Példaértékű külföldi szakmai gyakorlat
2005/01/02 12:39
2155 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szegedi Hánsági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola egyike annak a 11 intézménynek, amely a Szakiskolai Mobilitási Program támogatásával külföldi szakmai gyakorlatot szervez szakiskolai tanulói számára. A mobilitási projektben az intézmény 15 cukrász, pincér és szakács tanulója tölt 3 turnusban 4 - 4 hetet egy Bologna környéki négy csillagos szállodában.

Az iskola 2003-ban kereste fel az Ial nevű nonprofit szakképző szervezetet - mondja Dr. Tamás Gabriella, az intézmény szakiskolai mobilitási projektjének koordinátora. Olyan partner szervezetet kerestünk, amely nem oktatási intézmény, hanem valódi munkahely. Egy héttel később már el is küldték nekünk egy négycsillagos olasz szálloda elérhetőségi adatait. A szervezet segített a szállodalátogatás lebonyolításában és a kapcsolatfelvételben. Ezt követően a szálloda igazgatójával már közvetlenül egyezkedtünk. Az iskola angolul tudó tanulói számára ez volt az első lehetőség a külföldi szakmai gyakorlatra. Belső pályázatot írtunk ki, és dupla annyian jelentkeztek önéletrajzukkal és az olasz gasztronómiáról szóló dolgozatukkal, mint amennyi férőhely volt. A kiválasztáskor elsődlegesen a tanulók szakmai felkészültségét, másodsorban nyelvi ismereteiket vettük figyelembe. Azok, akik végül megnyerték a pályázatot, nyelvi és szakmai felkészítést kaptak. Angolból magasabb szintre jutottak és olaszul is megtanultak "konyhanyelven". A kiutazás előtt külső pszichológus tartott lélektani felkészítést.

Nálunk a Leonardo mobilitási projektjében vegyesen vesznek részt szakközépiskolai és szakiskolás tanulók. Az előbbieknél a szakmai felkészítésre kell nagyobb hangsúlyt helyezni, az utóbbiaknál a nyelvi felkészítés kerül előtérbe. A diákok szállodabeli feladatait a szálloda vezetésével közösen alakítottuk ki. Az iskola legfontosabb célja az volt, hogy a diákok tanult szakmájuknak megfelelő munkakörökben tevékenykedhessenek a szállodában. A pincéreknél elsősorban nyelvi és kommunikációs fejlődést reméljük, mivel ők kerülnek közvetlenül kapcsolatba a vendégekkel. A szakácsoknál és a cukrászoknál abban bízunk, a diákok új technikákat, technológiákat ismernek majd meg. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a diákokra motiválóan hat a külföldi szakmai gyakorlat lehetősége, egyrészt javultak az év végi eredményeik, másrészt a felkészítő órákon aktívabban vettek részt, mint korábban. A külföldi tapasztalatszerzés ráadásul megerősíti őket abban, hogy jól fognak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, illetve elkezdenek későbbi külföldi munkavállalásban is gondolkodni. Kialakulhat egy személyes kötődés is a helyhez, ahonnan később tovább tudnak lépni.

A külföldön elvégzett szakmai gyakorlatot beszámítjuk, ezzel ugyanis a kötelezően teljesítendő szakmai gyakorlat elvégzettnek számít, valamint tanúsítványt kapnak az olasz szállodától, amit mellékelnek a bizonyítványhoz. Ezt bárhova mennek, meg tudják mutatni, és ez úgy gondolom, a hazai munkaerőpiacon is pozitívum: a munkáltatók, ha két azonos képességű fiatal között kell választaniuk, előnyben fogják részesíteni a külföldi szakmai gyakorlattal rendelkezőt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten