Pinokkió, Frankenstein és az A.I. világa
Farkas Judit
2007/10/22 09:39
1340 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Teremtménynek születtünk, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne próbálkozzunk meg mi is az alkotással, elirigyelve a teremtés örömét. A művészet, a valóság "újjászülése", egy sajátos világ "teremtése" remek lehetőséget jelent.

Stanley Kubrick és a kamera

Stanley Kubrick egykor filmvászonra álmodott tündérmeséje végre megelevenedhetett. Bár Spielberg gyümölcse, a Mesterséges értelem kicsit messze esett a fájától – lásd: Kubricktól –, de vitathatatlanul érzékeny és kifinomult "termés". Az itt következő rövid írás az A.I. kis főhőséhez hasonló mesterséges, de legkevésbé sem lélektelen emberi teremtményekről szól.Stanley Kubrick egykor filmvászonra álmodott tündérmeséje végre megelevenedhetett. Bár Spielberg gyümölcse, a Mesterséges értelem kicsit messze esett a fájától – lásd: Kubricktól –, de vitathatatlanul érzékeny és kifinomult "termés". Az itt következő rövid írás az A.I. kis főhőséhez hasonló mesterséges, de legkevésbé sem lélektelen emberi teremtményekről szól.

Ádám, az ezermester

A.I.

Az őskor és ókor színes mítoszainak lapjain ott áll a kegyetlen igazság: mi, emberek bizony teremtmények vagyunk. S hogy nagy Manitu égeti-e ki testünket agyagból vagy Pallasz Athéné leheli belénk halhatatlan lelkünk; esetleg egyszerűen csak egy jó szándékú Isten igazít a saját képmására minket – békaperspektívánkból ez édes mindegy.

Teremtménynek születtünk, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne próbálkozzunk meg mi is az alkotással, elirigyelve égi "kollégáinktól" a teremtés örömét. Vannak, akik megelégednek azzal, amit a természet juttatott nekik: gyermeket hoznak a világra: "testet a testből". Az anyaság azonban – egyelőre feltétlenül – az XX kromoszómákhoz kötött képesség, így érthető, miért kellett a férfiaknak más teremtő aktus után nézniük. Teremtménynek születtünk, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne próbálkozzunk meg mi is az alkotással, elirigyelve égi "kollégáinktól" a teremtés örömét. Vannak, akik megelégednek azzal, amit a természet juttatott nekik: gyermeket hoznak a világra: "testet a testből". Az anyaság azonban – egyelőre feltétlenül – az XX kromoszómákhoz kötött képesség, így érthető, miért kellett a férfiaknak más teremtő aktus után nézniük.

A "teremtett" bölény

A művészet, a valóság "újjászülése", egy sajátos világ "teremtése" azonban remek lehetőségnek kínálkozott. Az alkotó erő vágtázó bölényeket, kőbe álmodott szerelmeseket, rejtélyesen villanó mosolyt vagy éppen eget ostromló templomokat varázsolt elő. A bábeli ember azonban soha sem lelhetett megnyugvást. Az élet ősi titkát féltékenyen őrizték az égi szférák lakói.A művészet, a valóság "újjászülése", egy sajátos világ "teremtése" azonban remek lehetőségnek kínálkozott. Az alkotó erő vágtázó bölényeket, kőbe álmodott szerelmeseket, rejtélyesen villanó mosolyt vagy éppen eget ostromló templomokat varázsolt elő. A bábeli ember azonban soha sem lelhetett megnyugvást. Az élet ősi titkát féltékenyen őrizték az égi szférák lakói.

Pinokkió, avagy a prototípus

A.I. - robot

Mesterséges lényeket "létrehívni; lelket kölcsönözni tárgyaknak - nemcsak az emberiség hajnalán volt szokás. Kisgyerekkorunkban mi is hasonlóan cselekszünk szavakat adva plüssmackónk vörös filcnyelvére, vagy éppen teázgatva és trécselve a Sári babával. A megelevenedő játékok – szemben Stephen King horrorisztikus verziójával – valóban remek meséket szolgáltatnak a gyerekeknek. A kicsiny emberkék ugyanis – máig – mérhetetlenül vágynak arra, hogy az "értetlen" felnőttek jelenlétében "el-elnémuló" Micimacijuk végre beszélő, valóságos része legyen életüknek. És ezen az elemes, gagyogó-pislogó, esetenként prüszkölő Furby sem sokat változtathat. Ugyanis őt sem az elem élteti!Mesterséges lényeket "létrehívni; lelket kölcsönözni tárgyaknak - nemcsak az emberiség hajnalán volt szokás.

Kisgyerekkorunkban mi is hasonlóan cselekszünk szavakat adva plüssmackónk vörös filcnyelvére, vagy éppen teázgatva és trécselve a Sári babával. A megelevenedő játékok – szemben Stephen King horrorisztikus verziójával – valóban remek meséket szolgáltatnak a gyerekeknek. A kicsiny emberkék ugyanis – máig – mérhetetlenül vágynak arra, hogy az "értetlen" felnőttek jelenlétében "el-elnémuló" Micimacijuk végre beszélő, valóságos része legyen életüknek. És ezen az elemes, gagyogó-pislogó, esetenként prüszkölő Furby sem sokat változtathat. Ugyanis őt sem az elem élteti!

Pinokkió szobra

Collodi olasz szerző maradandó feldolgozása az életre kelt báburól, a fából faragott kisfiúról nem hiányozhat egyetlen magára valamit is adó nagymamó mesetárából. Pinokkió teremtője, az öreg Gepetto azonban nem Fába életet lehelő Mester-ként jelenik meg mesében, ugyanis már a fatuskó is, amiből a kisfiút formázza, szinte "él": neki csak a felesleges forgácsot kell lehántania róla. Az engedetlen bábu kezdetektől úgy viselkedik, mint egy igazi kisfiú – a "valódiságtól" azonban még elválasztja egy varázsütés. A Kéktündéré.

Collodi olasz szerző maradandó feldolgozása az életre kelt báburól, a fából faragott kisfiúról nem hiányozhat egyetlen magára valamit is adó nagymamó mesetárából. Pinokkió teremtője, az öreg Gepetto azonban nem Fába életet lehelő Mester-ként jelenik meg mesében, ugyanis már a fatuskó is, amiből a kisfiút formázza, szinte "él": neki csak a felesleges forgácsot kell lehántania róla. Az engedetlen bábu kezdetektől úgy viselkedik, mint egy igazi kisfiú – a "valódiságtól" azonban még elválasztja egy varázsütés. A Kéktündéré.

Isteni szikra, miegymás

Frankenstein

A varázsütés, azaz a határvonal élő és élettelen között megfoghatatlan, nehezen magyarázható pillanat. Ahogy a tudósok máig nem tudják pontosan meghatározni az élet fogalmát, úgy ne várjunk egyértelmű választ a meséktől sem! Mary Shelley hátborzongató történetének Frankenstein doktora teremtményét tetemekből szerzett emberi tagokból építi fel, de az egykor élő anyag önmagában még messze nem elegendő – kell hozzá az isteni szikra is, egyenesen Zeusz nyilából.

Más történetekben is – az előbb említett villámhoz hasonlóan – elektromos kisülés "rázza" életre a testet. Az energia eme tömény koncentrátuma, esszenciája életet ad – vagy legalábbis a defibrillátor által – életet menthet. Újraéleszt.

A modern robotok szintén mesterséges energiával működnek. Mielőtt azonban betérnénk a robotok olajillatú világába, vessünk egy pillantást egy isteni Kéktündérre - az ókor egyik legvonzóbb istennőjére!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten