Önkéntesség: áldás vagy átok?
2014/10/20 08:00
1130 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nincs mese: 2016 májusától az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez nem elegendő az öt tantárgyból megszerzett minimum görbülő érdemjegy, hanem bizony 50 órányi önkéntes munkát is föl kell mutatni mellé. Mivel ezt jogszabály mondja ki, minden végzősre kötelező érvényű. Tehát nincs kibúvó, nincs fölmentés. Mégis, mire jó ez?

onkentes

A legdrágább kincs

Félretéve azt a zsigeri agylobot, ami a „kötelező” szó hallatán/olvastával minden wannabe-érettségizőn átfut, nézzük meg közelebbről együtt! Az önkéntesség azt jelenti, amikor szívességből, tehát mindenféle fizetést/ellenszolgáltatást kizárva adod a legdrágább kincsedet: az idődet. Karitatív, vagyis tiszta szeretetből fakadó segítségnyújtás. Rendszeresen fölkeresel egy helyet (pl. állatmenhely), ahol meghatározott feladatokat végzel (nem kell megijedni, ezt mindig előre egyeztetik az érintettekkel!). Ha maradunk a menhelyes példánál: lehet, hogy eteted, sétáltatod vagy szeretgeted az állataikat, de az is előfordulhat, hogy a menhely környékén végzel munkát, netán segítesz a gazdikereső nyílt napon, hogy mindenki boldog legyen. :)

Mi értelme?

Látszólag semmi – mondod ezt te, hiszen megszoktad, hogy az ér valamit, aminek az értéke pénzben kifejezhető. Mivel fizetés itt nem jár, az értelmét biztosan nem itt kell keresni. De ha ennyire „lúzer” dolog ez, akkor vajon az angolszász érettségizők miért gyakorolják olyan bőszen? Ráadásul ők a vizsga után egy évet (ún. gap year) külföldön, előfordul, hogy a világ szegényebb tájain töltenek. Túlnyomó többségük ilyenkor is végez önkéntes munkát, de van, aki színtisztán azért indul, hogy ellenszolgáltatás nélkül dolgozzon.

A titka abban rejlik, hogy míg te az idődet, a munkádat és a figyelmedet adod, a másik oldalról rengeteget kapsz cserébe. Ha a menhelyes példához kanyarodunk vissza: rövidesen rengeteg négylábú haver néz rád örömmel, ha megérkezel, és várja a közösen töltött időt. Ez már önmagában öröm, de koránt sincs vége! Számtalan új ismeretségre teszel szert, megtanulsz csapatban, összehangoltan dolgozni, megfelelően kommunikálni. Meg fognak becsülni, hiszen egy társaság fontos láncszeme leszel, ami nélküled mindenképpen máshogyan működne. A szabadidőd egy kis szeletét egészen biztos, hogy hasznosan töltöd, miközben magadról, a saját egyéniségedről is sokat tanulsz. Ha úgy érzed, a kiszabott idő elteltével továbbra is szívesen dolgoznál a megszokott emberek között, elképzelhető, hogy kapsz lehetőséget (ezt sosem tudni előre). Az önkéntesség alatt megszerzett tudásodat és kapcsolataidat később, a munkavállalásod során is prímán tudod hasznosítani. Másokkal dolgozol, hogy még jobb ember lehess. :)

Hol?

Ha a közeledben működik olyan hely, ami fölkeltette az érdeklődésedet, bátran keresd meg őket! Azt azonban ne feledd, hogy a fönt említett törvény igen pontosan meghatározza, milyen szervezetekhez fordulhatsz – tehát az nem fordulhat elő, hogy a szomszéd néninek fölcipelt szatyrok beleszámítanak az 50 órádba! Az viszont simán, hogy miután fölvetted a kapcsolatot a helyi idősek otthonával, az általuk kijelölt feladat elvégzése is hasonló lehet.
További információkhoz jutsz itt és az iskoládban.

Elgondolkozhatsz azon is, hogy te is külföldön töltsél egy kis időt, igazán remek ösztöndíjakat lehet kifogni. Ezt viszont már a középiskolai tanulmányaid utánra kell időzítened, hiszen az alsó korhatár 18 év.

Te mit választasz? Oszd meg velünk kommentben!

(Zwickl Éva cikke)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten