OPEN SCHOOLING? Nyitott iskola? Mi is ez tulajdonképpen?
2022/12/16 11:01
4032 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.


Biztosan Ön is elgondolkodott már azon, hogy számos olyan, természettudományos oktatáshoz kapcsolódó téma van, amelyet nem osztálytermi környezetben, hanem az iskola falain túl, külső helyszínen, esetleg más szakemberek bevonásával ’életszerűen' lehetne bemutatni a diákoknak?

Make_it_Open

Szeretné iskoláját hagyományos oktatási intézményből a helyi közösség vérkeringésébe bekapcsolni, mindeközben a tanulók  modern, 21.századi készségeit fejleszteni? Az európai uniós támogatással megvalósuló Make it Open project támogatja, hogy az iskolák a helyi közösségekkel együttműködve a nyitott tanulás koncepcióját alkalmazva ébresszék fel a tanulók természettudományos témák iránti érdeklődését.

A Make it Open projekt

A projekt fő célkitűzései:

  • Az iskolák és helyi közösségek összekapcsolása
  • Az alkotópedagógia, mint új oktatási megközelítés bemutatása, amely segít a Nyitott Iskolává való átalakulásban
  • Felkelteni a tanulók és szülők érdeklődését a természettudományok iránt


A Nyitott Iskola (Open Schooling) egy olyan megközelítés, ahol az iskolák, tanárok, szülők, helyi közösségek és iparágak képviselői együttműködve lokálisan aktuális természettudományos témákkal foglalkoznak, és ezáltal hozzájárulnak a közösség fejlődéséhez.
Már 10 országban van jelen nemzeti kontakt pont, amely támogatja az iskolákat, illetve segítséget nyújt partnerkapcsolatok kialakításához.

Az Open Schooling navigátor

Az úgynevezett Nyitott Iskola Navigátort (Open Schooling Navigator) tanárok készítették tanároknak. A navigátor segíti az intézményeket a nyitott iskolává alakulás folyamatában. Használata egyszerű, felhasználóbarát.

Magyarországon a győri Mobilis Interaktív Élményközpont szoros kapcsolatot ápol oktatási intézményekkel, kiemelten a Széchenyi István Egyetemmel. Küldetése, hogy játékos formában közelebb hozza a természettudományok érdekességeit, interaktív eszközökkel bemutassa a digitális világ rejtelmeit, mindezt közérthető formában, élményszerű alkotópedagógiai módszerekkel.

JÖN, JÖN, JÖN…..

Figyelmébe ajánljuk a 2023. január 9-én kezdődő online kurzust, amely számos segítséget nyújt egy nyitott iskola oktatási tevékenységeinek megalkotásához és kivitelezéséhez.

A kurzus kezdő időpontja:   2023. január 9.
Regisztráció:   2022 november 28-tól a European Schoolnet Academy honlapján
Link: Make It Open Schooling angol nyelvű MOOC

Csatlakozzon a kurzus nemzetközi csapatához kollégáival!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten