Pécsely község vára
Érsek Dóra
2008/05/06 16:40
543 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Balaton-felvidék zöldellő lankái között terül el a csupán néhány utcából álló Pécsely községe, ahonnan kiindulva jó órányi kapaszkodás után érhetjük el a gazdátlanul pusztuló Zádorvár jelentős maradványait a 363 méter magas hegycsúcson. Históriájának ködbevesző részleteiről a kevés számú korabeli oklevél segít fellebbenteni a feledés fátylát.
Zádorvár

Az Árpád-házi királyok uralkodása idején a környék völgyeiben sűrű településhálózat alakult ki, amiből Barnag jobbágyfalut a Vezsenyi család birtokolt. Anjou Mária királynő 1384-es oklevelében engedélyt adott Vezsenyi László étekfogómesternek, hogy barnagi uradalmának területén egy kővárat építsen birtokközpontul. 

Az új erődítmény rövidesen elkészült, de létrejötte ellen a veszprémi káptalan tiltakozást jelentett be, mivel a Vezsenyiek erőszakkal távolították el az ő földjüket képező Pécsely határában emelkedő Szabad-hegyen felállított határjeleket, hogy annak helyébe várat emeljenek. A birtokvitából keletkezett pert végül a veszprémi káptalan javára ítélték meg, így a Vezsenyi família kénytelen volt elhagyni az új rezidenciát, helyette a közeli Nagyvázsony belterületén hoztak létre újabb szállást. A későbbiekben nem szerepelt a krónikákban, a török ellen létrehozott végvárrendszerbe sem tagolták be, így gazdátlanul omladoztak maradványai. 

Mivel még régészeti feltárásokat nem végeztek a területén, csak a felszíni maradványok alapján lehet megállapítani, hogy a kőfalak 55 x 65 méteres téglalap alapú várudvart kerítettek, kaputornya a déli fal közepén, míg öregtornya és palotaszárnya ennek két oldalán, a sarkokat erősítette. Az egykori lakószárny keleti oldalát egy kiugró szentély zárja le, jelenleg itt található egy fából ácsolt kilátó, ahonnan csodaszép látvány tárul a felkapaszkodó kirándulók elé a közeli Balaton irányába.

Kép

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten