Röpködnek a legyek
Tarcsay Tamás
2005/07/15 08:36
1662 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy újabb valószínűségszámítási problémát modellező animáció, amivel egy fizikai jelenség magyarázható meg.

A probléma:

Két szobában legyek röpködnek. Néha-néha egy-egy légy átrepül a másik szobába. Kérdés az, hogy egy idő eltelte után milyen eloszlás várható. Az alábbi flash animáció modellezi ezt a problémát. Végezzünk vele vizsgálatokat, különböző kezdeti feltételek esetében!

Mit tapasztalunk?

Próbáljuk megmagyarázni a tapasztalatainkat!

Legyen az összes legyek száma m, a kezdéskor legyen az első szobában k darab légy!
Tegyük fel, hogy az n. átrepülés után az első szobában a legyek száma a(n). Várhatóan hány légy lesz az első szobában az (n+1). átrepülés után? A véges valószínűségi változók várhatóértékéről tanultak szerint ekkor az első szobában várhatóan
darab légy lesz. Így egy lineáris rekurziót kaptunk arra, hogy az n. átrepülés után várhatóan hány légy lesz az első szobában. A Maple program képes arra, hogy megoldja ezt a lineáris rekurziót, eredményül a következő sorozatot kapjuk:
Ha n tart a végtelenbe, akkor ennek a sorozatnak a határértéke m/2, ami azt jelenti, hogy egy idő után a két szobában a legyek száma várhatóan egyenlő lesz.

Miért fizika?

A cikk beharangozója elé a "Fizika éve" logóját helyeztük el. Miért tettük ezt? Ennek oka az, hogy ezzel a problémával először fizikaórán találkoztunk. Ha legyek helyett gázmolekulát mondunk, akkor a Kinetikus gázelmélet egy fontos törvényéhez jutunk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten