Ötvöstől fogtechnikusig
2003/10/18 08:17
2317 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hogy a Práter utcában van egy iskola, ahol fényképezést lehet tanulni talán többeknek ismert, de hogy ugyanebben az iskolában ötvös, vésnök, órás, látszerész és fogtechnikus képzés folyik esetleg sokak számára újdonsággal hat.

Közel négy évtizede folyik Budapesti Szolgáltató-, és Kézművesipari Szakképző Iskolában (1082 Bp., Práter u.31.) különféle szakmák képzése, oktatása. Az iskolába középiskolai végzettséggel, illetve érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők jelentkezhetnek.

A felvételizők az alábbi szakmák közül választhatnak: ötvös, vésnök, órás, fényképész, fogtechnikus, látszerész és fotócikk-kereskedő, becsüs. A képzések minden szakma esetében két évig tartanak, kivéve a fogtechnikusi szakmát, mert az három év alatt sajátítható el. Valamennyi szakon félév végén és év végén az elméleti és a gyakorlati tantárgyakból vizsgát kell tenni.

Az ötvös képzésen belül a tanulók az aranyműves, ezüstműves, cizellőr, drágakőfoglaló és lánckészítő mesterségek egyike mellett dönthetnek. Az első évben még több az elmélet, mint a gyakorlat, következő évben ez megfordul. A gyakorlat megszerzése iskolai tanműhelyben, vagy egyéni munkahelyen történik.

Tantárgyak

Szakmai ismeretek, anyagismeret és gyártástechnológiák, rajz, művészettörténet, munka és környezetvédelem, vállalkozási ismeretek. A feltételek és a tananyag ugyanez az órások és a vésnökök esetében is. A vésnökképzés a következő szakmai ágazatok szerint választható: szerszámvésnök, általános vésnök, díszítő vésnök

Aki fényképezni szeretne tanulni, heti egy elméleti és négy gyakorlati napon köteles részt venni. A gyakorlat műteremben zajlik. A fekete-fehér képkidolgozás mellett a színes labormunkákkal és s retusálás technikájával is megismerkednek a tanulók. A szakmai elmélet a következő tantárgyakat tartalmazza: fotótechnika, fotólabor és kidolgozás, fotótörténet, szakmai etika és fotójog, fényképész szakrajz, munka-és környezetvédelem, számlakészítés.

A fogtechnikusnak tanulók az első két évfolyamon kéthetes ciklusban vesznek részt az oktatásban. Ez azt jelenti, hogy két nap elméleti és nyolc nap gyakorlati órájuk van. A harmadik évfolyamon havi egy elmélet és a többi napon gyakorlati foglalkozást tartanak. Tantárgyak: szakmai gyakorlat, szakmai ismeret, anyagismeret, rajz, anatómia, ergonómia.

A legtöbb tantárgy a látszerész-fotócikk-kereskedő képzésen van. Ezek a következők: kereskedelmi és vállalkozási ismeretek, finommechanikai cikkek ismerete, geometria és fizikai optika, szemészeti alapismeretek, fotókémia, anyag és áruismeret, szakmai etika, környezetvédelem, szakrajz, fényképészeti ismeretek, fotólabor gyakorlat, gépi számlakészítési gyakorlat.

A képzések többsége a nappali képzésen túl beszámoltató rendszerű és esti képzésre is van lehetőség. A sikeres szakmai vizsga után a végzettséget igazoló bizonyítványt az Állami Szakmai Vizsgabizottság adja ki.

  • További felvilágosítás: 314-2651/ 333-1762

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten