Robert Nye: Faust
Kormos Edit
2004/08/19 13:22
1856 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Bármelyik wittenbergi tavernában találsz valakit, aki egy serital fejében elmondja, hogy Faust mindszentek napján fogant, amikor villám vágott egy boszorkány likába (vagy inkább a segge likába), és görög nyelvtudással, valamint a homloka közepén egy harmadik szemmel született ..."

- akárcsak a címszereplő, Robert Nye regénye is minden ízében életszagú történet. Félévszázados legenda válik tapinthatóvá az angol szerző és nem utolsósorban Wagner Kristóf, a vaskos humorú narrátor-famulus jóvoltából. Mítosz-feldolgozás, esetleg paródia - korántsem újdonság az irodalom és filmipar területén. Elég, ha csak az Artúr-mondakör számos bohózatát, mint a Mothy Python Gyalog galoppját, vagy Mark Twain Egy jenki Athur király udvarában c. regényét említem. Nem kímélték Arthurt, vagy a Kerekasztal lovagjait, de még mágusukat sem. Az ősz Merlint Robert Nye is tollhegyre tűzte más regényében. Kortárs szerzőnk valódi újdonsága nem témaválasztásában, de a már meglévő anyagok elvetésében rejlik (lásd. Goethe Faustját, vagy Marlowe Doktor Faustusát). A legenda gyökeréig, annak eredetijéig hatol vissza - kifigurázva, egyben modern mítosszá formálva azt. Törekvése, hogy kiiktasson más alkotásokat, amik sajátos módon már közvetítették a történetet, ismerős lehet a közel múltban mozgóképi feldolgozásra került Drakulából. Coppola filmjében a több tucatszor kamerába játszott történet eredetijéhez, Bram Stoker regényéhez nyúlt vissza. A történelmi Doktor Johann Faustus, alias Georg Sabel humanista tudós, mások szerint sarlatán életét idéző Nye is ezt teszi. Hiba lenne azonban mítoszromboló szándékot látni a Goethe óta sérthetetlen legenda megbolygatásában. Aktualizálás ez a javából - értékek szellemes átértékelése. Olvasóját az elképzelések felülvizsgálatára sarkallja, hiszen csak nézőpont kérdése, hogy azonos elemhalmazból hány féle mesét képes összeállítani legendák hőseiről a képzelet. Jelen esetben a mestert ironikusan szemlélő tanítványé, Wagneré. Famulusunk minden tintába foglalt szava dokumentált anyag. Történetét át meg átszövik hitelesítést szolgáló anekdoták, helyszín- és időmegjelölések - történelmi tények intim közelségben. Klasszicisták kedvelt fogása, Kármán József a Fanni hagyományait is dokumentumként kezelte, korában hitelesnek is tartották a fiktív leveleket. Hasonlóan nagy hitelesítési akciónak legutóbb a Blair Witch Project c. film kapcsán lehettünk tanúi.
Regény és legenda születésénél bábáskodhatunk Robert Nye Faustjában. Egyéni hangjával és jellegzetes XX. századi antihősével féktelenül élvezetes faustida.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten