Problémamegoldásra fel!
2014/09/11 08:00
503 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az életben előforduló problémák általában nehezen körülírhatók és több oldalról történő megközelítést igényelnek. Ha egy problémával igyekszünk találkozni, igyekszünk megoldani azt, s amennyire sokszor nem könnyű ezt megtenni felnőtt fejjel, úgy az a gyerekek számára talán még ennél is nehezebb.

problemamegoldas-horizontal

Problémamegoldás minden helyzetben

A való életben felmerülő problémák általában nyitottak, vagyis megoldásuk sokszor nem a jó vagy a rossz meghatározásával oldható meg, hanem a lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb, legjobb megoldás kiválasztása hozhatja meg a várt eredményeket. S mivel az élet általában a problémamegoldások folyamata, ezért ez a „tevékenység” sok esetben öntudatlan, vagyis sokszor nem figyelünk arra, hogy mit és milyen módon oldunk meg, egyszerűen csak magától értetődőnek tekintjük, hogy a körülmények így vagy úgy alakulnak.

A gyermek a felnőttek hasonlóan elsajátíthat  alapelveket, amelyek segítségére lehetnek a problémák megoldásában. Ezek közül az első, hogy megértse mi a probléma. Tudnia kell a saját szavaival meghatározni, hogy mi a feladat lényege, s hogy nem gondolkodás nélkül kell nekifogni a megoldásnak. Minél többet hagyjuk önállóan gondolkodni a gyereket, annál gyakorlottabb lesz a megoldás kitalálásában, vagyis annak megtervezésében, hogy miként juthat el egy döntés végső meghozataláig.

Természetesen a feladat komplexitása megrémítheti a gyereket, de ilyenkor érdemes bátorítani, emlékeztetni arra, hogy hasonló problémát már megoldott korábban. Támogathatjuk és ösztönözhetjük arra, hogy hangosan gondolkozzon, hiszen ez is segítségére lehet abban, hogy felmérje meddig jutott a megoldásban.

Önbizalom

A sikeres problémamegoldás során azonban elengedhetetlen, hogy meglegyen a megfelelő önbizalom, érdeklődés és motiváció, amely a megfelelő készségekkel és tapasztalattal párosítva garantálja a sikert. Nem szabad elfelejteni, hogy akinek nehezére esik szembenézni a problémával, annak minden egyes ilyen helyzet kellemetlenséggel járhat. A jó problémamegoldó bízik saját képességeiben, tehát azt kell sugallni a hezitáló és gondban lévő gyerek számára, hogy képes a problémát megoldani.

Ahhoz hogy ebbéli képességét erősítsük fontos, hogy felhívjuk arra a figyelmét, hogy a helyes döntés meghozatalához megvan benne a megfelelő tudás, csak azt ki kell aknázni. Ehhez szükséges a megfelelő erőfeszítés, az emlékezés, amely segítségével a már korábban megoldott problémák megoldókulcsa újra elővehető. A gyermeki agy a tapasztalatok és szellemi feldolgozás kölcsönhatása révén értelmezi a világot. Ahhoz viszont, hogy ebből minél több minden eltudjon hívni egy probléma megoldása során fontos, hogy megtanulja miként tudja a legjobban elraktározni az információkat. Ezek jelentős része azonban ha nem használjuk eltűnik a rövid távú memóriából, tehát érdemes minden egyes elemet jól memorizálni, hogy később újra előhívhatóak legyenek. Erre épül az emlékezés, amely esetében kulcsfontosságú, hogy az információk megfelelő formában, azaz emlékképekben kerüljenek raktározásra. Az emlékezés és a tapasztalat összekapcsolódása segíti azt, hogy megértse a felmerülő problémát, s végül a gyermekünktől elvárható legjobb választ adja a probléma megoldására.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten