Pedagógiai lehetőségek az Állatkertben
Ferenczi Anita
2005/08/23 09:48
1410 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Fővárosi Állat- és Növénykert már postázta a 2005/06-os tanév pedagógiai kínálatáról szóló tájékoztatóját az összes fővárosi közoktatási intézménynek. Az igénybe vehető pedagógiai lehetőségek között akadályversenyek, vetélkedők, interaktív játékok, csoportvezetések, tehetséggondozó szakkörök szerepelnek, a pedagógusok számára pedig akkreditált továbbképzést szerveznek, valamint konzultációs lehetőséget biztosítanak az Állatkert zoopedagógusai.

Szeptember elsején nemcsak a közoktatási intézményekben kezdődik meg a tanév, hanem az Állatkertben is. Persze nem az állatok mennek iskolába, hanem a tanulni vágyók jönnek a városligeti intézménybe. Mielőtt a tanév megkezdődne, az Állatkert minden esztendőben összeállítja a tanévre szóló pedagógiai kínálatát, amelyet idén épp a mai napon küldött meg a kert az összes fővárosi közoktatási intézménynek, óvodáknak, általános és középiskoláknak, valamint a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) tagjainak.

A kert zoopedagógusai - előzetes megbeszélés alapján - ingyenes foglalkozásokat, tematikus vezetéseket tartanak az óvodás, illetve iskolás csoportok részére. Összesen 37 féle, előre kidolgozott, a gyerekek életkori sajátosságaihoz illeszkedő, illetve a tananyaghoz kapcsolódó témában lehet ilyen foglalkozásokra jelentkezi. A felső tagozatos, illetve középiskolás korosztály számára idén először "Építsünk állatkertet!" program is indul: a részt vevő osztályok szerepjáték során állatkertet "építhetnek", és így természetesen minden "állatkerti titkot" megismerhetnek.
Az Állatkert lehetőséget kínál akadályversenyek megtartására is. Ehhez az állatkerti zoopedagógusok forgatókönyveket, feladatlapokat is a pedagógusok rendelkezésére bocsátanak, és természetesen a szervezésben is segítenek. Emellett az úgynevezett "jeles napokon" ismeretterjesztő programokkal, vetélkedőkkel várja az Állatkert az érdeklődőket. Számos interaktív, szórakoztatva tanító játék is várja az állatkerti látogatókat.

A Pálmaház melletti "Ökológiai Labirintus" bolygónk környezeti állapotával ismerteti meg a gyerkeket, benne bolyongókat, a "zoolimpiai állomások" mozgásos tevékenységek, állati és emberi képességek összehasonlítására nyújtanak lehetőséget, a "vadőrző" nevet viselő, több állomásból álló "nyomozójáték" pedig a veszélyeztetett állatokkal ismerteti meg az ifjúságot.
A "Játszadozooban" a gyerekek eljátszhatják, hogyan élnek az állatok a természetben, a "Noé Aréna" pedig különféle előadásoknak, állatbemutatóknak ad helyet.
Az állatkerti szakkörök több évtizedes hagyományokkal rendelkeznek. A mostani tanévben a 4-8 éveseknek hétvégi játszóházat, az idősebbeknek pedig nyolcféle szakkört indít az Állatkert. Ezek között akad hüllő szakkör, madarászsuli, lepkész, akvarista, valamint a főemlősökkel foglalkozó szakkör. A "környezetvédelem dióhéjban" elnevezésű szakkör résztvevői megtudhatják, hogyan vehetnek részt bolygónk védelmében, a "Kertész leszek..." szakkör programja pedig a növények világába enged bepillantást. A "Zoo mánia" címmel induló szakkör az állatkerti kulisszák mögötti világgal ismerteti meg a gyermekeket. Az állatkerti szakkörökre szeptember hónap folyamán lehet jelentkezni a Zoopedagógiai Csoportnál.

A pedagógusok részére az Állatkert zoopedagógusai módszertani és szakmai segítséget is nyújtanak, részint az állatkerti órák és foglalkozások megtartásához, részint helyi tantervek és nevelési programok tervezéséhez. A Zoopedagógiai Csoportnál óravázlatok, módszertani segédletek is beszerezhetők. Emellett az Állatkert ismét meghirdeti a "Zoopedagógia módszertana" című komplex továbbképzést. Az óvópedagógusok, tanítók, tanárok és gyógypedagógusok számára indított, akkreditált továbbképzés célja a pedagógusoknak olyan környezet-pedagógiai, módszertani és állattani ismeretek átadása, melyeknek birtokában a végzett szakemberek képessé válnak pedagógiai munkájukba beépíteni az állatkerti látogatásokat, és az Állatkertben önállóan foglalkozásokat tartani. A továbbképzés a pedagógusok hétévenkénti kötelező képzésébe beszámítható.

Az Állatkertben igénybe vehető oktatási lehetőségek iránt évről évre növekszik az érdeklődés. Az úgynevezett informális oktatás eszközeivel, amilyenek az információs rendszer magyarázó táblái is, lényegében a kert valamennyi látogatója hasznos ismereteket szerezhet. De a szervezett zoopedagógiai programokon is jelentős számú, többségében ifjú látogató vesz részt. A tavalyi évben egyedül a csoportvezetés keretében 260 csoportot fogadott a kert Zoopedagógiai Csoportja.
(Forrás: www.edupress.hu)
Kép forrása: www.sakidsonthego.com és nhm.ku.edu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten