Portált gyorsan, egyszerűen, Drupallal
Abonyi-Tóth Andor
2004/12/01 08:00
2603 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az INFO ÉRA konferencia/továbbképzés webalkalmazások szekciójában megismerkedhettünk egy új portálrendszerrel, amely Drupal névre hallgat. Cikkünkben az előadások összefoglalóját tesszük közzé.

Bevezetés

2004. november 18-20. között rendezték meg az INFO ÉRA konferencia/továbbképzést, amely idén is sok érdekességet tartogatott az informatika különböző területei iránt érdeklődőknek. A webalkalmazások témaköréből most egy olyan portálrendszert mutatunk be, amelyről bátran állíthatjuk, hogy a tudása alapján sikerre van ítélve.

Az előadók

A Webalkalmazások szekció első blokkjában a hazai PHP-s közösség elismert tagjai, a PHP Konferencia főszervezői tartottak előadást.

  • Palócz István a ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, az NJSZT Webalkalmazások Fejlesztése szakosztályának alapító tagja és elnöke. Az INFO konferenciákon már számos előadásával népszerűsítette a PHP nyelvet.
  • Hojtsy Gábor a weblabor magazin főszerkesztője/alapítója, a php.net webmestere, a magyar PHP dokumentáció szerkesztője, a Drupal hazai hivatalos weboldalának megalapítója, a Drupal kézikönyv egyik szerkesztője.
  • Bártházi András , a weblabor levelezési listák fenntartója/adminisztrátora, a weblabor.hu magazin szerkesztője, a Wish internet consulting ügyvezető igazgatója.

Az előadások

Palócz István"Portált gyorsan, egyszerűen, Drupallal" című előadásából megismerhettük a megfelelő portálrendszer kiválasztásánál szerepet játszó felhasználói szempontokat (pl.: legyen olcsó, gyorsan telepíthető, magyarul beszélő, testreszabható, bővíthető),  fejlesztői szempontokat (pl.:  legyen stabil, biztonságos, teherbíró, szabványokon alapuló, moduláris felépítésű, böngészőfüggetlen) és azt, hogy ezeknek a Drupal milyen mértékben felel meg. (Mint az várható volt, teljes mértékben. A portál irányelveiről, az alapértékekről a http://drupal.hu/kezikonyv/ertekek címen bővebben olvashatunk.

A továbbiakban betekintést nyerhettünk a Drupal elismerésre méltó szolgáltatásaiba,  különösen a tartalomkezeléssel összefüggő lehetőségekbe. Bemutatásra kerültek a tartalomrendszerezési elvek és néhány fontos közösségi alkalmazás is (szálkövető hozzászólások, vitafórumok, szavazások, a legfrissebb tartalom követésének lehetősége, blog- (webnapló) írás és -követés). Láthattuk, hogy a testreszabhatóság jegyében milyen lehetőségek állnak rendelkezésre (sminkkezelés,  személyreszabhatóság, többnyelvű felület) és felhasználói jogosultságokról is hallhattunk. A teljesítmény és skálázhatóság témakörében ki kell emelnünk az úgynevezett visszafogók szerepét is, amelyekkel elérhetjük azt, hogy a portál terheltségének függvényében engedélyezzünk/letiltsunk bizonyos blokkokat.

Ezt követően Hojtsy Gábor élesben is bemutatta, hogy a Drupal telepítése 15 perc alatt is elvégezhető, beleértve a webszerver és adatbáziskezelő telepítését is. Ehhez az Appserv Open Project weboldaláról letölthető csomagot használta fel, amelynek segítségével egyszerűen telepíthetjük a gépünkre az Apache webszervert, a MySQL adatbáziskezelőt, valamint a PHP-t. (Az Apache, MySql, PHP telepítésével kapcsolatban remek cikkeket találunk a weblabor.hu-n) Ezek után került sor a Drupal portálrendszer 4.5.0-s változatának telepítésére. A szükséges csomagokat (Drupal 4.5.0 magyar felület) a Drupal.hu portálról tölthetjük le. A telepítés részletes lépéseivel természetesen azok is megismerkedhetnek, akik az előadáson nem voltak jelen, hiszen már elérhető az ehhez szükséges kézikönyv, amely folyamatosan bővül.

A telepítéssel kapcsolatos fejezetet a http://drupal.hu/kezikonyv/telepites webcímen találjuk.

Végül Bártházi András egy konkrét esettanulmányról, a Weblabor.hu és Drupal.hu portálok létrehozása során szerzett tapasztalatairól számolt be. Aki ismeri a weblabor.hu magazint, tudhatja hogy a cikkei a modern technológiákról, a szabványokról szólnak. A PostNuke alapú portál viszont egy idő után nem felelt meg ezeknek az elveknek, ezért vált szükségessé az átalakítás, amelynek természetesen úgy kellett végbemennie, hogy az eddigi szolgáltatások, meglévő tartalmak (cikkek, fórum hozzászólások stb.) és felhasználói adatok  is megmaradjanak. A migráció sikerült, és bebizonyosodott, hogy a  Drupal jó választás volt, hiszen egy gyors, ötletes fejlesztői lehetőségekkel felvértezett, kompakt rendszer váltotta fel a régi portált.  Erről mindenki megbizonyosodhat, aki ellátogat a Weblabor.hu címre. A Drupal.hu portál igazi újdonság, csak néhány hete indult el. A rendszer honosítása mellett a dokumentációkészítést és terméktámogatást is felvállalta a Drupal.hu csapata.

Reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődést a portál iránt, és a jövőben beszámolhatunk Drupal alapú oktatási portálok elindulásáról is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten