Repülő szőnyeg
2004/11/23 13:21
1115 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A repülő szőnyeg, a perzsa mese elengedhetetlen kelléke, gyerekkori emlékünk. Segítségével a bátor hős vagy a gonosz dzsinn könnyedén legyőzi a távolságot. Az iszlám világ az elmúlt években leginkább a televízió híradásain keresztül jutott el hozzánk. A sűrűn egymás mellett szőnyegükre boruló, imádkozó férfiak látványa is megszokottá vált.

A keleti szőnyeg különleges luxustárgy, mely a nomád pásztorok sátraiban és a fejedelmek palotáiban hasonló szerepet kap: falon vagy földre terítve egyaránt véd a hideg ellen és kielégíti a keleti ember fokozott pompavágyát. Gyapjúból készül, a fonalat a legutóbbi időkig természetes festékkel színezték. Értékét az előállításához szükséges aprólékos kézi munka adja.

A szőnyeg évszázadokon keresztül a keleti világ egyik legfontosabb exportcikke volt. A karavánutakon ezerszámra vitték Európába a kézzel szőtt vagy csomózott kisebb-nagyobb példányokat. Nemcsak az arisztokrácia otthonaiba jutottak el, de a jómódú polgárság is szívesen vásárolt belőlük. Magyarországon, főképpen Erdélyben különösen kedvelték a török szőnyegeket. (Egy bizonyos, Usak környékén készült fajtát a szőnyegkutatók szerte a világon "erdélyinek" neveznek, mivel jóformán csak ezen a területen maradt fenn, és sokáig úgy hitték, itt is készültek.) A protestáns szász városokban a templomok falait, a karzatot, sőt a padokat is roskadásig telerakták velük. Brassóban és Segesváron ma is megcsodálhatjuk ezt a különös látványt: a keleti és a nyugati világ találkozását.
A csomózott keleti szőnyeg mintázata hagyományosan két nagy részre oszlik: a középső mezőre vagy tükörre és az azt keretező ún. bordűr-sávra. Az anatóliai szőnyegek tükrében gyakran stilizált imafülkét találunk. Az itt látható szőnyegünk tükrében is ilyen stilizált, két egymással szembefordított imafülke látható. A hívő muzulmán jártában-keltében ezzel helyettesítette a mecset megszentelt terét. Az imafülkét az erdélyi szőnyegek legszebb motívuma, almafavirágokból összeállított rozettakoszorú díszíti. A szőnyeg stilizált liliom- és szegfűmintáiban a szőnyegkészítő népek virágok iránti különös vonzalma fogalmazódik meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten