Periódusos rendszer a Chemsketch programban
2013/12/10 08:00
2066 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A molekulamodellező programok között etalonnak számít az ACD/ChemSketch. A periódusos rendszert bemutató funkcióját vizsgáljuk meg.

Modellezés

A Chemsketch program a leggyakrabban használatos modelltípusokat tudja megjeleníti. Ki-használja a számítógépi grafika adta lehetőségeket, amellyel a modellezendő objektumok könnyen elkészíthetőek. A ChemSketch shareware program, amely a http://www.acdlabs.com/resources/freeware/chemsketch/ címről tölthető le. A fejlesztés jelen-leg a 12.0 változatnál tart (nem ma kezdték), amely az oktatásban és a tudományban és az iparban egyaránt használható.

Chemsketch

Az oktatási célra használt ingyenes, de korlátozott program lényegében mindent tud, amire a középiskolai kémiaoktatásban szükség lehet. A korlátozott lehetőségek elsősorban a kiegészítő funkcióknál jelennek meg. A legerősebb megszorítást a maximum 50 atomból összeállítható molekulaszerkezet készítés jelenti.

Makromolekulák modellezésére ne is gondoljunk. A program széles körben elterjedésének magyarázata az, hogy igen nagy kémiai adatbázissal rendelkezik, persze ezek már csak a kereskedelmi változatban érhetők el. Ennek jelentős ré-széhez, csak fizetős változatban férnénk hozzá. Így is marad még az oktatásban jól használha-tó funkció.

Periódusos rendszer

Nyomtatott és elektronikus formában több periódus rendszert érhetünk el. A Chemsketch program eszköztárának első ikonja is egy ilyet mutat. 

A megjelenése egyszerű, de csoportosítva, rendszerezve a legfontosabb adatokat tartalmazza. Az ábrán a klór van kiválasztva és az általános információkat olvashatjuk le: moláris tömeg, vegyérték, elektronszerkezet, halmazállapot, szín, nevének eredete, atomsugár, elektronegati-vitás, első ionizációs energia, elektonaffinitás (sok más periódusos rendszerből hiányozni szokott), sűrűség, olvadás- és forráspont.

chem2

Miben több ez a periódusos rendszer?

A legtöbb elem fotóját nézhetjük meg. Ez a lehetőség a legtöbb papíralapú periódusos rendszerből hiányzik, pedig a tapasztalatszerzéshez nélkülözhetetlen. Bevallom Itterbiumot élőben még nem láttam.

chem3

A különleges információk jelentős része, nem egyszerre zúdulnak a nyakunkba, hanem az alsó választófülek aktiválásával érhetők el.
Az NMR fül a spektroszkópiai adatokat rejti, ami majd a felsőoktatásban fontos lesz.
A Mass fül az izotópok adatait mutatja be: a tömegszámokat és előfordulási arányokat.

chem4

A Coloration fül színekkel ábrázolja az elemek választható néhány tulajdonságát: halmazál-lapot, fémek-nemfémek és a radioaktív elemek.

chem5

A Chemsketch program a szerves vegyületek térszerkezetének modellezésén kívül több fontos kémiai ismeret bemutatására alkalmas és adatforrásnak használható. A digitálistáblák általános elterjedésével több formában is alkalmazható.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten