Osztódószövetek
Nádori Gergely
2007/11/27 20:38
1421 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A növények hajtáscsúcsain, a gyökerekben, a szárban a gyökércsúcson találhatók meg azok a szövetek, amik a növény növekedéséről gondoskodnak. Típusaikat, felépítésüket, vizsgálatukat ismerteti a cikk.
Hajtáscsúcs

Az osztódó szöveteket, vagy másik nevükön merisztémákat differenciáltságuk mértéke, eredetük, a növényi testben elfoglalt helyük és az általuk kialakított szövetek alapján csoportosíthatjuk. Minél differenciáltabb egy merisztéma, annál kisebb a benne lezajló osztódások mértéke.
Legkevésbé differenciáltak a hajtás és a gyökér tenyészőkúpjának intenzíven osztódó sejtjei, működésüknek köszönhetően a növény egész életén át növekszik. Ezekből képződnek a növény állandósult szövetei, ezért hisztogéneknek vagy szövetképzőknek is nevezik.

Az osztódó szövetek eredetük szerint lehetnek elsődlegesek vagy másodlagosak. Az elsődleges merisztémák közvetlenül az ősmerisztémákból jönnek létre, a másodlagosak viszont a már differenciálódott növényi szövetek osztódóképességének visszanyerésével keletkeznek, pl.: a másodlagos bőrszövetet képző parakambium vagy a sebkambium.
Annak alapján, hogy az elsődleges merisztémák milyen szöveteket képeznek, megkülönböztetünk bőrszövetképző, alapszövetképző és szállítószövet-képző merisztémát.

Gyökércsúcs

Elhelyezkedésük szerint megkülönböztetünk csúcs-, oldal- és interkaláris (virágkocsányok növekedését biztosító) merisztémákat.
A magvas növények embriójának differenciálódása során a rügyecske és a gyököcske csúcsán különülnek el a csúcsmerisztémák, osztódásaik révén alakul ki a növény elsődleges testfelépítése. A zárvatermők hajtásának csúcsában kívül egy vagy két sejtrétegű osztódó szövet, ún. tunika található. A tunika alatt helyezkedik el a korpusz, amelynek a sejtjei a tér minden irányában osztódnak. Ezen osztódások eredményeképpen jön létre az elsődleges bőrszövet kivételével a hajtás minden szövete.

Kambium

Sok növény szárában és gyökerében a felületével párhuzamosan elhelyezkedő és merőleges falakkal osztódó szövet fordul elő. Ezeket az osztódó szöveteket elhelyezkedésük alapján oldalmerisztémáknak nevezzük. Közéjük tartoznak mindenekelőtt a kambiumok, amelyek kétirányú osztódása a szárat vastagítja.
A kambiumsejtek hozzák létre a szállító edénynyalábokat a szárban, befelé képzik a faelemeket, kifelé a háncs elemeit. Ezek a sejtek hosszanti irányban megnyúltak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten