Regény-vázlat
Kormos Edit
2004/01/03 01:54
1501 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Regényes regénytörténet is lehetne a címe sorozatunknak, melyben a regényírás történetét lapozzuk végig az ókortól napjainkig: pásztoridilltől a posztmodernig. S tesszük mindezt vázlatosan, nagy léptekkel - ám sétánk közben egy-egy alkotásnál elmélázva...

1. fejezet - A regény hajnala

Hegel a polgári világ epopeiája, azaz eposzaként határozza meg a regényt; Kundera költői elmélkedésnek nevezi a létről. Bárhogyan is definiáljuk e sokszínű műfajt, annyi bizonyos, hogy az ókor óta léteznek regények, s máig a legolvasottabb irodalmi műfajnak számítanak.

>>A regény születése

2. fejezet - Regényes középkor

Kürtök szava köszönti a várfokról a vadregényes tájak vándorát. Vaspántos kapuk tárulnak, s a lovag beléptet deres lován. Pár pillanat és már ott zsong körülötte a vár népe. Mindenki látni kívánja a hőst, aki - nyilván - számtalan zsiványt, sárkányt és gonosz varázslót küldött hosszú útja során a másvilágra.

>>Regény a középkorban

3. fejezet - Reneszánsz különkiadás: A novella

Ha a mai értelemben vett regényre nem is, de a modern novella első képviselőire annál könnyebben rálelhetünk a reneszánsz literatúra eleven, tarka kavalkádjában. A modern novella ugyanis a XIV. század Firenzéjében látta meg a napvilágot Giovanni Boccaccio tollából.

>>A reneszánsz novella

4. fejezet - A barokk (lovag-) regény

Kezdetben vala az Ige, s az Ige Istennél vala. Majd jött az ember, lett légyen nevezve Pico della Mirandola, s Isten ajkaira új szavakat adott, mikor az Ádámhoz szóla: "Nem teremtettelek sem mennyei, sem földi, sem halandó, sem halhatatlan lénynek, úgyhogy mint saját magad szobrásza, magad vésheted ki vonásaidat." S lőn. Ám mi jöhetett ez után?

>>A barokk regény

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten