PPT- Minitanfolyam V.
Kormos Edit
2004/08/22 18:37
1346 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A PowerPoint egy prezentációkészítő program. Segítségével látványos diasorok készíthetők az iskolai tanórákra. (Hasonló diasorokkal már találkozhattál az érettségi tételeinkben!) Sorozatunk segítségével te magad is megtanulhatod a PPT készítésének csínját és bínját - a kezdetektől a mozgó diákig.

10 aranyszabály a PPT készítéséhez

Mielőtt nekifognánk első komplett prezentációnk elkészítéséhez, érdemes megfontolnunk a prezentációkészítők 10 aranyszabályát!

1. A szempont/téma egysége

Fontos, hogy a prezentáció központi gondolata, témája, vezérmotívuma már az első perctől világossá váljék a hallgatóság számára, s a prezentáció egészében követhető legyen. A prezentációkészítés közben mindig szem előtt kell tartanunk, hogy miről szól a prezentációnk. A rengeteg vizuális effekt ugyanis hajlamossá tehet bennünket arra, hogy el-elkalandozzunk a központi témától, s kevésbé fontos elemekkel bonyolítsuk anyagunkat.

2. Az átlátható szerkesztés

Nem szabad túlzsúfolni a diát. Arra kell törekednünk, hogy a dia minél egyszerűbb, átekinthetőbb és letisztultabb legyen. A szövegeket, képeket ne kicsinyítsük le, hogy minél több férjen el egyetlen diánkon, hanem tartsuk szem előtt, hogy a hátsó sorokban helyet foglalóknak is éppolyan jól kell látniuk anyagunkat, mint a közelebb ülőknek. Minden szöveget és képet a lehető legnagyobb formátumban alkalmazzunk a dián.

3. A szavak számának korlátozása

Lehetőleg 45 szónál ne kerüljön több egy diára. Nem szerencsés 6-8 szónál többet írni egy sorba, s egy dián maximum 5-7 sor szerepeljen. A szavak betűméretét a lehető legnagyobbra vegyük. Kísérletezzük ki, hogy melyik betűtípus a legolvashatóbb "nagyban", ajánljuk pl. a Helveticát, ami messziről is könnyen kivehető betűfajta.

4. A jelölés egysége

Következetesnek kell maradni a címek, a központozás és a felsorolás jelölésében. De nemcsak az fontos, hogy jelöléseinkben egységesek és pontosak maradjunk, hanem az is, hogy a felkerülő szövegek helyesek legyenek. Olvassuk át újra és újra az anyagunkat, mert az elgépelésből, figyelmetlenségből, rossz helyesírásból vagy nyelvhelyességből származó hibák tönkretehetik munkánkat.

5. A figyelemfelkeltő cím

A dia "fejléce", címe legyen érdekes és figyelemfelkeltő. Úgy kell működnie, mint egy újság nyitólapján a főcímnek: informatívnak és egyben érdekesnek, dinamikusnak kell lennie. Ez is garantálhatja a hallgatóság figyelmének fenntartását.

6. A kulcsszavak, fogalmak kiemelése

Bármilyen sziporkázó effekteket, színeket és formákat is használunk diánkon, soha sem szabad megfeledkeznünk a kulcsfogalmak,- gondolatok kiemeléséről, központba helyezéséről. A dián nekik kell jusson a főszerep. Kiemelni lehet akár vastagított, akár dőlt betűkkel; eltérő színnel, formával. A lényeg, hogy ez tűnjön elsőként szemünkbe.

7. Ne keverjük a formátumot!

Fontos, hogy ne keverjünk össze egy diasoron belül álló és fekvő diákat! A leginkább ajánlott beállítás a fekvő dia, ugyanis ilyen formátumban szoktuk már meg a monitor és a tévé képernyőjét is.

8. Kerüljük a szélsőségeket!

Kerüljük a merőben ellentétes, egymástól szélsőségesen távol álló formákat, méreteket és színeket illetve tartalmakat. Egy halálosan komolyan felvezetett anyagba ne illesszünk bele pl. humoros részt, mert így zavarossá válik a hallgatóság számára az előadás "üzenete". Nagyon fontos ezen a téren is a következetesség.

9. Ne tobzódjunk a színekben!

Egy szöveges/képes dián 3-4 színnél többet lehetőleg ne használjunk. A színek kontraszthatása remekül kihozza a szöveg lényeges és kevésbé lényegs elemeit, azonban nem szabad "belefulladni" a színkavalkádba, mert elfárasztja a szemet, és lankasztja a figyelmet.

10. Kerüljük a "túldizájnolást"!

Ma már rengeteg olyan effektet találhatunk PPT programunkon, ami bizony Lucifer almájaként csábít el bennünket, s húz a kísértésbe. A túlzásba vitt csinosítgatás azonban nemcsak a lényegről terelheti el figyelmünket, de rendkívül időigényes is. Ezért inkább tartózkodjunk - a kezdeti eufória után - tőle.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten