Orchideák - a trópusok üzenete
Simon Tamás
2004/10/22 13:34
1641 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az orchideák - magyar nevükön kosborfélék - szépségükkel már régen megigézték az embereket. Az alkotó természet sokszínűségének talán legjobb példája az orchideák virága. Szerkezetüket tekintve alapvetően hasonlóak a többi egyszikű virágéhoz, a lilioméhoz, íriszéhez vagy a tulipánéhoz.

Viszont az orchideák a növényvilág fajokban leggazdagabb családja, szakirodalmi adatok szerint is legalább 25 000 - 27 000 fajt foglal magába, ami folyamatosan bővül, mivel még napjainkban is fedeznek fel és írnak le új fajokat. Két lepelkörös, kétoldalian részarányos virágaik változatossága a méret, forma, szín, mintázat és az illat tekintetében minden elképzelést felülmúl. Különlegességük nemcsak a laikusok számára teszi érdekessé őket, hanem a velük foglalkozó kertészek, botanikusok is csodálattal tekintenek e növényekre, figyelemre méltó életmódjuk, hihetetlen alkalmazkodó képességük miatt. A Föld valamennyi kontinensén, változatos élőhelyeken, a sivatagokat és a sarkokat leszámítva mindenhol élnek orchideák. A mérsékelt övben, így hazánkban is tenyésznek, igaz, az egy rigópohár, vagy más néven Boldogasszony papucsának kivételével virágaik nem túl feltűnőek. Az orchideák igazi hazája a trópusi és a szubtrópusi területeken van.

A trópusok buja vegetációja, a természet felgyorsult ritmusa, a létért folyó küzdelem itt felkényszerítette őket a fák lombkoronájába. Magasra nőtt fák ágain, az éltető napfényhez közel élő, ún. epifita növényekké váltak, de a közhiedelemmel ellentétben nem élősködők. Az orchideák elszakadtak a talajtól, így különleges módszereket kell alkalmazniuk vízháztartásuk és tápanyag-gazdálkodásuk megoldására. Szinte a levegőből élnek, kevéssel is beérik, és sok mindent képesek elviselni. Ehhez az életmódhoz igazodott szaporodásuk is. Virágaik tartósak, sokáig nyílnak (ez teszi az orchideákat rendkívül alkalmas vágóvirággá), mert pazar színeik, formáik és illatuk változatossága ellenére, néha sokat kell várniuk a megporzást végző, sokszor csak egyetlen rovarfaj látogatására. A virág alakja és szerkezete tökéletesen alkalmazkodott a megporzást végző rovarhoz.

A megtermékenyített virágból magtok lesz több százezer, esetenként milliós nagyságrendű érett maggal. A rendkívül kicsi és könnyű, a szélben lebegő magok közül is csak nagyon kevés kerül csírázásra és megtelepedésre alkalmas helyre. Ez indokolja a rendkívül magas magszámot. A mag könnyű súlyának ára az volt, hogy az orchidea magja a csíra mellett nem tartalmaz sziklevelet, azaz tartalék tápanyagot. A csírázáshoz ezért egy gombára van szüksége a növénynek. Ennek felismerése hozott fordulópontot az orchideák mesterséges szaporításában. Az orchideák tartása ma már nem lehetetlen feladat, egy kis odafigyeléssel számos fajt és hibridet tarthatunk otthonunkban különösebb segédeszközök nélkül. Egy szobavitrin, esetleg egy üvegház pedig már komoly gyűjtemény tartására ad lehetőséget.

Ehhez nyújt segítséget az érdeklődők számára a Magyar Orchidea Társaság, melynek célja az orchidea-kultúra terjesztése és a hazai, szigorúan védett orchideák védelme. A MOT 1991-től önállóan működő szervezet, az 1976-ban létrejött Magyar Agrártudományi Egyesület Orchidea-Bromélia Munkacsoportjának jogutóda. Társaságunk ismeretterjesztő előadásokat tart, tanulmányutakat szervez belföldön és külföldön, szakkönyvtárat működtet, negyedévente szakkiadványt jelentet meg és évente kétszer kiállítást rendez a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvárban.

  • MOT

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten