Pánikmegelőző gondolatok az érettségihez
2014/09/30 08:00
776 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Eljött ez az év is, sőt: már az első hónap lassan a végéhez ér. Megkezdődött a (sokak által rettegett) visszaszámlálás. Még mindig nem késő elkezdeni a strigulázást, hogy melyik tanár hányszor mondja ki a bűvös „érettségi” szót – a tanév végéig hajmeresztően magas szám fog kijönni. :) De mik azok a dolgok, amiket atombiztosan tudnod kell?

erettsegi

Adminisztráció

A vizsgára jelentkezés határideje: 2015. február 15.  Ez még valóban egy távolabbi időpont, de hidd el, sajnos/szerencsére hihetetlen gyorsan el fog jönni. :) A vizsga jegyzője, aki a legfőbb infóforrásod lesz ebben az időszakban, mindenképpen hamarabb fogja bekérni a jelentkezési lapodat, hogy ellenőrizhesse. Erről a későbbiekben még beszélünk.

Mindenesetre, ha eddig még nem tetted volna, itt az ideje kigondolnod, hogy a 4 kötelező (magyar, matematika, történelem, idegen nyelv) mellé milyen választott tárgy(ak)at  veszel föl (egyet mindenképpen kell, csak így szerezhetsz bizonyítványt!). A szabadon választott tárggyal kapcsolatban, amennyiben a tanulói jogviszonyod még fönnáll, az iskola pedagógiai programja a mérvadó. Ha abban az szerepel, hogy az általad választott pl. biológiát mondjuk 2 évig kell tanulnod, akkor 2 év végi osztályzattal kell rendelkezned az érettségire bocsátáshoz. Ha csupán 1 évet ír elő, akkor értelemszerűen eggyel. Ebben az osztályfőnököd vagy a szaktanárod tud segíteni.

Az érettségi bizonyítvány megszerzése, vagy a tanulói jogviszony megszűnése után viszont bármilyen tárgyat választhatsz.

Vizsgaszintek

Kétféle közül választhatsz: közép (ez a normál, 12/13. év végén tett vizsga, a jól ismert tanáraidnál) vagy emelt. Ez utóbbi jóval alaposabb, elmélyültebb tudást kíván, ráadásul a vizsgáztatóidat garantáltan nem fogod ismerni. Ez természetesen nem baj vagy hátrány, puszta tény csupán.

Ha pluszpontra van szükséged a felvételihez, értelemszerűen az emelt szintet fogod választani (Idegen nyelvből a 40% fölötti teljesítmény alapfokú, a 60% fölötti középfokú, C típusú nyelvvizsgát ér.) Attól azonban óva intenénk téged, hogy próbaképpen válaszd ezt a jóval nehezebb vizsgát, hiszen ezután a későbbiekben már nincs lehetőséged középszinten javítani, csakis emelten! Ha érdekelnek a részletes követelmények, katt ide.

Előrehozott vizsga

Amennyiben korábban tettél, vagy most ősszel fogsz tenni előrehozott vizsgát, mindenképpen őrizd meg az ott kapott törzslap-kivonatot! Ez alapján fogják tudni könyvelni az eredményedet először az érettségi szoftverben, később a bizonyítványodban. Fontos okirat tehát, amire szükséged van a későbbiekben is.

Mentesség

Előfordulhat, hogy tanulmányaid során fölmentést kaptál bizonyos tárgyak értékelése alól, vagy más elvek mentén osztályoztak. Ezt minden esetben az iskolád igazgatója hagyta jóvá, a szakértői vélemény figyelembe vételével. Ami nagyon fontos: ellenőrizned kell, hogy a mentességed érvényes-e az érettségire is! (Konkrétan le van-e írva, hogy vonatkozik rá?) Ha nem, akkor konzultálj a szakértői bizottsággal, hogy mi a teendőd, méghozzá a lehető leggyorsabban! Ha igen, tehát a fölmentésed az érettségire is érvényes, akkor itt az ideje, hogy megírd a kérvényedet az igazgatónak – ugyanis ez NEM automatikus folyamat! Ha nagykorú vagy, akkor már te is írod alá. Ha még nem, akkor az egyik szülőd. Számolj azzal is, hogy időbe telik, amíg az igazgató döntést hoz. Márpedig az igen gyorsan fog telni.

Vannak még fekete foltok benned a vizsgával kapcsolatban? Mikre vagy kíváncsi? Írd meg kommentben, segítünk!

Zwickl Éva cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten