PPT Minitanfolyam - Középhaladó
Kormos Edit
2005/10/09 22:12
2116 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A PowePoint program használatát ismertető minitanfolyamunk folytatódik! Ezúttal azonban már "középhaladó" diasorok készítéséhez nyújtunk segítséget...

1. szint

A legelemibb ppt-diasor elkészítéséhez nem kell más, mint egy diavázlat (Wordben elkészítve), amit a diasor egyes kockáira másolunk. A diasorunkat kicsinosíthatjuk, ha a "Tervezés" pontra kattintva a "Tervezősablonok" és a "Színsémák" pontokból kiválasztjuk a nekünk tetsző és stílusos hátteret.

2. szint

A még mindig egyszerű, szöveges diasorunkat tovább csinosíthatjuk, és mintegy elegánsabbá tehetjük, amennyiben a "Diavetítés" menüpontra kattintva kiválasztjuk az "Egyéni animáció" pontot és belőle a megfelelő animációs sémát.

Nézzük lépésenként!

Cél: a szöveg egyes sorai kattintásra tűnjenek csak fel.

 1. Kijelöljük az első szövegrészt (=> kijelölendő rész elejére kattintunk az egér bal gombjával, majd lenyomva tartva húzzuk végig).
 2. Jobb oldalon a "Hatás hozzáadása" pontból kikeressük "Megjelenés" pontot, majd a megfelelő animációs eszközt pl. az "Elhalványul" alpontot. Erre kattintva az első sorunkat már animáltuk is.
 3. Innen több lehetőségünk is van a továbbhaladásra:
  a.) ...ha azt akarjuk, hogy a többi sor is kattintásra tűnjön el, az előzőek alapján folytassuk (újabb sor kijelölése, animálása)
  b.) ...ha azt akarjuk, hogy a kattintás nélkül - egymás után - jelenjenek meg a sorok, akkor az előző módon animáljuk őket, azonban minden sornál beállítjuk a jobb oldalon az "Indítás" pontban "Az előző után" utasítást.
  c.) ...ha azt akarjuk, hogy a szöveg egésze együtt jöjjön ki, akkor az egészet jelöljük ki az animálásnál.

3. szint

A csinosítás határa a csillagos ég, és akkor még nem beszéltünk a képek használatáról! A következő lépés tehát a képes diasor készítése. A képeket adott mappából tudjuk bemásolni ("Beszúrás" menüpont "Kép" almenüpontja) a diára. Előtte azonban érdemes őket az Adobe Photoshop program segítségével "formába hozni". A Photoshop egy igen jól kezelhető képszerkesztő program: pontos utasításokkal, könnyen elsajátítható és ötletes transzformációkkal.

Adobe Photoshop alapok:

 1. Mivel a túl nagy kép nehezen kezelhetővé teszi diasorunkat, a képek méretét célszerű változtatni. Ezt a Photoshop "Image" menüpontjában tehetjük meg az "Image Size" pontban.
 2. Az "Image" menüpontban a képünk élességét (kontraszt) és fényerejét (világosság) is módosíthatjuk a (Brightness/Contrast pont), amit az "Adjustements" almenüpontban lelhetünk fel.
 3. Amikor elmentjük a kész képet, ("File" menüpont"=> Save as" almenüpont), ügyeljünk rá, hogy lehetőleg jpg formátumban tegyük azt. A megfelelő formátumot a mentésnél megnyíló ablak "Format" (formátum) pontjában legördülő sávból választhatjuk ki.

4. szint

A következő lépés, mikor a képi elemeket is mozgásba hozzuk. A képet, akárcsak a szöveges részt, animálhatjuk a fent már említett módszerekkel. Készíthetünk olyan diasort, mely csak képekből áll, s kattintásra válthatjuk benne a képeket. Ilyenkor diánként jelennek meg a képek. Lehet azonban egyazon diára is képsort varázsolni. (Lásd a bemutató diasorban a reneszánszról és Petőfi életéről szóló képsort!)

A. Képsor - egy dián

 1. Háttér: lehet egy adott kép, amit háttérnek használunk (lásd reneszánsz ppt) vagy a sor mellett, felett, stb. állhat egy állandó kép (lásd: Petőfi ppt). A hátteret beillesztjük, majd ráillesztjük az első képet.
 2. Első kép beillesztése után: Hatás hozzáadása => Megjelenés => pl. Elhalványul (kiválasztom a megfelelő animálást) => Eltűnés => pl. Elhalványul. Ezután jöhet az újabb kép!
 3. Beállítások: az animálásnál beállíthatjuk a képek megjelenésének és eltűnésének tempóját ("Sebesség"), illetve az "Indítás"-nál, hogy automatikusan egymás után ("Az előző után") vagy kézi indítással ("Kattintásra") jelenjenek meg a képek. Példánkban automatikusan teszik ezt.

A példadiákon láthatunk mozgatható ábrát is (Az egri csillagok - diasor) valamint képregényekből ismert "effekteket" (pl. szóbuborék).

B. Ábrák rajzolása

Az ábrákhoz szükséges nyilakat, összekötő vonalakat, alakzatokat és kereteket az Eszköztárban találhatjuk meg. Innen választhatjuk ki a számunkra legideálisabb ábraelemeket. Az adott ábraelem tetszés szerint (az egér mozgatásával) változtathatja alakját, irányát és méretét. Az ábra elemeit - akárcsak bármely képes elemet - mozgathatjuk is.

C. "Képregény-hatás"

E fent említett panelen (Eszköztár) találhatjuk meg a képregényekből ismerős szóbuborékokat is. A buborékokba automatikusan írhatunk szöveget. A buborékok alakja, mérete és a "szára" (ami jelzi, hogy ki beszél) az egér mozgatásával beállítható. A szóbuborékokkal teljes párbeszéd is kialakítható két figura között. Ilyenkor az újabb kérdéseknél:

 • a.) eltűnik az első buborék, és újabb tűnik fel helyette
 • b.) megmarad a buborék, s csak a szöveg lesz benne új.

Ez utóbbi ábra szövegdoboz segítségével hozható létre. A szövegdobozról a következő oldalakon bővebben is olvashatsz!

D. Figurák mozgatása

Hogy a figurákat mozgatni tudjuk (pl. fejük, karjuk, lábuk; állatoknál fülük, farkuk!), előzetesen szét kell vágnunk őket. Az Adobe Photoshop 7.0 programban külön eszköz (Crop Tool) áll rendelkezésünkre a vágáshoz. Ezt az Eszköztár-panelen találhatjuk.
A mozgatni kívánt testrészt tehát levágjuk, és külön néven elmentjük. Ezután a figurát ráhelyezzük (Beszúrás=>Kép) a diára, majd a testrészt is beszúrjuk. A "Megjelenés" és "Eltűnés" effektjei mellett lehetőség van a testrészek mozgásvonalak mentén való elcsúsztatására is. Ezt a rendkívül látványos eszközt is a "Hatás hozzáadása" pontban találhatjuk meg ("Mozgásvonalak").

E. Szövegrészek kiemelése

A szövegekben egy-egy szót is kiemelhetünk, pl. mozgatással vagy a szó színének, méretének megváltoztatásával (lásd: Költői képek felismerése feladat a diasoron!). A kiemelésre is létezik egy külön eszköztár a "Hatás hozzáadása" pontban (=>"Kiemelés"). Ahhoz azonban, hogy ne az egész szöveget emeljük ki, csak a kívánt szót vagy szövegrészt, előtte egy önálló szövegdobozba kell helyeznünk őket. A "Szövegdoboz" pontot a "Beszúrás" menüpont alatt találhatjuk meg. Hagyjuk tehát ki a szót + a helyét, és illesszük be a szövegdobozt! Írjuk bele a hiányzó szót - azonos betűtípussal és mérettel, mint az eredeti szövegben -, majd a szövegdobozt illesszük az üres helyre! Innentől kezdve önállóan dolgozhatunk ezzel a szóva/szövegrészlettel => kiemelhetjük, eltűntethetjük, stb. anélkül, hogy a szöveg többi része változna.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten