Rajzlapok a városok
2004/09/28 11:27
998 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A részletekben elveszve nem is tűnik fel, ha épp egy nyúl tapsifüle hegyén, vagy egy macska bajszán járunk. Fentről azonban mindez jobban látható, hiszen a GPS műholdas helymeghatározó eszköz segítségével könnyedén alkothatunk változatos figurákat a városokba.

Ezt teszi Jeremy Wood és Hugh Pryor brit művészpáros is, akik óriási méretű állatok megrajzolására használják rajzlapként Dél-Anglia teljes megyéit. Segítségükre a GPS (Global Positioning System) 24 műholdból álló hálózata szolgál, amely folyamatos navigációs információkat bocsát rendelkezésükre. A NAVSTAR GPS műholdak naponta kétszer keringenek a föld körül, 20 kilométer magasságban. A vevőkészülékek helymeghatározásához három koordinátára és az időeltolódás bemérésére van szükség. A műholdak pedig úgy helyezkednek el egymáshoz képest, hogy a föld bármelyik pontjáról egyszerre legalább öt, de akár nyolc is látható legyen. A hálózatot öt földi bázison ellenőrzik, a központ a coloradói Schriever katonai légitámaszpont. Az átlagos felhasználók 50-200 ezer forintos készülékek formájában találkozhatnak a GPS-el, melyek közül is leggyakoribbak az autónavigációs rendszerek. Ezek segítségével figyelemmel lehet kísérni az autó pontos földrajzi koordinátáit, sebességét és irányát, valamint megtervezhetővé válik a legoptimálisabb útvonal és a várható menetidő is.

A fent említett két brit térképész-művész a GPS műholdas helymeghatározó eszközt bonyolult rajzai előállítására használja, melyeket a világhálón csodálhatnak meg az érdeklődők. Fáradtságot, időt nem spórolva rajzolnak ábrákat, írnak gigantikus méretű betűket a földre, a legkülönbözőbb kalandok kíséretében. Részletekben gazdag gőzösük egy Brighton városának utcáin tett 67 kilométeres kerékpározás eredményeképp jött létre, majd egy kisváros körforgalmát használták fel egy guppi szemének. Bangkokban másfél kilométeres szúnyogot rajzoltak, mely köré egy helyi taxisofőr 14 kilométeres kört is rajzolt. A két művész GPS nélkül nem tesz egy tapodtat sem. Las Vegasban 96 kilométeres kocsikázás árán dollárjelet pingáltak a térképre, egy (igaz, 373 kilométeres kerületű) "I" betűért pedig nem voltak restek hat órát és tíz percet kocsikázni. Ez pedig még lényegesen kevesebb volt, mint a megalkotott "F", melyért 490 kilométeres utat töltöttek autóban 14 órán keresztül.

Hobbijuk kirívó, de nem ismeretlen, ugyanis hasonló posztmodern "játék" már létezik, geocaching néven. Ennek lényege az, hogy a résztvevő GPS eszközzel megkeres egy dobozt, kiveszi amit benne talál, és valami mást tesz be helyette. Ez egy viszonylag egyszerű társasági szórakozás. Szükségeltetik hozzá egy kézi GPS, valamint a társaság weboldaláról ki kell választani a megfelelőnek tűnő rejtekhelyet, betáplálni a megfelelő koordinátákat, és már csak el kell indulni a készülék által jelzett irányba. Aki elért a célhoz, az kiveheti belőle az ott elhelyezett ajándékot, és elhelyezheti benne a sajátját. A ládikába azonban nem szabad romlandó árut, robbanószerkezetet, vagy ámbráscetet hátrahagyni.

Forrás

  • Index

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten