elmegy az értekezletre, nagyobb figyelemmel kíséri gyermekét, mint felső tagozaton. Vajon mi lehet az oka?
7 éve
Afrika a Pilisben

Afrika a Pilisben

A Pilisi Gyermekotthon lakóinak érdekes kalandokban lehetett részük a nyáron. A „Csepp a Tengerben” Alapítvány tevékenységéhez jól tudott kapcsolódni az Afrikával foglalkozó Taita Alapítvány. A több éve megrendezésre kerülő tábor kiemelt célja idén az élményterápiás tanulás metodikájának bevezetése volt egy halmozottan hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő gyermekcsoport életébe.
7 éve
Önkéntesség: áldás vagy átok?

Önkéntesség: áldás vagy átok?

Nincs mese: 2016 májusától az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez nem elegendő az öt tantárgyból megszerzett minimum görbülő érdemjegy, hanem bizony 50 órányi önkéntes munkát is föl kell mutatni mellé. Mivel ezt jogszabály mondja ki, minden végzősre kötelező érvényű. Tehát nincs kibúvó, nincs fölmentés. Mégis, mire jó ez?
7 éve
Mit olvasson a gyerek?

Mit olvasson a gyerek?

Matek lecke, nyelvtan házi, verstanulás, töri és földrajz aktuális anyagai. Ha pedig mindez kész, még ott van a kötelező olvasmány is, amitől hétvégén, vagy szünidőben sem lehet szabadulni. Ráadásul már a „kötelező olvasmány” hallatára elmegy a gyerekek kedve az olvasástól, mert elképzeléseik szerint ami kényszerű, az rossz.
7 éve
A gyógypedagógus munkája: nem korrepetálás

A gyógypedagógus munkája: nem korrepetálás

A fogyatékkal élő ( sajátos nevelési igényű ) gyermekek szegregált intézményeinek és oktatásának megszüntetésével illetve az integrált oktatás bevezetésével minden pedagógust érintett a változás. Hogy erre hogyan tudott felkészülni a gyógypedagógus és a pedagógus azt mindenki érzi a saját munkáján, aki érintetté vált. Ez az írás arról szól, hogy a gyógypedagógus milyen akadályokba, nehézségekbe ütközhet és a pedagógus nehézségei honnan eredhetnek az integrált oktatás során.
7 éve
Érettségi felkészülés

Érettségi felkészülés

Eljött ez az év is, sőt: már az első hónap lassan a végéhez ér. Megkezdődött a (sokak által rettegett) visszaszámlálás. Még mindig nem késő elkezdeni a strigulázást, hogy melyik tanár hányszor mondja ki a bűvös „érettségi” szót – a tanév végéig hajmeresztően magas szám fog kijönni. :) De mik azok a dolgok, amiket atombiztosan tudnod kell?
7 éve
Problémamegoldásra fel!

Problémamegoldásra fel!

Az életben előforduló problémák általában nehezen körülírhatók és több oldalról történő megközelítést igényelnek. Ha egy problémával igyekszünk találkozni, igyekszünk megoldani azt, s amennyire sokszor nem könnyű ezt megtenni felnőtt fejjel, úgy az a gyerekek számára talán még ennél is nehezebb.
7 éve
A sport nevelő hatása a gyerekekre

A sport nevelő hatása a gyerekekre

Mindennapos testnevelés. A sport mint kiemelt kormányzati ágazat. Pályázatok Európa- és világbajnokságok rendezésére, sport infrastrukturális fejlesztések. Stadionépítések. Napjainkban gyakran találkozunk e kifejezésekkel. Akarjuk vagy sem, a sport valamilyen formában a mindennapjaink részévé válik. De mit profitálhat belőle a most felnövő generáció? Mit adhat a sport a gyerekek számára?
7 éve
Készség az okosodásra

Készség az okosodásra

A gyerekeknek szüksége van arra, hogy tapasztalataik megszerzése során megteremtsék azt a rendet és értelmet, amely elvezet oda, hogy helyesen gondolkodjanak az őket körülvevő világról és dolgokról. A legnagyobb gát és akadály ebben a folyamatban a gyermek ösztönös és természetes egocentrizmusa.
7 éve

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten