PPT - Minitanfolyam I.
Kormos Edit
2004/06/16 23:12
5523 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A PowerPoint egy prezentációkészítő program. Segítségével látványos diasorok készíthetők az iskolai tanórákra. (Hasonló diasorokkal már találkozhattál az érettségi tételeinkben!) Sorozatunk segítségével te magad is megtanulhatod a PPT készítésének csínját és bínját - a kezdetektől a mozgó diákig.

1.A PowerPoint egy prezentációkészítő program. Segítségével látványos diasorok készíthetők az iskolai tanórákra. A program lehetővé teszi, hogy képeket és szövegeket jelenítsünk meg, ráadásul különböző effektek segítségével mozgathatjuk is őket. 2. A PPT diasor egyes diáit kattintásra (egér bal gomb!) válthatjuk, így a tanár saját magyarázatának tempójához igazíthatja a bemutatót. 3. A PPT diasor remek segédeszköz lehet a szemléltető órákhoz, az életút és korszakok bemutatásánál. 4. A gyerekek pedig egészen biztosan imádni fogják - (villog, mozog, színes, érdekes). 5. Ismerkedjünk meg a programmal! Indítsuk el a PPT-t!
Nyomjuk meg a "Start" menüpontot! (Legalul, balra!)
A felgördülő oldalon válasszuk ki a Microsoft PowerPoint ikont és kattintsunk rá.

6. Immár megnyitottuk a PPT programot. Most pedig ismerkedjünk meg vele közelebbről is! A képernyőn középen a következőt láthatjuk:
Hát akkor kattintsunk a "Cím beírásához" szavakra! A szöveg eltűnt. Így jó :) Most pedig írjuk be ide a nevünket! Kész? Akkor kattintsunk az "Alcím beírásához" szavakra, és miután eltűnt a szöveg, írjuk oda a becenevünket. Miután ez megtörtént kattintsunk az egérrel a dia üres részére, ahol nincs írás. Így eltűnik az a keret, ami a szövegünket övezte. Most valahogy így fog kinézni a diánk: Gratulálok: elkészült az első diánk!

7. Most pedig készítsük el a második diaképet is! Ehhez a fenti menüsoron meg kell keresnünk a "Új dia" feliratot, és rá kell kattintanunk. Eltűnt az első diánk, és helyette egy üres dia jelent meg, valahogy így: Az előzőek alapján (!) töltsük ki a "Cím" rubrikát (írjuk be azt, hogy "Névnapom"), majd "Szöveg"-hez írjuk be a névnapunk dátumát.

8. Ha ezzel is elkészültünk, akkor láthatjuk, hogy baloldalon a diarendezőben már két diánk elkészült. Ha rákattintunk bal oldalon az első pici diára, akkor az első diánkat láthatjuk nagyban, ha a másodikra, akkor a második jelenik meg középen kinagyítva.
9. Most akkor kattintsunk bal oldalon az első "minidiára", hogy az első diánkat láthassuk a nevünkkel! A felső menüsorban keressük meg a "Tervezés" menüpontot, és kattintsunk rá! A megjelenő pontok közül válasszuk ki a "Tervezősablonok" pontot, és kattintsunk rá! Itt választhatjuk ki a diánk hátterét! A kiválasztott háttér ikonjára kattintva az adott háttér jelenik meg diáinkon.

10. Most már van hátterünk is! :) Nincs más hátra, hogy vetítsünk egyet!
A legfelső menüsorban a "Diavetítés" menüpontra kattintunk, majd azon belül újra a "Diavetítés" pontra, megnézhetjük, amit elkészítettünk! (Vetíthetünk úgy is, hogy a klaviatúrán megnyomjuk az F5 gombot, a billentyűzeten egészen fent!!!)

11. Teljes képernyőn jelenik meg az első diánk. Ha az egérrel kattintunk egyet, akkor megjelenik a második is. Harmadik kattintásra sötétség támad, jelezve, hogy a vetítésnek vége. A negyedik kattintás visszavisz a diaszerkesztéshez.

Jó lett, ugye?! :)

Most pedig mentsük el az első PPT-nket! Menjünk a "Fájl" menüpontba, majd a "Mentés másként" pontra kattintva mentsük el az anyagot a mappánkba!

JÓ MUNKÁT! :)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten