Otthagytad-e már a munkahelyedet ?
2004/07/31 09:12
2007 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha nem, de a közérzeted sem javult, olvass tovább, és kérdezz tovább.

Nem szeretem a munkaadómat, munkatársaimat vagy ügyfelünket Lehet, hogy a munkádat szereted, de jelen munkaadóddal nem tudsz kibékülni, ill. nem szereted a munkatársaidat vagy az ügyfeleteket sem. Nézz utána annak, hogy hogyan tudnál egy másik munkáltatónál dolgozni. Légy biztos abban, hogy az elégedetlenség nem belőled fakad, és hogy annak valódi oka mások tetteiben rejlik. (Talán a munkaadód erkölcstelenül jár el az ügyfelekkel szemben. Talán a munkatársaid érzik nyomorultul magukat és mérgesítik el a légkört állandó panaszkodásukkal.)

 • Ha egy bizonyos ismétlődő mintát vélsz felfedezni cselekedeteidben - lelkesen kezdesz el dolgozni egy új munkakörben és munkahelyen, aztán gyorsan kiábrándulttá válsz, akkor lehet, hogy a boldogtalanságod belső eredetű. Ebben az esetben egyedül te tehetsz valamit annak érdekében, hogy jobban érezd magadat a munkahelyeden.
 • Próbáld kideríteni azt, hogy sikerül-e hatással lenned a téged zavaró helyzet bármilyen területére? Ha rájössz, hogy mi az, próbálj azon változtatni. Ha a szünetekben a panaszkodó kollégáidat hallgatod, akkor az a te hangulatodra is komoly hatással lehet. Próbálj távol maradni az ilyen helyzetektől egy időre, és figyeld meg, hogy javul-e a véleményed és munkahelyi közérzeted?
 • Vesd fel annak gondolatát, hogy egy új munkaterületre kerülhess, vagy egy üzleti partnernél köss ki.

Ki nem állhatom a főnökömet Ez az első számú oka annak, ami miatt sokan otthagyják a munkájukat vagy munkaadójukat. Amikor a menedzserek tisztességtelenek, kihasználják a beosztottjaikat és leuralják őket, ez érthető is. Vannak ennél alattomosabb dolgok is, amelyeket a menedzserek megengednek maguknak, mindenesetre ezek mind elűzik a munkatársakat. Ezek közé tartozik az, amikor nem engedik, hogy egy beosztott részt vegyen a saját munkakörét érintő döntésekben, nem ismerik el a dolgozói teljesítményeket, és nem teremtik meg annak lehetőségét, hogy a beosztottak saját képességeiket továbbfejleszthessék. Ha ilyen helyzetben találod magadat, vedd sorra ezeket a megoldásokat:

 • Próbálj meg beszélni a menedzsereddel a téged zavaró dolgokról. Sokan nem veszik észre, hogy tettüknek milyen hatása van. Mások csak egyszerűen nem törődnek senkivel és semmivel. Döntsd el, hogy a te főnököd melyik kategóriába esik.
 • Ha mindenképpen úgy döntesz, hogy felmondasz, nem kell úgy elmenned, mint egy vesztesnek. Beszélj a menedzsered felettesével vagy a HR osztályotokon dolgozó vezetővel, hátha ők orvosolni tudják a helyzetet.
 • Kérd áthelyezésed egy másik irodába. Próbáld magadat kivonni a főnököd hatásköre alól. Remélem, hogy sikerült néhány ötletet megosztanom veled, amelyek segítségével átgondolhatod jelenlegi munkahelyi körülményeidet, és talán a felmondás helyett egy másik megoldást kínálnak neked. Ugyanakkor vannak igazolt esetek és körülmények, amelyekben legjobb megoldás a felmondás. Most nézzük meg ezeket.

A felmondás tíz legfőbb oka A következőkben a felmondás tíz legfőbb okát tárgyaljuk. Ezeket megoldani roppant nehéz, vagy talán éppen lehetetlen. Saját legfőbb érdekedet kell a szemed előtt tartanod. Életed legtöbb napját és óráját az a munkahely foglalja el, ahol egyébként is rosszul érzed magadat? Nincs már több kifogás. Ha a következők közül bármelyik helyzet is igaz rád, készíts tervet, és változtass munkahelyet:

 • A vállalat, ahol dolgozol, lemenőágban van, sorra veszíti el ügyfeleit, gazdaságilag veszteséges, egy lehetséges bezárás hírét terjesztik róla, csőd és kudarc fenyegeti.
 • A főnököddel való kapcsolat menthetetlenül megromlott. Megkísérelted orvosolni a kapcsolatotokat, de rájöttél, hogy nem tudsz rajta segíteni. (Talán rólad derült ki, hogy megbízhatatlan vagy, mert nem jelentél meg a munkahelyeden vagy a menedzsered bizonyult kiállhatatlan alaknak.) Bármi oka is van, a kapcsolat immáron menthetetlenül és helyrehozhatatlanul megromlott.
 • Életkörülményeid megváltoztak. Megházasodtál, ill. férjhez mentél vagy gyermeked született és fizetésed a juttatásokkal együtt sem fedezi életszükségleteidet. Újabb lehetőségek után kell nézned, hogy gondoskodj a családodról.
 • Értékszemléleted ellentmond a vállalati kultúra által felállított értékrendnek. Lehet, hogy a vállalat, ahol dolgozol egyenrangúságra törekszik, te pedig hiszel a kiemelt, vezető beosztású dolgozóknak járó kijelölt parkolóhelyekben. Munkahelyeden évenkénti dolgozó-értékelést végeznek, ami szerinted teljes időpocsékolás. Munkahelyed szervezeti felépítése túlzottan hierarchikus, te pedig inkább magad szeretnéd munkád minden egyes részét a saját kezedben tartani. Mindegy, hogy milyen összeütközésben is vagy azzal a vállalattal, ahol dolgozol, sikertelen azonosulás a vállalati kultúrával a munkához való hozzáállásodat teszik tönkre.
 • Többé már nem élvezed a munkádat, nem jelent számodra semmi örömet. Bármi is változott meg, ha rettegve mész dolgozni, itt az ideje annak, hogy otthagyd a munkahelyedet.
 • A munkahelyed erkölcsi kihívást jelent a számodra. Talán a menedzsered hazudik az általatok gyártott termék minőségét vagy a kiszállítás időpontját illetően. Rájössz arra, hogy a vállalat, ahol dolgozol, illetéktelen módon jut a versenytársakról szóló információhoz. Bármi is a konkrét ok, ne maradj ott, ahol saját erkölcsi értékrended nincs összhangban a vállalatéval.
 • Bármilyen oknál fogva, de te viselkedtél olyan módon, amely a munkahelyeden méltatlannak és illetlennek, sőt megengedhetetlennek számít. Talán túl sok munkanapon nem jelentél meg, ellustultál, elhanyagoltad fontos képességeid fejlesztését, és vesztes hírében állsz. Miután szert tettél erre a hírnévre, valószínűtlen, hogy ezen valaha is tudsz változtatni, így a legjobb, amit tehetsz, hogy odébb állsz, amíg lehetőséged vanrá.
 • Munkatársaid felé magad körül felégettél minden hidat. Csoportotok nem jut előbbre egy olyan munkakörnyezetben, ahol az együttműködést, a csoportmunkát kívánják meg tőletek. Ismételten, bizonyos szempontból teljesen mindegy, hogy mi váltotta ezt ki; kezdd újra, és ne hagyd, hogy ugyan ez a helyzet újból kialakulhasson.
 • A stressz mértéke a munkahelyeden annyira elviselhetetlen, hogy az már testi és mentális egészségedet, baráti- és családi kapcsolataidat veszélyezteti. Keresd a kiégés jelentkező tüneteit, és ha nem orvosolhatóak, válts. Olvass cikkeket, és a stressz-kezeléshez kapcsolódó kiadványokat, könyveket.
 • És a tíz vezető érv közül, ami a felmondás legfőbb oka - nem jelent számodra kihívást, amit csinálsz, több felelősségi területre van szükséged, a jelen munkahelyeden nem létező lehetőségek után kutatsz. Megvizsgáltad a jelenleg kínálkozó és eseti lehetőségeket is, és mindet korlátozottnak találtad. Itt az ideje, hogy munkahelyet válts.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten