'Pályára állni'- Pályaválasztás kapaszkodókkal
Érsek Dóra
2007/10/18 19:03
1449 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A pályaválasztás, a továbbtanulás kemény dió, még akkor is, ha ma már számtalan kiadvány, honlap, tájékoztató füzet segít minket abban, hogy ha majd dönteni kell, akkor képességeinek, tudásuknak és érdeklődésünknek megfelelő egyetemre, főiskolára adjuk be a jelentkezési lapunkat. Nézzük meg ezek közül néhányat!

A pályaválasztás során számtalan kérdés merülhet és merül is fel bennünk, vagyis mindjárt az első nehéz pontnál megakadunk, azaz milyen irányba is folytassuk tovább tanulmányainkat. Aztán ha ezt mégis sikerült tisztázni, akkor jönnek az újabb kérdések. Melyik egyetemen, főiskolán milyen szakok vannak, hol van nagyobb esélyünk a bejutásra az emelt vagy éppen középszinten szerezett érettségi pontjaikkal? S ha mindez még mindig nem lenne elég, akkor ott van a jelentkezés, a határidők, az érettségire való felkészülés, egyszóval a rengeteg stressz, amiben úgy érezzük, nincs aki segítsen, magunkra maradtunk a problémánkkal. Na, akkor most oszlassuk el ezeket a borús felhőket a fejünk fölül, és higgadtan kezdjünk neki a kérdések tisztázásnak. Ugyanis, számtalan olyan kiadvány létezik, vagy fog megjeleni a közeljövőben, amely segíthet abban, hogy könnyedén vegyük a továbbtanulást, s ne legyen görcs a gyomrunkban. 

Elsőként ajánlanám mindjárt a Felvételi tájoló című kiadványt, amely az általános képzési kínálat mellett, olyan ismereteket tartalmaz, amelyek elkalauzolnak a választott szakirány minden apró területére, így információkat gyűjthetsz a különböző alapszakokról, a hozzájuk kapcsolódó rokon szakokról, az intézmények nyújtott specializációkról, a felvételi esélyekről, a megszerezhető ösztöndíjakról, sőt még a megszerzett diploma munkaerőpiaci lehetőségeinek latolgatásában is segítséget kapsz, ha a füzetet alaposan áttanulmányozod. A kiadvány lapozgatása közben tehát akár eljuthatsz a végső döntésig is, s ha már sikerült döntetned, hogy merre és milyen irányba tovább, akkor december közepén kezedbe veheted a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatót.

Ebben a könyvben jelennek meg a 2008. szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzések, valamint felsőfokú szakképzések, alap-és egységes, osztatlan képzések, illetve mesterszakok, de ebben a kiadványban olvashatod még a felvételi eljárással kapcsolatos szabályokat és minden egyéb erre vonatkozó tudnivalót. A kiadvány függelékében pedig megtalálhatod majd, hogy milyen felvételi vizsgakövetelményeket támasztanak egy-egy intézményi szakon. Még egy számodra fontos kiadványról érdemes szót ejteni, ez pedig a Diploma 2008 –Felvi rangsorok címet viseli, s amely tartalmazni fogja majd az intézmények rangsorait. Ez a kiadvány 2004 óta minden évben megjelenik, s idén a legnépszerűbb képzések közül 16 szak, 10 képzési terület rangosra fog benne szerepelni. 

A Diploma 2008. november 15-én fog megjelenni, tehát ha addig nem sikerül döntened, hogy merre tovább, talán a kiadvány forgatása közben megleled a neked tetsző szakirányt. A fentiekben említett könyvek mind az Országos Felsőoktatási Információs Központ kiadványai, s ha még ezek segítségével sem boldogulsz a továbbtanulás területén, akkor figyelmedbe ajánlanám még a www.felvi.hu honlapot, ami mindamellett, hogy naprakész és pontos információkat tartalmaz a felsőoktatási felvételire vonatkozóan, még számtalan területen foglalja össze a pályaválasztás legfontosabb témaköreit. Így ha rákattintasz a honlap Felvételizni szeretnék kis ablakára, akkor máris láthatod, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseidre itt megtalálhatók a válaszok. Megnézheted a korábbi évek ponthatárait, elmerülhetsz a felvételi statisztikába, vagy kitölthetsz néhány önismereti tesztet, s akkor talán könnyedén megy majd a döntés, s nem lesznek borús felhők feletted.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten