Próbaidőn
2004/09/08 11:22
585 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az új munkatársakat gyakran próbaidőre veszik fel a cégek. Alaposan figyelik munkáját, élesen kritizálják teljesítményét - miközben az új munkatársi közösségbe sem könnyű a beilleszkedés...

A sikeres karrierindítás érdekében fontos tudatosan készülni a próbaidő megpróbáltatásaira. Gyakori ugyanis, hogy az - általában három hónapos - kezdeti fázist követően egyszerűen elküldik az újonnan felvett munkatársat. Nem illeszkedett be az új közösségbe, vagy személyisége és munkastílusa nem felel meg a munkaköri elvárásoknak - ezek a leggyakoribb indokok. A próbaidő alatt ezért fokozottan kell figyelniük az "újoncoknak" arra, hogy ne vétsenek a vállalati kultúra íratlan szabályai ellen, és igyekezzenek megfelelni főnökük várakozásainak. Az első nap már döntő lehet. Rendkívül kínos például, ha valaki alulöltözötten vagy túl elegánsan jelenik meg az első nap az új munkahelyén. Ajánlott a visszafogott, nem feltűnő ruhadarabok választása, hogy a kellemetlen első benyomást elkerüljük. Fontos, hogy igyekezzünk megjegyezni a kollégák nevét már az első napon. Ha a bemutatkozáskor nem értettük, akkor inkább kérdezzünk rá azonnal. Fontos, hogy a munkatársak érezzék, érdeklődünk irántuk.

A próbaidő egyik alapszabálya: kérdezni, kérdezni, kérdezni. Már az első napon érdemes minél több kérdést feltenni. Az új főnökkel azonnal ajánlatos tisztázni, hogy mik lesznek az új beosztott feladatai, mi lesz a hatásköre és felelőssége. Fontos tudni, hogy próbaidősként kihez fordulhatunk, ha nincs jelen a közvetlen felettes. Ezzel egyrészt az is elkerülhető, hogy állandóan a főnököt kelljen nyaggatnunk, és folyamatosan tudunk dolgozni is. A kollégákat a munkahelyi szokásokról érdemes kifaggatni. Az újonnan érkezett kolléga gyakran észre sem veszi, hogy vét a megszokott normák ellen. Az alkalmazkodást szolgálja a vállalati dokumentumok mielőbbi elolvasása. Az új alkalmazottnak nem szabad sajnálnia akár egy-két órát arra fordítani, hogy kutakodjon és olvasgasson, például az éppen futó, vagy a közelmúltban lezárt projektekről. Érdemes már a főnökkel folytatott első beszélgetésen rákérdezni arra, hogy a felettes miben méri a sikert, melyek a legfontosabb elvárásai. Így a próbaidős kolléga tisztában lehet a követelményekkel.

Ajánlott, még a próbaidő alatt egy "belső ellenőrzést" végrehajtani. Félidőben leülni az új főnökkel, és megkérdezni, mennyire elégedett a munkájával. A felettes számára általában nem visszatetsző, ha beosztottja ilyen beszélgetést kezdeményez. Az esetleges kritika után pedig még bőven van idő arra, hogy a próbaidőn lévő jelölt változtasson viselkedésén, munkastílusán. A próbaidő így mindkét fél számára nagyon hasznossá válhat, és megnyílhat az út az állandó státusz kialakítása előtt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten