Panoramio - képes közösség
2007/09/26 08:00
3298 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Hogyan tehetem szemléletessé térképen is utazásaim során készített képeimet? Hogyan mutathatom meg mindezt másoknak? Hogyan válnak a Google Earth-ön keresztül mindenki számára elérhetővé képeim? A Panoramio segítségével mindez könnyen megvalósítható.

Panoramio - képes közösség

Hogyan tehetem szemléletessé térképen is utazásaim során készített képeimet? Hogyan mutathatom meg mindezt másoknak? Hogyan válnak a Google Earth-ön keresztül mindenki számára elérhetővé képeim? A Panoramio segítségével mindez könnyen megvalósítható.

A Google Earth, igen népszerű interaktív térkép menüsora nem is oly rég egy újabb elemmel bővült: a "Geographic Web" funkció bekapcsolásávalapró kék pöttyök jelennek meg a térképen. Ha jobban közelítünk az általunk megtekinteni kívánt területre, a kék pontok kis fekete fényképezőgépekké válnak. Akár a pöttyökre, akár a kamerákra klikkelve egy kép jelenik meg, amit valamelyik felhasználó készített az adott földrajzi tájegységközelében. Így nem csak az űrfelvételek, hanem valódi fotók segítségével is tájékozódhatunk és gyönyörködhetünk az épületek, tájak városok szépségében. A fényképek címei alapján - az esetek többségében - könnyen beazonosítható az ábrázolt objektum, de megtudhatjuk azt is, hogy ki készítette őket.

De mégis, kik lehetnek ezek az emberek? Talán felkérték őket erre a feladatra? Egy különleges csapat, akik a Google Earth számára készítenek felvételeket? Szó sincs róla! Bárki bekerülhet ebbe a "klubba"! Ha kedvünk van hozzá, csupán a Panoramio honlapján kell regisztrálni, képeinket feltölteni, s ha azok megfelelnek bizonyos kritériumoknak, (és ha van egy kis türelmünk), saját felvételeinket is megcsodálhatjuk a Google Earth-ön.

Ha csak ennyit tudna a Panoramio, már az sem lenne kevés, de ennél még sokkal többre használható. Érdemes tehát vele közelebbről is megismerkedni!

A Panoramio logo  oldalai könnyen átláthatóak, nem túlzsúfoltak, ráadásul a nyelvet is magunk választhatjuk ki. Mivel a Panoramio magyarul is "beszél", ezért a nyelvi akadályok sem jelentenek hátrányt kezelésében. A "Segítség" menüpont alatt ugyan található néhány rövidebb szövegrészlet, ami csak angolul érhető el, de ezek lefordítása is várható.

A legérdekesebb lehetőségeket már a nyitóoldal felvillantja számunkra. A " Fedezd fel a világot"-ra klikkelve vagy a Google Maps-hez, vagy a Google Earth-öz kapcsolódó képekhez jutunk. Konkrét helyekre is rákereshetünk, ha a "Keress szép helyeket"-hez beírjuk a megfelelő város, táj vagy egyéb földrajzi objektum nevét. Érdemes ismertebb, magyarországi helyekkel kezdeni, majd egyre távolabbi tájakkal próbálkozni. (Pl. "Budapest", "Mátra", "Alps", "Angkor Wat", "Ayers Rock", stb.) Helyenként megdöbbentően szép, és művészi fotókra lelhetünk. Arra mindig figyelni kell, hogy a keresett földrajzi hely nevét pontosan és helyesen írjuk, és gyakran előfordul az is, hogy az angol név alapján a legegyszerűbb valamire rátalálni.

A Panoramio legizgalmasabb funkciója mégis csak az, hogy saját képeimet is feltölthetem, tárolhatom, sőt a Google Earth-ön is megjeleníthetem. Képes útibeszámolót tarthatok ismerőseimnek, miközben látják, hogy a világnak mely részén jártam, vagy csak az elérhetőséget megküldve, távoli ismerőseimnek is megmutathatom, merre kalandoztam, hol milyen képeket sikerült készítenem.

A képek feltöltése csak regisztráció után lehetséges, ami néhány kattintással és az e-mail cím megadásával elintézhető. A nyitóoldalról a -ra kattintva jutunk el arra az oldalra, ahol képeinket feltölthetjük. Jelenleg egy felhasználónak 2 gigabájtnyi képanyagot lehet tárolni, egy-egy kép pedig nem lehet nagyobb 5 megabájtnál.


Ha feltöltöttük képünket, címet kell adni neki, és érdemes bejelölni a mellékelt kis térképen azt is, hogy hol készült. Ehhez segítséget nyújt, ha beírjuk egy ismert földrajzi objektum nevét, és a térképen automatikusan azt fogjuk látni. Ha pl. Szegeden készült a kép, be kell csak írni, hogy "Szeged", és a mellékelt kis térképen Szeged lesz látható. Azt, hogy városon belül, hol készült a kép már magunknak kell megtalálni. Ez a folyamat egy-egy ismertebb vagy a Google Earth nagy felbontású területin készült képeknél könnyebb vállalkozás. Igazi kihívás azonban az ismeretlenebb, eldugottabb helyek pontos megtalálása, még akkor is, ha korábban már jártunk ott.


Saját fotóink földrajzi térben való elhelyezkedését a "Világtérkép" menüpont alatt tekinthetjük meg, illetve küldhetjük el másoknak. Érdemes azonban előtte mások képeit is megnézni, és egy kicsit a Panoramio közösségével ismerkedni. A "Világtérkép"-en először a Panoramio legnépszerűbb fotóival találkozunk, megjelenítve azokat egy nagyítható világtérképen (Google Maps). Itt kedvünkre böngészhetünk valódi fotóműremekek között. Nagy öröm, hogy a képek közül több is Magyarországon, illetve magyarok által készült. Úgy tűnik a magyarok igen aktívak a Panoramio oldalain. Az egyik legnépszerűbb fotós, Busa Péter képei is bizonyítják, hogy nem kell feltétlenül messzire utazni ahhoz, hogy valaki különlegesen szépet alkosson. Érdemes figyelni arra is, hogy képeinknek milyen címet adunk. Ha dokumentálni akarunk egy helyszínt, akkor a földrajzi objektum pontos körülírása javasolt, ha azonban nem ez a cél, fontos, hogy a kép és a cím között valódi összhang alakuljon ki. Ez tökéletesen sikerült az előbb említett magyar fotósnak, aki Győr-Moson-Sopron megyében készítette egyik műremekét.

A "Világtérkép"-en megnézhetjük, saját képeinket is, és ezt elküldhetjük másoknak is megtekintésre, de arra is van lehetőség, hogy a térképen böngészve, illetve annak keresőjét használva ( ) olyan tájakról vagy városokról keressünk képeket, amihez éppen kedvünk van. Az alábbi kép egy tibeti utazás helyszíneit ábrázolja, az ott készült fotók segítségével. Természetesen a térkép nagyítható-kicsinyíthető és további képekkel, illetve helyszínekkel bővíthető.

Szeretnénk-e, hogy képeinkre mások is rátaláljanak? Valószínűleg igen. De nem csak ezért érdemes rendszerezni azokat címkék segítségével - saját magunk számára is könnyebbé válik a keresgélés, különösen akkor, ha már sok képpel rendelkezünk. Mindenképpen érdemes olyan címkékkel ellátnunk képeinket, amelyek alapján magunk is, mások is könnyedén rátalálhatnak. Érdemes arra gondolni, ha barchobáznánk, akkor milyen fogalmak alapján lehetne könnyebben rátalálni az adott képre. Általánosan elterjedt (és józan ésszel is könnyedén belátható), hogy az adott ország vagy tájegység nevét mindenképp érdemes megadni. Ha csak magyarok számára szeretnénk elérhetővé tenni képeinket, akkor nem baj, ha címkéinket is magyarul írjuk, ha azonban az egész világ számára, akkor mindenképp javasolt az angol nyelv használata.

A legnépszerűbb címkéket a "Címkék" menüpont alatt találjuk, ahol lehetőségünk nyílik azok alapján is keresgélni, de természetesen a kereső segítségével kevésbé népszerűekre is rátalálhatunk. Minél nagyobb a betűméret annál népszerűbb egy-egy címke, illetve a ritkábban látogatott címkék egyáltalán nincsenek ezen az oldalon kiemelve.

Itt is érdemes felfigyelni a magyar vonatázású fogalmakra: "hungary" és "budapest" bekerült a legnépszerűbb címkék közé, olyan (szintén népszerű) országokat is megelőzve, mint Horvátország vagy India. (Természetesen ez a sorrend állandóan változik, tehát e "nemes versenynek" soha sincs vége.)

Saját fotóinkat és mások feltöltött képeit a Google Earth-ön is megnézhetjük. A Panoramio automatikusan készít számunkra egy "kml" kiterjesztésű fájlt, aminek segítségével a Google Earth repít minket képről képre. (A fájlt természetesen ismerőseinknek is elküldhetjük.) Ez a funkció az összes kép számára adott, ami azonban még nem jelenti azt, hogy felkerültünk a Google Earth-re. Képeinket vizsgálatnak vetik alá, és csak akkor kapjuk meg az engedélyt, ha bizonyos kritériumoknak eleget tettünk. Ezekről a nyitóoldalon is megtalálható "Mikor fognak a fotóid a Google Earth-ben megjelenni?" menüpont alatt érdemes tájékozódni. Mivel mások is szeretnék, ha képeik megjelennének, ezért hosszú sorban állás van, ami akár néhány hónapig is eltarthat. Ha sikeresen átjutottunk az ellenőrzésen és volt türelmünk kivárni a sort, képeinkre bárki rátalálhat, akkor is, ha csak a Google Earth-ben kalandozik, és fogalma sincs arról, mi is az a Panoramio.

Mivel a Panoramio-t szinte teljesen szabadon, közösen alakítják az emberek, hibái is vannak.

Előfordul, hogy az ellenőrzés dacára rossz minőségű, nem odaillő képek kerülnek fel a Google Earth-re. Sajnos igen gyakori, hogy a felhasználó nem tudja, hol készült a kép, vagy nem találja a térképen, ezért rossz helyre teszi azt. Néha a rossz címek is zavaróak.

Mindezek kiküszöbölésére érdemes az alábbi szabályokat betartani, ha Panoramio-t elkezdjük használni:

  • Csak jó minőségű, éles képet töltsünk fel! (Ez alól kivételt képezhetnek a tudatosan pl. "elmosódott" művészi alkotások.)
  • Csak olyan képekkel dolgozzunk, amihez egy-egy földrajzi objektum köthető! (Pl. a lakásomban készült szülinapi torta fotója, nem a Panoramio-ra való.)
  • Saját magunkról, családtagjainkról készült képeket ne telepítsünk, még ha a háttérben fel is fedezhető egy-egy jellegzetes épület vagy táj. Ezek a képek nem a Panoramio-ra valók!
  • Olyan címet adjunk, ami valóban tükrözi azt, amit kép ábrázol! Figyeljünk a stílusra is!
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban tudjuk, hol készült a kép és pontosan jelöljük be a térképen! Ezzel másoknak is segítünk, de magunk számára sem mellékes!
  • Soha ne azt a földrajzi objektumot jelöljük be, amit ábrázol a képünk, hanem azt, ahonnan készítettük! (Erre egyébként a Panoramio is kér minket.) Ezt sajnos sokan nem tartják be, ezért a népszerűbb helyek fotói ebből a szempontból elég kaotikusak a Google Earth-ön.
  • Ne felejtsük el, nem csak magunk, hanem mások számára is "szerkesztjük" ezt az oldalt. Minél jobban figyelünk ezekre a nem túl bonyolult, és nem betarthatatlan szabályokra, annál szebb és jobban használható oldalt készítünk mások és önmagunk örömére!

Barta Géza

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten