Periódusos rendszer a Chemsketch programban
Főző Attila László
2007/12/25 08:00
2941 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy korábbi írásunkban bemutattuk az ACD/Chemsketch molekulamodellező programot, illetve használatának néhány példáját a középiskolai kémiatanításban. A modellezésen túl több jól használható kiegészítő funkció is megjelent az újabb verziókban.

Modellezés

A Chemsketch program a leggyakrabban használatos modelltípusokat tudja megjeleníti. Kihasználja a számítógépi grafika adta lehetőségeket, amellyel a modellezendő objektumok könnyen elkészíthetőek. A ChemSketch shareware program, amely a http://www.acdlabs.com címről tölthető le. A fejlesztés jelenleg a 10.0 változatnál tart (nem ma kezdték), amely az oktatásban és a tudományban és az iparban egyaránt használható.

Az oktatási célra használt ingyenes, de korlátozott program lényegében mindent tud, amire egy kémiatanárnak szüksége lehet a munkája során. A korlátozott lehetőségek elsősorban a kiegészítő funkcióknál jelennek meg. A legerősebb megszorítást a maximum 50 atomból összeállítható molekulaszerkezet készítés jelenti.

A program széles körben elterjedésének magyarázata az, hogy igen nagy kémiai adatbázissal rendelkezik. Ennek jelentős részéhez, csak fizetős változatban férnénk hozzá. Így is marad még az oktatásban jól használható funkció.

Periódusos rendszer

Nyomtatott és elektronikus formában több periódus rendszert érhetünk el. A Chemsketch program eszköztárának első ikonja is egy ilyet mutat.

A megjelenése egyszerű, de csoportosítva, rendszerezve a legfontosabb adatokat tartalmazza. Az ábrán a kén van kiválasztva és az általános információkat olvashatjuk le: moláris tömeg, vegyérték, elektronszerkezet, halmazállapot, szín, nevének eredete, atomsugár, elektronegativitás, első ionizációs energia, elektronaffinitás (sok más periódusos rendszerből hiányozni szokott), sűrűség, olvadás- és forráspont.

A többlet

A legtöbb elem fotóját nézhetjük meg. Ez a lehetőség a legtöbb papíralapú periódusos rendszerből hiányzik, pedig a tapasztalatszerzéshez nélkülözhetetlen. A különleges információk jelentős része, nem egyszerre zúdulnak a nyakunkba, hanem az alsó választófülek aktiválásával érhetők el.

  • Az NMR fül a spektroszkópiai adatokat rejti, ami majd a felsőoktatásban fontos lesz.
  • A Mass fül az izotópok adatait mutatja be: a tömegszámokat és előfordulási arányokat.
  • A Coloration fül színekkel ábrázolja az elemek választható néhány tulajdonságát: halmazállapot, fémek-nemfémek és a radioaktív elemek.

A Chemsketch program a szerves vegyületek térszerkezetének modellezésén kívül több fontos kémiai ismeret bemutatására alkalmas és adatforrásnak használható. A digitálistáblák általános elterjedésével több formában is alkalmazhatóvá válik.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten