Online források
2004/07/27 13:28
754 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha már volt szó a - fontos, ám nemritkán a háttérbe szoruló - offline forrásokról, nem kerülhetjük megemlíteni a hibakeresés, problémamegoldás és információ beszerzés mára elsődlegessé nőtt lelőhelyét, az internetet.

Legalább három okbol is könnyebb az interneten megkeresni valamit: 1., úgyis állandóan ott ülünk a gép előtt 2., rengeteg forrás felkerül és rengeteg újat publikálnak nap mint nap, köztük hivatalos és nem hivatalos (magánemberek szakmai problémái, megoldásai, trükkjei, tippjei, stb) anyagokkal is 3., mára a sebesség is többnyire élvezhetővé vált, pl. egy szélessávú előfizetés birtokában nem gond weboldalakat letöltögetni, még akkor sem ha a csilivili kinézetre hajaznak és teli vannak használhatalan dologgal, míg az info csupán 5 sor a lap alján. Szóval praktikusabb, gyorsabb és kényelmesebb ergo használhatóbb, igaz az új könyv illatának és birtokba vételének feelingje sehol sincs egy új weboldal vagy blog megismeréséhez képest, de hát félre a kispolgári romantikával, előre!

  • Tudásbázis Szeretnék olyan weblapokat bemutatni, amelyek nem annyira közismertek, de azért kezdjük talán a elsőként és kicsit részleteseben a Microsoft világban legfontosabbal, ez pedig a Knowledge Base azaz Tudásbázis. Angol nyelvű (erről nem beszéltem eddig, de meggyőződésem, hogy angol nyelvtudás nélkül nem lehet jó szakemberré válni, de persze az is nyilvánvaló, hogy nem a felsőfokú "C" nyelvizsga megszerzése a cél.) több százezer cikket tartalmaz, fő profilja az Eseménynaplóban található adott számú hibajelenségek/figyelmeztetések megoldására irányul, azaz ki kell választanunk a terméket, be kell írnunk az esemény azonosítóját, adhatunk meg további keresés finomítást és ezek után kiköpi az eredményt. Adhatunk meg konkrét cikkszámot is (Article ID), amennyiben valami olyasmit vet oda nekünk egy guru, hogy "nézd meg a Q123456-ot", vagy "keresd meg a KB654321-et".
  • TechNet oldalak Röviden így lehetne jellemezni: minden ami Microsoft és IT szakembereknek való. Nagyon átfogó. A TechNet előfizetés egy olyan terméktámogatás, amely havi rendszerességgel érkezik a Microsofttól, rengeteg DVD és CD képében, tele dokumentumokkal, a KB-val, segédprogramokkal, oktatási anyagokkal és béta illetve trial termékekkel. Borsos ára van, de imho megéri. Az online TechNet ennek egy erősen rövídített változata, de a cél ugyanaz, megfelelő mennyiségű információval ellátni szakembereket. Erős képviselete van a biztonsági témáknak, ahol pl. fel lehet iratkozni a Security Bulletin Notification-ra, azaz a patchet/hotfixek bejelentését elsőkézből fogjuk megtudni.Microsoft Download Center
    A hivatalos Microsoft letöltőközpont, eszement sok holmival, az ember nem is gondolná, hogy mi minden elérhető ingyenesen. Szintén lehet termékre vagy kulcsszavakra keresni, rövid kis leírások és letöltési statisztika is van. Ha szemezgeni akarunk, tegyük rendszeresen, mert egyben szinte lehetetlen áttekinteni, én azt a módszert választom, hogy havonta kétszer átlapozom a dátum szerint rendezett listát. Nincs ennyi extra opció ám helyileg elérhető, a Microsoft Magyarország hivatalos letöltőközponta, amelyet a Netacadémia Kft. üzemeltet.
  • Microsoft Trial Software Center Ma már szinte minden Microsoft szervertermék 120/180 napos, ám teljesértékű változatát le lehet tölteni vagy meg lehet szerezni valamilyen adathordozón (ez utóbbi kicsit problámás szokott lenni, ilyen jelentéktelen földrészek esetén mint Európa, az MS elsősorban az USA-ra és Kanadára fókuszál és/vagy a postaköltség az elrettentő). Erről az oldalról a trial szerver oldalra továbbmenve közel 20 terméket le lehet tölteni regisztráció után és egy Passport fiók birtokában.
  • Microsoft Skills Assessment Ez az oldal nem túl régi, de máris sokak kedvence. Itt gyakorlatilag az MCP vizsgákhoz hasonló interaktív tesztekkel mérhetjük fel tudásunkat Security, Windows Server System, Visual Studio .NET, Office fő kategóriákban és ezeken belül tobbféle "próbavizsgán". Egy teszt általában 30 kérdés és 60 perc. Többet erről nem érdemes írni, ki kell próbálni!

Ahogy végignéztem eleddig csak Microsoft oldalakról volt szó, a következő cikkben tehát jöjjön tehát egy tömör értékeléseket tartalmazó és természetesen csak hézagos lista a külső weboldalakról.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten