Rájuk van szükség
2013/08/01 08:00
2743 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Friss kutatás készült a magyarországi hiányszakmákról. A felmérésből kiderül, kire is van szükség a munkaerőpiacon.


A legkeresettebb szakemberek ma a mérnök, informatikus és könyvelői végzettségű fiatalok, derül ki a munkaerőpiac vezető álláskereső portálja, a Profession.hu saját adatbázisában végzett felméréséből.

A portál azt vizsgálta, hogyan alakult a hiányszakmákon belüli kereset és kínálat az elmúlt fél évben. A már említettek mellett sok az ügyfélszolgálati állás is és a kereskedelemben is könnyű elhelyezkedni. A Profession.hu felmérése már csak azért is nevezhető relevánsnak, mivel a portált online álláskeresők 70 százaléka használja és válogat a naponta közel 4000 új állásajánlat között.

Nincs egyensúly

Zsédely Krisztián, a Profession.hu kereskedelmi vezetője néhány mondatban beszélt a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről. „Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogni a hiányszakma lényegét, azt mondhatjuk, ezek azok a pozíciók, ahol az állást kínálók nem találnak elegendő megfelelően képzett munkaerőt. A statisztikáinkat figyelve azt tapasztaljuk, hogy évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi és értékesítési területeken van a legnagyobb hiány, a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat-sokszorosa a keresletnek. Az elmúlt időszak statisztikái továbbra is erős, növekvő igényt jeleznek az IT munkaerő iránt, miközben a pályázók száma kevés, és stagnál. Hasonló a helyzet a mérnöki pozíciók terén, itt a növekvő igény mellett a jelentkezők száma lassú emelekedést mutat, bár még így is rosszabb a helyzet, mint az it pozíciók esetében.”  

A legkeresettebbek

A már említett öt szakma most a legnépszerűbb. A mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák az idei év márciusában törtek fel igazán maguk mögé utasítva addig népszerű szakmákat, mint például az informatikai-fejlesztő.   

Mérnök, fejlesztő, pénzügyes

A legtöbb mérnökre egyértelműen a gyártóiparban, termelésben lenne szükség. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak. A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek. „A fent említett szakmákban dolgozóknak ez az időszak kifejezetten jó lehetőség arra, hogy új, akár a jelenleginél is izgalmasabb szakmai kihívás után nézzenek, kifejezetten jó kondíciókkal. Érdemes a hiányszakma képviselőinek – kiemelten az IT és mérnök szakembereknek – 2-3 évente váltani és jobb kondíciókat kiharcolni.” – tette hozzá Zsédely Krisztián.

Válságban gyakornokot

A tavalyi évben hiány volt a piacon projektmenedzserből és a projektvezetőből, itt nagyon fontos a szakmai tudás mellett a megfelelő tapasztalat és a gyakorlat is. Ugyanígy nagy igény van gyakornokokra is, ez a pozíció folyamatosan ott van az első 25-ben. Erre az a magyarázat, hogy a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája amúgy is könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Emellett sok helyen egyszerűen a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársak helyett pályakezdőket alkalmazzon.

Bővülő szektorok

A Profession.hu vizsgálata alapján a legdinamikusabban fejlődő szakmák manapság a gyártás és termelés, az az IT-telekommunikáció és az ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati és a pénzügyi-számviteli területeken keresendők. Ezekben a szektorokban a megjelent álláshirdetések száma több tízezer volt az elmúlt egy évben. Emelkedett a hirdetések száma a banki és biztosítási piacon, a szállítás-logisztika területén és a szakmunkák esetében is, az utóbbinál elsősorban raktárosokra és bolti eladókra van szükség.   

Nyáron nyaralunk?

Zsédely Krisztián arról is beszélt, hogyan alakul a munkakeresés intenzitása az évben. A szakember elmondta, nyáron mindig lanyhul az érdeklődés. „Az online munkaerőpiacon szinte azonnal érzékelhetőek a szezonális hatások. A január-márciusi és szeptember-októberi időszakban mindig megnő az álláskeresők és kínálók száma, nyáron és télen kisebb az érdeklődés. Ennek az az oka, hogy az álláskeresők többsége meglévő munkahelye mellett keres jobb lehetőségeket. A kínálati piac júniusban még a tavaszi hónapokhoz hasonlóan stabil, a július és augusztus azonban már visszafogottabb, hiszen jellemzően ekkor éri el a szabadságolás a tetőfokát. Augusztus végétől aztán újra élénk piacra számítunk, hiszen vélhetően az idén is a szeptember- novemberig tartó időszak lesz a tavaszi mellett a legintenzívebb.”

Te milyen szakma iránt érdeklődsz, mivel akarsz foglalkozni tanulmányaid után? Írd meg kommentben!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten