Regéc vára
Érsek Dóra
2008/11/12 15:19
2420 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Zemplén egyik hatalmas csúcsán találhatók Regéc várának lassan újjászülető várfalai. A tatárjárás utáni korszakban a Baksa nemzetség uralta ezt a környéket, ők szemelték ki a várépítésre alkalmas kettős sziklanyerget. Írásos adatok róla 1285-ből maradtak fenn, amikor Simon fia, György úr "Regécz" alatt verte szét a második tatárjárás idején fosztogató mongolok seregét.
Regéc vára

A XIV. század elején Aba Amadé zempléni tartományúr foglalta el erőszakkal a várat, melyet csak az 1312-es rozgonyi csatában győzelmet arató Anjou Károly király tudott visszaszerezni. A következő évszázadokban, királyi kezelésben állt, hozzá tartoztak a földesúri járandóságokkal a várba felszekerező környékbeli jobbágyfalvak népei. A békés időszaknak a XVI. századi belháborúk vetettek véget, Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János királyok hívei csatáztak a regéci vár birtoklásáért. 

Az éppen győztes uralkodó megjutalmazta párthíveit, így a középkor folyamán tulajdona volt a Serédy, az Alaghy és az Esterházy családnak is. Az előbbi két família folyamatosan lakott a falai között, így rezidenciáját igyekezett az akkor uralkodó reneszánsz ízlésvilág szerint formába önteni. Nehéz a napjainkban látható romok alapján az egykori díszes, emeletes palotaszárnyakat, a felsővárbeli vaskos öregtornyot vagy a levert cölöpökből létesített alsó palánkvárat elképzelni. 1645-ben szerzi meg a linzi békeszerződés értelmében I. Rákóczi György erdélyi fejedelem, ezt az időszakot mondhatjuk Regéc virágkorának. Az 1670-es években sokszor szolgált menedékül a Rákóczi családnak a kuruc-labanc csatározások alkalmával. Biztonságos falai között tanította Badinyi Ferenc a hatéves Ferkó úrfit, a gyermeklétet olyannyira megnehezítő latin nyelv rejtelmeire. A Thököly Imre indította – Habsburg császári ház zsarnoki uralma elleni – hadjáratok idején a kurucok tárházként használták mély pincéit és tágas épületeit. 

Katonai szempontból már nem számított jól védhető helynek, így amikor a váradi török pasa elfogatta Thökölyt, helyőrsége ágyúlövés nélkül feladta a megérkező császári zsoldosoknak. Caprara generális betű szerint engedelmeskedett a felsőbb hadvezetés parancsának, puskaporral felrobbantotta a rebellisek fészkét. Az 1990-es években végre megkezdődött a Rákóczi család egykori várának régészeti feltárása és helyreállítása. 

Kép

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten