Punkos dínó
2002/07/29 08:00
1168 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Olyan feje volt, hogy megirigyelhette volna a legfantáziadúsabb punk is. Könnyű csontú taréja több mint egy méter hosszú volt és valószínűleg nagyon színes. Ekkora dísze egyetlen gerinces állatnak sem volt soha. A repülő dínó 110 millió évvel ezelőtt élt a Földön. A taréjos a pterosaurusok egyik variánsát Brazíliában találta meg két kutató, Alexander Kellener és Diogenes de Alemeida, akik elnevezték Thalassodromeus sethinek.

Brazíliában élt

A felfedezésről a Science tudományos folyóirat adott hírt július 19-i számában. A hírből kiderül, hogy a taréjos igen ügyes halász volt. Tavak, folyók, mocsarak mentén élt - ezekben akkoriban, amikor a kontinensek kezdtek egymástól elválni és távolodni, nem volt hiány. A halakat röptében lecsapva kapta el és a taréj ilyenkor kiegyensúlyozó szerepet játszott.

Felrepüléskor erélyes nyakmozdulattal vette fel újra a kedvező aerodinamikai helyzetet. Ennek a nyaknak nagyon robusztusnak kellett lennie, hogy a másfél méteres fejet felemelhesse. De a taréj funkciója nemcsak az élelemszerzéssel függött össze. Elsősorban arra szolgált, hogy hűtse a trópusi vizek feletti alacsony repülés során felhevült állatot. A taréj ugyanis tele volt barázdákkal, amelyek a hűtést biztosító véredényeknek adtak helyet.

A Connecticut állambeli Brigport egyetemének paleontológusa, Christopher Bennet, arról is meg van győződve, hogy a színes dísz a párosodás rituáléjában is nagy szerepet játszott. Kár, hogy pterosaurusunk, megismételhetetlen nagy bóbitájával együtt immár 65 millió évvel ezelőtt végleg eltűnt.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten