Ötletes és érdekes oktatási segédanyagok az Európai Unió megismertetéséhez
Varga Szilvia
2010/05/21 10:40
2673 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szeretnél többet megtudni az Európai Unióról, és a hozzátartozó országokról? Érdekel, hogyan változtathatja meg a jövődet, ha nyelveket tanulsz? Kíváncsi vagy arra, mi a klímaváltozás, miért fontos a környezetvédelemben való aktív részvétel, vagy mi az Európai Iskolatej Program? A "Tanár-segéd", az EU tanároknak szóló webhelye színes és érdekes oktatási segédanyagok széles skáláját kínálja óvodáskortól égészen kamaszkorig.

A „Tanár-segéd” oldalain feltüntetett weboldalak, letölthető és gyönyörűen illusztrált tájékoztató füzetek, könyvek, térképek és poszterek közérthetően, érdekesen mutatják be az Uniót és tevékenységét. Az anyagok számos olyan kérdést körbejárnak, melyek napjainkban kihívást jelentenek társadalmunk számára – így például választ keresnek arra, mit tehetünk környezetünk védelméért, és hogyan élhetünk együtt mindannyian békében és biztonságban.

Az oktatási segédanyagok négy korosztályra lebontva a következő témákat járják végig, természetesen igazodva a diákok, gyerekek életkorához.

  • Minden, amit az Unióról tudni kell
  • Fogyasztói jogok
  • Energiaügy és környezetvédelem
  • Élelmiszerek
  • Az EU és a világ
  •  Biztonság

A teljesség igénye nélkül, nézzünk néhány példát a korosztályoknak szóló anyagokból eszközökből

  • 9 éven aluliak (Egység a sokféleségben): A kicsiknek szóló anyagokban találunk az EU sokszínűségét bemutató képes füzetet, vagy a tagországok leghíresebb látványosságait, terményeit, nemzeti ételeit és kulturális kincseit feltüntető posztert. Az egyik legvonzóbb kiadványa a „Fedezd fel a környezetet Tomival és Lilivel” című illusztrált könyvsorozat, mely mesékben közvetíti a legfiatalabb generáció számára a környezettudatos magatartásformákat.
  • 9-12 évesek (Fedezzük fel Európát!): A kisiskolásoknak szóló részben is találunk színes tájékoztató füzetet, mely megismerteti az EU országaiban beszélt nyelveket, vagy Európát ábrázoló színes térképet, mely néhány alapvető tudnivalót is közöl az Európai Uniót alkotó és a tagjelölt országokról, és nemzeti lobogójukat is feltünteti.
  • 12-15. évesek (Az éghajlatváltozás rajtad múlik!): A kiskamaszoknak már komolyabb anyagokat is tartogat a honlap, hiszen - mint ahogyan azt az alcím is mutatja -, ők már komolyan alakíthatnak Európa jövőjén. Az eddigieken túl itt találhatunk rajzfilmet, mely alapvető ismeretekkel szolgál a tizenévesek számára a stabil árak fontosságáról, vagy posztereket az európai vizekben élő halakról.
  • 15 éven felüliek (Euróba naptár): A kamaszok megtalálhatják és letölthetik az Európa naptárat, melybe feljegyezhetik házi feladataikat és programjaikat. Segítségével a diákok érdekes tényeket tudhatnak meg az európai unióbeli életről, és az uniós polgárok jogairól is tájékozódhatnak. A kiadvány gyakorlati tanácsokkal is szolgál: például a mobiltelefon-díjakkal, a hulladékok újrahasznosításával és zeneszámok letöltésével kapcsolatban. Kialakítása egyszerű, stílusa pedig tömör, aminek köszönhetően akár a tanítás során is remekül használható.

További információ és az oktatási anyagok ide kattintva találhatók meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten