Pincérnek lenni
2004/10/05 10:32
4045 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nagy Zsolt tizenöt éve pincérkedik. Az iskola elvégzése után egy éven át hajópincérként dolgozott, aztán különböző bárokban szolgált fel. Most már több éve egy elegáns, jól menő étterem főpincére. Szakmájáról kérdeztük.

Ez egy csapatmunka, ami egyfajta egymásrautaltságot is jelent, mert hiába jó az étel, ha a felszolgáló nem úgy szolgálja fel, ahogy kell. Ha mogorva vagy feldönt valamit az asztalon, könnyen magára haragíthatja a vendéget, és rossz hírbe hozhatja az éttermet. Szerintem, ha a vendég minőséget kap, cserébe több vendég érkezik. Az iskolában tanulunk ételismeretet, így ha megkérdezik, hogy a mi az a bélszín Rossini, akkor rögtön rávágjuk, hogy az nem más, mint két zsemle klutonon, kétdarabos bélszín szelet libamájjal, szarvasgombával (ennek a gombafajtának a grammja az aranynál is drágább!), barna mártással és szalmaburgonyával. Tehát tudnunk kell az ételekről lehetőleg mindent: az összetevőket, az elkészítés módját és ennek vállfalait. Sokan úgy gondolják: ez nem szakma, egy kisfröccsöt én is ki tudok vinni. Ami lehet, de egy pincérnek egy állófogadást is meg kell tudni csinálni.

Az asztal terítését ugyanúgy meg kell tervezni, mint egy építésznek a házat. Fontos, hogyan helyezzük el a tálakat, evőeszközöket. Súlyos hibát vét az a pincér, aki elvéti a különböző fogások felszolgálásának sorrendjét (mondjuk, előbb hozza a tortát és utána a levest), vagy a rántott húshoz csak kanalat terít és ráadásul csorba, törött evőeszközt tesz az asztalra. Ha a sörhöz pezsgős poharat hoz ki az is megbocsáthatatlan "bűn". A pincér tudásanyagához feltétlenül hozzátartozik az italkeverékek alkoholtartalmának kiszámítása, a matematikai alapműveletek elvégzésének biztonságos végrehajtása, az élelmiszerek minőségének megőrzését biztosító törvények és előírások betartása, az italajánlás általános szempontjainak ismerete is.

Azoknak ajánlanám ezt a munkát, akiknek nagy az állóképességük, úgymond "bírják a strapát", úgy, hogy közben képesek udvariasak maradni, és mosolyogva felszolgálni fel. Azt szoktam mondani, hogy az embernek úgy kell tálalni, ahogyan otthon a családjával étkezik, mert az finom étel elfogyasztása megérdemli a meghitt, bensőséges pillanatot. Ennek megteremtésében a pincérnek komoly része van. Az is előny, ha valaki beszél egy, vagy akár több nyelven, legalább "konyhanyelven", azaz tudja az ételek neveit, és el is tudja mondani tartalmukat. A vendéglátóiparban dolgozni nem könnyű, de izgalmas feladat. Sokfelé kell figyelni, és mindenképpen szeretni kell a vendégeket. A gyorsaság ugyancsak nem utolsó szempont.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten