Rendszer-diagnosztika - Mi van a gépben ?
2004/07/10 21:44
3044 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha valaki hardverrel kapcsolatos tanácsot kér tőlünk, pl. egy diák vagy kollega, akkor az első lépés az, hogy tisztában legyünk, miről is van szó. Különösen nehéz ez akkor, ha történetesen az otthoni gépről van szó. Lássuk, mi lehet a megoldás!

Egy lehetséges megoldás: régen AIDA32, manapság pedig az Everest. Ugyan az AIDA32 fejlesztése pár hónappal ezelőtt végleg leállt, az AIDA és fejlesztője azonban nem tűnnek el nyom nélkül, Miklós Tamás ugyanis akanadai Lavalys berkein belül egy hasonló rendszerinformációs szoftver,az EVEREST fejlesztését vezeti. Az ingyenes AIDA-val szemben az EVEREST elsősorban a vállalati felhasználók igényeihez szabott, fizetős szoftver, azonban az otthoni felhasználók számára készült egy ingyenesen elérhető "Home Edition" változat.

"Az AIDA32 teljes átdolgozásával született meg az EVEREST. Az EVEREST kapcsán újragondoltuk az alapvető koncepciókat, a felhasználói felület és a terminológiák is sok helyen változtak, finomodtak, valamint kikerült jó néhány olyan megoldás, amelyek nem voltak elég hatékonyak, illetve amelyeket túl sok bírálat ért." nyilatkozta Miklós Tamás. A program csak otthoni használatra ingyenes (freeware), egyébként pedig fizetős termék, és a www.lavalys.hu oldalon kaphatunk további információkat a beszerzésével kapcsolatban. A továbbiakban az otthoni változat jellemzőit soroljuk fel. Fontos tudnunk, hogy a Lavalys nem nyújt hivatalos támogatást ingyenes (freeware) termékekhez.

1. Hardver információ

Alaplap & CPU

Precíz alacsonyszintű információ az alaplapról, a processzorról és a BIOS-ról, beleértve az alaplapi lapkakészlet adatait, a DMI információt, az AGP beállításokat, az SPD memória modulok listáját, a DRAM időzítési információt és a CPU által támogatott utasításkészleteket.

Videokártya & monitor

Részletes információ a videokártyáról, a videokártya illesztőprogramjáról és a monitorról, beleértve a DDC információt, a monitor sorozatszámának és a támogatott videomódoknak a felismerését, alacsonyszintű GPU adatok és OpenGL valamint Direct3D szolgáltatások listáját.

Háttértároló eszközök

Információ a rendszerben található összes merevlemezes és optikai meghajtóról, beleértve az IDE autodetektálást, a S.M.A.R.T. merevlemez épség figyelését, az ASPI SCSI eszközök és a partíciók listázását.

Hálózati vezérlők, multimédia, beviteli eszközök

Nagy mennyiségű információ a hálózati vezérlőkről, hangkártyákról, a billentyűzetről, egérről és játékvezérlőkről. Hálózati kártya MAC címének felismerése, IP és DNS címek listája, hálózati forgalom figyelés, információ a DirectSound, DirectMusic és DirectInput eszközökről.

Egyéb hardver

Információ a PCI, PnP, PCMCIA és USB eszközökről, a kommunikációs portokról. Energiagazdálkodási információk, eszköz erőforrások listája, nyomtató információk.

2. Szoftver információ

Operációs rendszer

Részletes információ a Windowsról, beleértve a termékazonosító és az operációs rendszer telepítés dátumának felismerését, a rendszer szolgáltatásainak és illesztőprogramjainak listáját, a futó folyamatok és a telepített javítófoltok listáját, a környezeti változók és a rendszermappák listáját, valamint a rendszerfájlok tartalmának kijelzését.

Kiszolgáló és megjelenítés

Információ a hálózati megosztásokról, a felhasználók és felhasználói csoportok adatai, a bejelentkezett felhasználók listája, a telepített betűkészletek listája, valamint a Windows asztal megjelenítési beállításai.

Hálózat

Nagy mennyiségű információ a hálózatról, a betárcsázós kapcsolatokról és a levelezési fiókokról, valamint a hálózati erőforrásokról és az Internet beállításokról.

Telepített szoftverek

Részletes információ a telepített programokról, az ütemezett feladatokról, az automatikusan induló programokról és antivírus szoftverekről.

3. Diagnosztika

Hardverfigyelés

Információ a rendszerben található érzékelőkről, beleértve a rendszer és a processzor hőmérsékletének, a ventilátorok fordulatszámának, a CPU, az AGP és a memória feszültségének mérését, valamint a S.M.A.R.T. merevlemez épség állapotának kijelzését.

Sebességmérés

A memória olvasási és írási sebességének mérése, mellyel könnyen terhelhető a memória és a gyorsítótár alrendszer. Referencia eredmények a mért teljesítmény más rendszerekkel való összevethetőségének megkönnyítésére.

Problémák & javaslatok

Rossz vagy nem optimális hardveres és szoftveres beállítások, valamint inkompatibilitási problémák érzékelése.

4. Jelentés

Riport varázsló

Könnyen használható varázsló riport fájlok készítésére, akár előre definiált riport profilok, akár egyénileg összeválogatott információs oldalakat belefoglalva a jelentésbe.

Riport formátumok

Három riport fájl formátum: egyszerű szöveges, testreszabható HTML és az egyedi MHTML formátum. Az MHTML riportokban ikonok segítik az információ azonosítását -- ideális formátum a riportok nyomtatásához.

Riport nyomtatás és küldés e-mailben

Beépített e-mail küldő kliens, mely az SMTP, MAPI és Outlook protokollokat is támogatja. Azonnali riport megjelenítés és egy kattintásos nyomtatási lehetőség az IE4+ technológiai használatával.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten