Párhuzamosok szerkesztése
2005/01/09 08:00
2668 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Senki nem vitatja, hogy a matematikatanítás egyik legfontosabb területe a geometria. Ezen belül azonban a szerkesztések szerepe az elmúlt években mindenképpen csökkent, gyakorlatilag bármelyik versenyre elengedhetjük tanítványainkat körző és vonalzó nélkül.

Ha visszagondolunk az elmúlt években az általános iskolások számára kiírt matekversenyekre, ténylegesen megszerkesztendő feladattal nemigen találkoztunk. Ugyanakkor tankönyveink és feladatgyűjteményeink jelentős részét teszik ki a különféle szerkesztések. Persze még a szóhasználatban sem vagyunk egységesek: vannak kollégák, akik a szerkesztéseknél megengedik a derékszögű vonalzó használatát is, de szigorú értelemben véve a szerkesztéseknél csak az egyélű vonalzó és a körző használata engedélyezett. Nálunk az ilyen eszközökkel végrehajtott szerkesztést euklideszi szerkesztésnek nevezzük, de egyes országokban a szakirodalom inkább geometriai szerkesztésként ismeri. Valójában helyesebb is az utóbbi elnevezés, mivel az eszközök és a velük végrehajtható lépések megfogalmazása semmiképpen sem Euklidesz nevéhez fűződik. Ezt nála jóval korábban megtették, valószínűleg Platóntól származnak az eszközhasználatra vonatkozó szabályok. Az ilyen geometriai szerkesztésekben a merőleges szerkesztését a szakaszfelezővel (vagy majdnem ugyanúgy, a szögfelezővel) szoktuk elvégezni, de az adott ponton áthaladó, adott egyenessel párhuzamos egyenes szerkesztésére többféle módszerünk is van. Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk velük, de akkor egyetlen ábráról kellett leolvasni a lépéseket, míg az alább letölthető bemutatóban az egyes szekesztési lépések filmszerűen követik egymást.

Az ábrákat az EUKLIDES programmal szerkesztettük meg, az animáció a PowerPoint programmal készült, a párhuzamos szerkesztés ötféle módját mutatjuk be. A vetítés az F5 billentyű lenyomásával vagy a "Diavetítés" funkció választásával indul, és 2 másodpercenként (állítható!) automatikusan adja a következő képet, de kattintással ezt gyorsíthatjuk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten