Rendszerfelügyelet magasfokon - Nagios
2004/07/18 09:59
3933 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Minden rendszergazda álma, hogy kényelmesen hátradőlva, egyetlen képernyő előtt ülve végezhesse munkáját, ha pedig a Karib-tengeren tölti vakációját, mobiltelefonjára SMS-ben érkezzen jelzés a fellépő hibáról...

Sajnos nagyon keveseknek adatik meg a fent leírt állapot, de természetesen megpróbálhatunk törekedni az elérésére. Egy átlagos rendszergazda nem egyetlen szerver felügyeletét látja el, extrém esetben vigyázó szemei sarkában akár tucatnyi gép is dolgozhat. Több szerver állapotát nyomon követni, a bekövetkező hibákat felfedezni nem könnyű feladat. Született azonban egy megoldás, a Nagios névre hallgató csoda.

A Nagios egy olyan összetett alkalmazás, mely segítségével nem csak egyes kiszolgálókat, hanem azok csoportjait, illetve az azokon futó szolgáltatások állapotát is figyelhetjük. Alkalmas aktív hálózati eszközök (switchek, routerek) monitorozására is, így egy pillanat alatt átfogó képet kaphatunk rendszerünk állapotáról. Mindez a webes felület segítségével órási előnyt jelent a rendszergazda számára. A Nagios hálózattérképe A Nagios moduláris felépítésű, fukcióit akár az általunk írt pluginokkal is bővíthetjük. Az egyes lekérdezőmodulok között vannak szolgáltatásfigyelő (HTTP, FTP, SMTP, POP3), a bejelentkezett felhasználók számát, a szabad merevlemezterületet, a futó processzek számát nyilvántartó modulok is. Képes egyes események bekövetkeztekor e-mailben (vagy megfelelő modullal SMS-t) küldeni, diagramokat, rendelkezésreállási grafikonokat készíteni. A Nagios futtatásához Linux vagy Unix szerverre van szükség, ha a grafikus szolgáltatásait is szeretnénk használni, akkor egy webkiszolgáló alkalmazást is telepítenünk kell. Erőforrásigénye kicsi, konfigurálása azonban meglehetősen összetett, így a vele való ismerkedést elsősorban gyakorlottabb rendszergazdáknak ajánljuk.

Link

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten