Orbáncfű (Hypericum perforatum)
2003/01/23 08:00
2681 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Neve két görög szóra, a hyper, azaz túl, és az eikon, azaz kép szóra vezethető vissza, melyek kifejezik azt a hiedelmet, hogy a növény szellemek és kísértetek ellen is hatásos. Ismeretes jánosfű, csengőlinka vagy lyukaslevelűfű néven is.

orbancfu Közép-Európa-szerte ismert, nálunk útszéleken, töltéseken, mezsgyéken, világos erdőkben és bozótosokban fordul elő leginkább. Felismerését három különös ismertetőjegy könnyíti meg. Szára kétélű, ami a növényvilágban igen ritka. Ha levelét fény felé tartjuk, világos pontokat fedezhetünk fel rajta (olajmirigyeket), melyek azt a benyomást keltik, mintha a növény át lenne lyuggatva. Ha virágát szétmorzsoljuk, ujjaink között sötétpirossá válik (Jézussebefű, vérfű). Bokra 25-90 cm magasra nő meg. Gyökere vaskos, elágazó, miből több hajtás is ered. Szára hengeres, rajta fekete mirigypontok láthatók, a szár a felső részen gazdagon elágazik. Átellenesen elhelyezkedő levelei ellipszis vagy tojás formájúak, 2-4 cm hosszúak, ép szélűek és csupaszok. Nagyságuk 1,5-3 cm. Virágai sátorozó bogernyőben nyílnak, aranysárga színűek, ötlevelűek, miket piros és fekete színű mirigypikkelyek szegélyeznek. Nyáron és ősszel virít. Termése tok.

Felhasznált részei

A virágos hajtás.

Hatóanyag

Hatóanyagai elsősorban a virágokban és a levelekben dúsúlnak fel.

Hatásai

Jó gyulladáscsökkentő, fekélyellenes, sebgyógyító, májvédő és vizelethajtó hatású.

Alkalmazásai

Paracelsus (1493-1541) adatai a legrégebbiek arra vonatkozóan, hogy az orbáncfű félelmek és gonosz álmok ellen használ: "Minden mai orvosnak tudnia kell, hogy Isten a növénybe egy nagy titkos szert rejtett, az embert kétségbeesésbe kergető, szellemek és hihetetlen képzelgések ellen, amely nem az ördögtől, hanem természettől való."
(Paracelsus 1525-ben megjelent "Könyv az ősi dolgokról" c. művéből.)

A népi gyógyászat olajos kivonat formájában használta borbajokra (szúrt, nehezen gyógyuló sérülésekre), mit szintén Paracelsusig vezethetünk vissza, aki az olajmirigyekben isteni útbaigazítást látott. A népi gyógyászatban az orbáncfüvet övsömör; köszvény eredetű fájdalmak, furunkulózis és egyéb gennyesedések, illetve daganatok esetén használták. Teaként ma is első helyen áll a gyógyászati alkalmazásban.

Előnyösen hat könnyű depresszióban, vegetatív dystoniában és a stresszreakciók, illetve alvászavarok ellen is jó hatással van. 4-6 hetes teakúra után már észrevehető a hangulat javulása, nyugalom és higgadtság lép fel és az alvás is problémamentessé válik. Ezért az orbáncfű nyugtató és altató teák összetételében, szív- és vérkeringésre ható teakeverékekben egyaránt szerepel.

Figyelmeztetés

Világos bőrű embereknél allergiás reakciók fordulhatnak elő. Antidepresszív hatása csak 10-14 napos adagolás után várható. Ha 4-6 hetes adagolás után sincs megfelelő terápiás válasz, a kezelést nem tanácsos tovább folytatni.

Vissza

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten