Port Reporter
2004/12/05 21:02
704 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Port Reporter a Windows Server 2003, Windows XP és Windows 2000 számítógépeken alkalmazható, a TCP és az UDP portok működését naplózó szolgáltatás...

Bevezetés

A Port Reporter eszköz tehát nem más, mint egy apró alkalmazás, azaz inkább egy folyamatosan a háttérben működő szerviz, amit az eszköz telepítésekor a telepítőprogram létrehoz, a megfelelő rendszerleíró bejegyzésekkel együtt. A Windows Server 2003 és Windows XP rendszerű számítógépeken a szolgáltatás a következő adatok naplózására képes:

 • A használatban lévő portok adatai
 • A portot használó processzek adatai
 • Információ arról, hogy az adott folyamat szolgáltatás-e
 • Az adott folyamat által betöltött modulok adatai
 • A folyamatot futtató felhasználói fiókok adatai

Ezzel ellentétben a Windows 2000 rendszerű számítógépeken a szerviz csak a használatban lévő portok adatait, valamint a használat időpontját naplózza. Letöltése viszont mindegyik operációs rendszerre ingyenes. Egy másik - szinten ingyenesen letölthető - alkalmazás a Port Reporter Parser eszköz pedig a naplóállományok egyszerű megtekintésére és kezelésére használható, de rengeteg más hasznos funkciója is van (a sorozat második részében lesz szó ezekről).

A Port Reporter szolgáltatás telepítése

A Port Reporter telepítőprogramja (a letölthető csomag része: Pr-Setup.exe) az eszköz telepítése során az alábbi műveleteket hajtja végre:

 • Hozzáadja a következő rendszerleíró alkulcsot a Windows rendszerleíró adatbázisához, mert csak e rendszerleíró kulcs megléte esetén tudja a számítógép eseménynaplójába írni a naplóbejegyzéseket.

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesEventlogApplicationPortReporter

 • Telepíti a Port Reporter szolgáltatást, azaz a telepítő egy szerviz objektumot hoz létre a Port Reporter eszközhöz, majd hozzáadja az objektumot a szolgáltatásvezérlő kezelőjének (SCM) adatbázisához. A Port Reporter szerviz telepítése alapértelmezés szerint a merevlemez következő mappájába történik:

\%systemdrive%Program FilesPortReporter

 • A Port Reporter szolgáltatás egy bejegyzést hoz létre az Event Viewer (Eseménynapló) Application ágában, ezzel jelezve, hogy a szolgáltatás működik. A szolgáltatás alapértelmezett indítási típusa manuális, így ha használni szeretnénk akkor a Service Manager-ben (Administrative ToolsServices), el kell indítanunk. Ha azt szeretnénk, hogy a szolgáltatás a Windows rendszer indításakor automatikusan elinduljon, állítsuk az indítási típust "Automatikus" értékre.

A Port Reporter alapértelmezés szerint a helyi rendszerfiókkal (LocalSystem) jelentkezik be a számítógépre, és e fiók használatával adatokat gyűjthet azokról a folyamatokról, amelyekhez a rendszergazdai fióknak vagy az egyéb felhasználói fiókoknak nincsen hozzáférése (lásd: egy korábbi cikk a LocalSystem fiókról).
A Port Reporter szerviz tulajdonságai

A naplófájlok mérete

A Port Reporter az alapértelmezés szerint addig ír az adott naplófájlba, míg az el nem éri az 5 MB méretet, majd ezt követően új naplófájlt hoz létre. A naplófájlok méretének beállítására az "-ls" kapcsoló szolgál, a fájlméret pedig 1000 és 102 400 kilobájt (KB) között lehet. A következő indítási paraméter megadásával a Port Reporter szolgáltatás például új naplófájlt hoz létre, mihelyst az előző fájl mérete eléri a 7000 kilobájtot:

-ls 7000

A Port Reporter szolgáltatás eltávolítása

A szolgáltatás eltávolításához írjuk be a következő parancsot a parancssorba, majd nyomja meg az ENTER billentyűt:

pr-setup.exe -u

A szolgáltatás eltávolításakor a telepítőprogram az alábbi műveleteket hajtja végre.

 • Eltávolítja a Port Reporter szerviz bejegyzéseit az SCM-ből,
 • Törli a szolgáltatás telepítésekor létrehozott rendszerleíró bejegyzéseket,
 • Viszont a telepítő nem távolítja sem a Pr-setup.exe és a PortReporter.exe fájlt tartalmazó mappát, sem a szolgáltatás által létrehozott naplófájlokat, így ezeket eltakarítani nekünk kell (ha szükséges).

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten