Ónművesség
Simon Tamás
2004/02/12 15:26
1442 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ón kémiai elem, nem nemes fém. Lágy, könnyen hajlítható, nyújtható. Bányászata és kiolvasztása aránylag egyszerű. Hátrányos tulajdonsága a lágysága, aminek következtében könnyen hajlik, törik, elgörbül, behorpad, karcolódik.

Az ónt más fémekkel, való ötvözéssel védik. Az ónművesség történetét lelőhelyei is meghatározták. Legrégibb nagy lelőhelyei Ázsiában voltak. /Ez ma Irán./ Az ónöntés technikája az idők folyamán alig változott. A vasedényben megolvasztott nyersanyagot kellő hőfokra melegítik, és vaskanállal kiemelve formába öntik. A forma sokféle anyagból készülhet: homok, gipsz, ólom, pala, réz, szerpentinkő, solenhofeni kő, márvány, homokkő. Idővel öntöttvas formák használata terjedt el. Az öntött darabokat megtisztítják, korongon utána csiszolják, ráspolyokkal simítják, végül acháttal, tűzkővel, dörzsölőkővel polírozzák.

A járulékos elemeket/ fület, fogót, lábakat, plasztikus díszítőelemeket/ külön öntik, és készen forrasztják rá az edény testére. Domborműves ónedény esetében a plasztikus díszítményt a formába mélyítik be, s a beleöntött ón, amennyiben megfelelő összetételű, felveszi a minta legapróbb részleteit is. A sima felületű ónedényt díszíteni szokták, leggyakrabban véséssel, gravírozással. Ennek témája sokféle lehet: nevek, monogramok, évszámok, címerek, különböző jelvények, mesterségek, céhek jelvényei. Gyakori az ornamentika is, valamint az egyházi és világi figurák, jelenetek. Néha többsoros feliratok díszítik az edényt.

Poncolással palmetták, vagy más kis motívumok sorát ütik be, többnyire az edény szélére. Egyes időszakokban az ónedény felületét savmaratással tették változatossá. Az ónöntést kezdetben szerzetesek végezték. Egyiptomban már Kr.e. 3600 körül készültek óntartalmú bronzszobrok, és valószínű, hogy ide is Ázsiából hozták az ónt. Az ókori ónemlékek összessége csekély. Figyelembe véve az ón romlandóságát, arra kell gondolnunk, hogy sok óntárgy elpusztult. Gyakran lett áldozatává az ismételt felhasználásnak, beolvasztásnak. A 813. évi reimsi egyházi konzílium megengedi, hogy ónból is készítsenek bizonyos egyházi felszerelési tárgyakat.
A középkor már kezdi felfedezni az ón sokoldalú használhatóságát. A 11-13. században kevés, de egyre művészibb emlék tanúskodik az iparág fejlődéséről. Az első ónöntő céhek a 13-14. században jöttek létre Európának iparilag fejlett országaiban. A 16. században egyre gyorsabb ütemben sokasodtak a céhek. /Nürnbergi ónöntő céh/ A gótikus művészet korában már sokféle ónedényt használtak. A 15-16. században javult az ón beszerzésének lehetősége. A 13-15. század időszakában fejlődik ki az ónöntés jellegzetes műve a fedeles, füles kanna.

A 16. században az ónedény új típusa jelenik meg Franciaországban, amely használati tárgy jellege mellett, a műalkotás igényével lép fel. A reneszánsz kori ónművesség a nagyméretű díszedények megteremtője, viszont a barokk művészet kora a széleskörű elterjedés és a tárgytípusok további sokasodásának időszaka. A barokk művészet kora Európában számos új edényformát fejleszt ki, ilyenek a karéjos szélű tálak, tányérok, ovális tálak, szögletes hasáb alakú fűszertartók, csavaros kupakos palackok. Európában elterjed a rokokó ónedény típus: a jellegzetes csavartgerezdes forma.

Így készülnek az étkészletek, leveses tálak, levesmerőkanalak, ecet-olajtartók. A klasszicizáló irány a 19. század elején az empire stílussal folytatódott. A rokokó könnyedsége szigorú komolyságnak adta át helyét. Felfedezték az ón sima felületeinek szépségét. A biedermeier ónedény ismét a lágyabb vonalak felé hajlik. A 19. században az ónedénynek már nem jön létre önálló formanyelv. Néhány magyar város, pl. Buda, Győr, Sopron ónöntése erősen fellendült a 18. század második és a 19. század első felében. Az ón érdekes szerephez jutott a játékkészítésben, pl. ónkatona. Általánossá vált az ón-űrmértékek használata.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten