Őszi színek
Nádori Gergely
2005/10/15 18:54
4615 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A mérsékelt öv egyik leglátványosabb jelensége az őszi erdő. A zöldellő lombok néhány hét alatt igazi színparádé kíséretében hullanak le. Az impresszionista festők és a búslelkű tájköltők számára a természet nem is állhatna elő nagyobb ajándékkal, pedig valójában csak egy összetett kémiai bomlás tanúi lehetünk.
Frank Carmichael: Őszi hegyoldal

A levelek zöld színét a bennük nagy tömegben található klorofill adja. A klorofillnak a fotoszintézisben van kulcsszerepe, ez az a molekula, mely végső soron elkapja a beérkező fotont. Nem ez az egyetlen színanyag azonban a levélben, a fotoszintézisben a klorofillon kívül még karotinoidok és flavonoidok is részt vesznek. Ezek mind különféle hullámhosszokra érzékenyek és így gondoskodnak arról, hogy minél több foton eljusson a klorofillhoz. A karotinoidok közé tartozik az A-vitamin, valamint a narancs és a paradicsom színét adó anyagok is. A fotoszintézisben szerepet játszó karotinoidok sárgás (xantofill) vagy narancsos (karotin) színűek. A flavonoidok többsége (flavon, flavonol) sárgás színű, de egy különleges csoportjuk az antocianidok színét a kémhatás függvényében változtatja. Az antocianidok alacsony pH-n vöröses, magas pH-nál kékes színűek, a semleges kémhatásnál lilás színt vesznek fel. Az antocianidok része egy cukorszármazék, ezért is szaporodnak fel az érő gyümölcsben. Ilyen vegyületek adják a kék, lila, vörös virágok színét is. Az antocianidoknak abban is fontos szerepük van, hogy megvédjék a növényeket a káros ultraibolya sugárzástól. Érdekes módon színüket még a talaj kémhatása is befolyásolja, így vannak olyan növények, melyek virágjuk színével jelzik a talaj pH-ját.

A nyáron vígan fotoszintetizáló levelekben olyan tömegben található a klorofill, hogy az az összes többi anyag színét elnyomja, ezért látjuk zöldnek. Ősszel, ahogy a napfénytartam csökken, a klorofilltermelés is alábbhagy, miközben a klorofill lebomlásának sebessége nem változik. Ennek köszönhető, hogy a többi színanyag is láthatóvá válik. Azokban a növényekben, melyeknek magas az antocianid tartalmuk, a vörös, bordó szín lesz domináns a levelekben, bár a cukortermelés csökkenésével ez is eltűnhet. Ilyenkor a stabilabb flavonoidok és karotinoidok színe kerül előtérbe, így lesz a levél sárga vagy narancsszínű. Azokban a növényekben, melyek nagy mennyiségű cseranyagot (tannint) is tartalmaznak (pl. a tölgy), a barna szín jelenik meg ősszel a leveleken. Az őszi színkavalkádot tehát az egyes növények színanyagai közti különbségek és az anyagok bomlásának eltérő üteme alakítja ki. Az alábbi animációban magad is kipróbálhatod, milyen színeket tudsz kikeverni.

  • Próbálj meg minél többféle levélszínt kikeverni!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten