Országos Szakmai Tanévnyitó Rendezvény - első nap
Sulinet
2012/08/30 08:00
3006 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2012. augusztus 30-án és 31-én a SYMA csarnokban zajlik az Országos Szakmai Tanévnyitó Rendezvény. Az  Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a Sulinet standdal van jelen a rendezvényen. Percről percre tudósítunk!

Digitális jó gyakorlatok - természettudomány

prezentaci_08_520 Dr. Főző Attila előadást tartott az Educatio új digitális eszköztáráról. Az új tananyagok ingyenesen használhatóak az iskolákban. Körülbelül 15 akkreditált tananyag áll az iskolák rendelkezésére, ezek között vannak offline, vagyis letölthető és internet kapcsolat nélkül használható anyagok és online anyagok is. A tananyagok többek között a Sulinet oldaláról is elérhetőek lesznek.

A programok a biológia, a kémia, a fizika és a földrajz oktatás területén nyújthatnak segítséget, de vannak matematikai sőt, magyar nyelv és irodalmi digitális tananyagcsomagok is.

Rengeteg érdekesség 40 standon

stand_03_520 Az Országos Szakmai Tanévnyitó rendezvényen 40 stand kínálatából válogathatnak a látogatók. Jelen van többek között a Stiefel Eurocart Kft., az Eduweb multimédia, a Balázs-Diák Kft., a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Meló-Diák taneszközcentrum Kft., a Cartographia Tankönyvkiadó Kft., de itt van például a Tropicarium, a Vígszínház és a Zsolnay negyed is.

Fókuszban a Sulinet - Sulinet portál bemutató és gyakorlat

prezentaci_05_520 Füzi Otília lépésről lépésre mutatja be a Sulinet portál használatát, lehetőségeit. A regisztrációt és a belépést követően a látogatók beállíthatták és szerkeszthették profiljukat, valamint feliratkozhattak a Hírmagazin kategóriára és megadhattak olyan címkéket, melyek tükrözik érdeklődésüket. Ezt követően megismerkedhettek a csoportalkotás lehetőségeivel, a Közösség új funkcióival, a megújult SDT, vagyis a Tudásbázis tananyagaival és a Hírmagazin cikkeivel, hozzászólással, tapsolás funkcióval.

eTwinning – az európai iskolák közössége

prezentaci_06_520 Az eTwinning program 2005-ben jött létra az Európai Bizottság kezdeményezésére. Célja, hogy határokon átívelő tanárközösségek épüljenek és így megvalósuljon egy közös, nemzetközi munka. Tóthné Viniczai Valéria előadásában bemutatta a portál használatát.

Előadások a Sulinet standon

stand_01_520 A rendezvényen önálló Sulinet stand várja az érdeklődőket. A mobil tanterem 12 számítógéppel és interaktív táblával lehetővé teszi az egyes programok bemutatását és kipróbálását is.

prezentaci_03_520 A standon zajló előadásokat a Digitális Pedagógiai Osztály munkatársai tartják. Az információs pultnál az érdeklődők tájékoztatást kapnak a Sulinet portálról, a digitális jógyakorlatokról, valamint információkat a nemzetközi projektekről (eTwinning, iTEC és más EUN projektek).

prezentaci_04_520 Az érdeklődők harminc perces előadásokat hallgathatnak, valamint feltehetik kérdéseiket és kipróbálhatják az egyes szoftvereket a mobil tanteremben.

Az első előadásban a megújult Sulinet portál került bemutatásra.

Ezt követően Digitális jó gyakorlatok – matematika című előadás következett, melyet a Digitális jó gyakorlatok – humán terület követett.

Hoffmann Rózsa előadása a közoktatási rendszer átalakulásáról

hoffmann_rozsa_01_520

Reggel 9 órától Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára tartott előadást a közoktatási rendszer átalakulásáról. Az államtitkár asszony elmondta: már szeptembertől sok változás lép életbe az oktatásban, 2013. január elsejétől pedig újabb átalakulás várható. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, a jövőben nagyobb hangsúly kerül a nevelésre. A testnevelés órák bővítése, a mindennapos testmozgás mellett szó volt a hallgatói szerződésről, az új tankönyv rendszerről, a felsőoktatás finanszírozásának változásairól, a pedagógus életpályamodellről és a pedagógusképzés átalakulásáról. 

hoffmann_rozsa_02_200 2013-tól életbe lép az intézmények állami fenntartásba vétele, az iskolák pedagógiai programjai és a helyi tantervek pedig átdolgozásra kerülnek. Ez azt jelenti, hogy az intézményeknek meg kell határozniuk, majd ki kell alakítaniuk saját pedagógiai arculatukat.

Új tankönyvek kerülnek majd az iskolákba a tartalmi átalakítás jegyében, melyeket felmenő rendszerben kívánnak bevezetni. A tankönyvekért a jövőben nem kell majd fizetni, ám azok az iskola tulajdonában maradnak.

Szóba került a pedagógus életpályamodell átalakítása, melynek fontos eleme, hogy az oktatók a megfelelő bérezés mellett egy új szemléletet és újfajta munkaszervezést ismerhetnek meg a közel jövőben. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, nem ingyenmunkát, hanem átstrukturált munkavégzést várnak megfelelő, arányos bérezéssel.

Az államtitkár asszony beszélt a felsőoktatás átalakításáról. Előadásában elmondta, az állam nem kívánja korlátozni a felvételi helyeket, ezt a képzést meghirdető intézmények és a 240 pontos alsó felvételi ponthatár befolyásolja. A jövőben három finanszírozási formában lehet felsőoktatási tanulmányokat folytatni: ösztöndíjas, részösztöndíjas és önköltséges formában. Az utóbbit segíti a Diákhitel 2 program, melyet 2 százalékos kamattal kell visszafizetnie a végzett hallgatóknak.

Hoffmann Rózsa elmondta, a Hallgatói szerződés egy erkölcsi üzenet az állami finanszírozást igénybe vevő diákok számára, hiszen az ország súlyosan el van adósodva. Végül hozzátette, hogy új alapokra kerül a felsőoktatási szakképzés rendszere is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten