Richard Zsigmondy a kolloidkémia úttörője
Főző Attila László
2007/12/04 00:56
3032 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Richard Adolf Zsigmondy (1865-1929) Bécsben született, apja Bécsbe települt magyar fogorvos volt. Ő maga osztráknak vallotta magát, a család származására a neve utal, ezért számos forrásban a magyar Nobel-díjasok közé sorolják.

Amikor Zsigmondy 1925-ben elnyerte a kémiai Nobel-díjat a kolloid oldatokkal kapcsolatos kutatásaiért, a Magyar Természettudományi Közlöny be sem számolt eseményről. Richard Zsigmondy édesapja, Zsigmondy Adolf maga is tudománnyal foglalkozott, számos sebészeti eszköz feltalálója és több tanulmány szerzője. Édesanyja Szakmáry Irma költőnő, aki négy gyerekét a természet szeretetére nevelte. Bátyja, Zsigmondy Emil, aki 24 éves korában halt meg, híres hegymászó volt. Kora gyermekkorban megkedvelte a kémiát és a fizikát, sokat kísérletezett és olvasgatta Berzelius és mások könyveit. Egyetemi tanulmányait Bécsben (Orvosi Egyetem, Technische Hochshule) és Münchenben végezte, majd Berlinben lett tanársegéd. 1893-tól a grazi Műszaki Főiskola (Technische Hochschule) tanára.

Richard Zsigmondyt a kolloidkémia egyik atyjaként emlegetik, mert 1903-ban a jénai Zeiss optikai gyár fizikusával F. W. Siedentopf-fal kifejlesztették az ultramikroszkópot, melynek segítségével új távlatok nyíltak a kolloid oldatok tanulmányozásában. A műszer az 500 nanométer körüli részecskéket tette láthatóvá, így Zsigmondy bebizonyíthatta, hogy a kolloid rendszerek átmenetet képeznek a szuszpenziók és az oldatok között. Később ezeket a részecskéket meg is számolta, foglalkozott a kolloid rendszerek tulajdonságaival, feltalálta a baktérium méretű részecskék elválasztására alkalmazható membrán- és ultraszűrőt. 1907-től 1929-es visszavonulásáig a Göttingeni Egyetem Szervetlen Kémiai Intézetének tanára volt.

1925-ben Richard Adolf Zsigmondy elnyerte a kémiai Nobel-díjat „a kolloid oldatok tanulmányozásáért és az ultramikroszkóp feltalálásáért ”.

Zsigmondy számos tankönyv szerzője, ezek közül néhányat vejével, Erich Hückel német vegyésszel készített. 1903-ban nőül vette mentorának, Müller professzornak a lányát, Laura Lujzát, aki anatómia professzor volt Jénában. Két lányuk született, Annemarie és Kathe. 1929. szeptember 24-én halt meg Göttingenben. Richard Adolf Zsigmondy nevét egy 70 km-es átmérőjű kráter őrzi a Holdon.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten